Zoektermen vacaturesites

Vacatures zoeken op vacaturesites: de ene kan uren blijven doorzoeken, terwijl jij misschien na tien minuten de handdoek alweer in de ring gooit. Hoe kan het nou toch dat er een ‘krapte op de arbeidsmarkt’ is, terwijl jij in totaal misschien maar twee vacatures vindt die je aanspreken? Je weet dat het beter moet kunnen, maar waar vind je die vacatures dan? Ja gewoon, op de vacaturesite waar je al die tijd al op zit te kijken. De techniek is om de juiste zoektermen op vacaturesites te gebruiken. Hieronder deel ik deze techniek met jou, waardoor je meer passende vacatures zult vinden.

In dit artikel wordt uitgegaan van tips die werken voor de nummer 1 vacaturesite wereldwijd, namelijk Indeed. Echter, op andere vacaturesites, zoals Adzuna, zullen de hieronder gedeelde tips hoogstwaarschijnlijk ook werken.

 

Bedenk welke functies jou aanspreken

Weet jij al welke functies jou aanspreken? Het is belangrijk om voordat je gaat zoeken een hoek te bepalen waarin je gaat zoeken. Tegenwoordig zijn er vaak veel functies die verschillende namen hebben. Zo wordt een secretaresse bijvoorbeeld ook wel een office manager genoemd, en wordt de functie van schoonmaker ook wel omschreven als interieurverzorger.

In mijn geval zou ik later graag communicatieadviseur worden, maar ook andere banen in communicatie, marketing, tekstschrijven en copywriting spreken mij aan. Daardoor blijven er veel zoektermen over. Probeer bijvoorbeeld gewoon los ‘communicatie’, ‘communicatieadviseur’ aan elkaar geschreven, of juist los van elkaar (‘communicatie adviseur’). Met al mijn andere opties erbij zijn er wel tientallen zoektermen te bedenken. Probeer het zelf maar eens!

Weet je nog niet welke functies jou het meeste aanspreken? Dan is het een goed idee om een beroepskeuzetest te doen. Hierdoor krijg je meer inzicht in welke beroepen er bij jouw persoonlijkheid passen.

 

Zoek in vacatures die je aanspreken naar functietitels

Zoals hierboven al gezegd, zijn er veel functietitels die allemaal dezelfde baan bedoelen. Het ene bedrijf schrijft ‘communicatieadviseur’, de andere zoekt naar een ‘communicatietijger’ en de laatste zoekt een ‘allround marketing- en communicatiemedewerker’. Wat het verschil is? Vaak niet veel. Wat veel bedrijven niet beseffen, is dat als je een originele functietitel neerzet, dat de vacature dan veel minder goed gevonden wordt. Daarom is het een goed idee om te kijken wat de functies die jou aanspreken als titel hebben. Als je dan nogmaals op die specifieke functietitel zoekt, heb je kans dat er nog veel meer vacatures naar boven komen. En dat terwijl die eerst nergens te bekennen waren.

Tip: Om inspiratie op te doen voor functietitels, kun je ook alleen een dorp of stad intypen. Zonder zoekterm dus. Dan krijg je alle vacatures bij jou in de buurt. Misschien zie je hier wel iets tussen staan dat bij jou past. Deze zoekterm kun je dan ook weer gebruiken om meer vacatures mee te vinden.

Typ je opleiding of een gerelateerde opleiding in

Als je ondertussen alle mogelijke functietitels al geprobeerd hebt, kun je het ook nog over een andere boeg gooien. Vaak wordt er bij junior- of startersfuncties namelijk een studie genoemd die goed aansluit bij de baan. Bij Indeed worden na het intypen van een zoekterm ook de vacatures getoond waarbij het zoekwoord in de vacaturetekst staat. Als de naam van jouw studie dus voorkomt in de vacaturetekst, krijg je bij het intypen dus alle vacatures die aansluiten bij jouw studie. Ideaal toch? Probeer ook eens studies in te typen die gerelateerd zijn aan jouw studie. Hierdoor verbreed je je resultaten nog meer.

 

Zoek op karaktereigenschappen in plaats van functies

Dit principe werkt hetzelfde als bij het intypen van de naam van je opleiding en gaat dus uit van zoekwoorden die in de vacatures zelf te vinden zijn. In de vacaturetekst worden namelijk vaak karaktereigenschappen en vaardigheden genoemd die je moet bezitten om aangenomen te worden. Weet je niet meer waar je op moet zoeken, maar weet je wel welke vaardigheden je bezit? Zoek dan gewoon eens daarop. Of kijk in de vacatures die je al aanspreken welke eigenschappen ze daar van iemand zoeken. Typ deze in en kijk wat er naar boven komt. Zo heb je nog meer opties voor het intypen van zoektermen op vacaturesites.

 

Hebben deze tips jou geholpen om meer vacatures te vinden? Of heb jij nog andere tips?

Deze blog bevat affiliate links.