kaart europa

In het buitenland studeren is een geweldige ervaring die je nooit meer zult vergeten. Reden genoeg dus om na het afronden van je bachelor of master in Nederland ook nog een (master)opleiding in het buitenland te gaan volgen. Maar wist jij dat studeren buiten Nederland vaak ook nog eens veel goedkoper is? Er zijn namelijk heel veel landen in Europa waar je geen collegegeld betaalt. In dit artikel neem ik je mee langs alle 15 landen in Europa waar jij gratis kunt studeren!

 

Duitsland

Het eerste land in Europa waar je gratis kunt studeren, is Duitsland, ons buurland. Ideaal voor als je niet te ver weg van je vrienden en familie wil wonen, maar wel in een ander land wil studeren. Alhoewel Duitsland om de hoek ligt, begeef je je toch echt in een andere cultuur. Je betaalt geen collegegeld in Duitsland, maar wel een kleine vergoeding van rond de 100 euro per semester als administratie- of inschrijfkosten.

 

Oostenrijk

Ook Oostenrijk is een van de landen in Europa waar je gratis kunt studeren. Het land dat in Nederland vooral bekend staat om de wintersport, heeft echter ook zeer goed onderwijs voor studenten. Wist je dat de oudste Duitstalige universiteit niet in Duitsland staat, maar in Wenen? Het is een prima keuze om te gaan studeren in Oostenrijk. De steden zijn prachtig en de mensen zijn vriendelijk. Ook in Oostenrijk betaal je als student uit de EU geen collegegeld. Wel betaal je een zeer kleine bijdrage van zo’n 20 euro per semester.

Tsjechië

Het wordt steeds populairder om in Tsjechië te gaan studeren en dat is niet voor niets. Levensonderhoud is spotgoedkoop in Tsjechië en de steden zijn bruisend. Ideaal dus voor studenten die niet zo veel te besteden hebben. Nog beter: je betaalt geen collegegeld in Tsjechië, alleen registratiekosten van zo’n 15 euro. Een ding dat nog wel handig is om te vermelden, het gratis collegegeld geldt alleen voor studenten die een studieprogramma in het Tsjechisch volgen…

Wil je toch liever een Engels studieprogramma volgen? Ook dat is goedkoper dan in Nederland. Je betaalt dan rond de 850 euro per semester.

Gratis studeren Tsjechië

Polen

Ook Polen vraagt geen collegegeld aan studenten uit de EU. Ook jij kunt dus gratis studeren in Polen. Het kan misschien even zoeken zijn naar een studieprogramma in het Engels, maar als je dat eenmaal gevonden hebt, dan begint de tijd van je leven. Polen staat bekend om zijn bruisende uitgaansleven. Je zult hier dus de studententijd van je leven hebben! En niet te vergeten: de kosten voor huisvesting, eten en alcohol zijn allemaal veel lager dan we gewend zijn.

 

Hongarije

Voor Hongarije geldt hetzelfde als voor Polen. Het kan dus misschien even zoeken zijn naar een studie die in het Engels gegeven wordt. Maar als je die gevonden hebt, is dat de start van een geweldige studietijd. Ook in Hongarije is er een enorm bruisend uitgaansleven en zijn de kosten van levensonderhoud laag. Dat wordt dus genieten!

Slovenië

Slovenië staat vooral bekend om de prachtige natuur die in het land te vinden is. Zelfs de grote steden die in het land te vinden zijn, voelen gemoedelijk aan. Dit is dus de ideale bestemming om te gaan studeren wanneer je op zoek bent naar een rustig land waarbij je veel in de natuur kunt zijn. Wat het extra aantrekkelijk maakt om in Slovenië te gaan studeren, is het gratis collegegeld voor EU-studenten.

Gratis studeren Slovenië

Luxemburg

Luxemburg is een perfect land om te gaan studeren. Waarom? Bijna de helft van de 500.000 inwoners die het land telt, komt niet uit Luxemburg. Dat je dus snel vrienden zult maken, is wel zeker. Daarnaast is het dichtbij huis, dus je kunt makkelijk af en toe je vrienden en familie nog zien. Toch is de omgeving wel totaal anders dan je in Nederland gewend bent. In Luxemburg kun je niet compleet gratis studeren, maar met 400 euro per semester ben je in ieder geval een stuk goedkoper uit dan in Nederland. En ga je een studie doen die langer dan een jaar duurt? Dan kost het in de jaren erna nog slechts 200 euro per semester.

 

Frankrijk

In Frankrijk kun je aan de openbare universiteiten gratis studeren. Nou ja, je betaalt in elk geval geen collegegeld. Het inschrijfgeld kan nog wel tussen de 200 en 400 euro kosten. Let wel op: voor de grand écoles, oftewel de grote en gerenommeerde universiteiten, betaal je veel meer dan dat je in Nederland betaalt aan collegegeld. Let dus goed op of de universiteit van jouw keuze een openbare universiteit is. Frankrijk is wel erg populair onder internationale studenten. In zo’n zonnig land met bruisende steden wil toch iedereen wel een tijdje vertoeven?

Wil je eerst Frans leren voordat je naar een Franse universiteit gaat? Met de taalreizen van TravelActive heb je keuze uit zeven verschillende talen om te leren: Frans, Spaans, Engels, Duits, Italiaans, Arabisch of Chinees. Het leren van de taal van het land waar je gaat studeren helpt je zeker om je helemaal onder te kunnen dompelen in de cultuur van dat land.

 

Denemarken

Studeren in Scandinavië heeft veel voordelen. Een daarvan is dat er zeer goed onderwijs wordt gegeven. Ook zijn er vaak redelijk veel studies in het Engels, waardoor jij gemakkelijk een studieprogramma vindt dat bij jouw interesses aansluit. Ook is alles in Scandinavië heel goed geregeld: van openbaar vervoer tot huisvesting en van gratis taallessen tot goede begeleiding. Denemarken is een van de landen in Scandinavië waar je gratis kunt studeren.

Noorwegen

Ook in Noorwegen kun je gratis studeren. Zelf heb ik voor mijn minor een vijf maanden aan de University of Oslo gestudeerd en uit eigen ervaring kan ik dus zeggen dat studeren in Noorwegen zeker aan te raden is. Ik weet niet hoe dit bij andere universiteiten is, maar bij de University of Oslo werd zelfs de huisvesting voor je geregeld (als je je op tijd hiervoor had ingeschreven). Je bent ook omringd met prachtige natuur, de mensen zijn vriendelijk en spreken goed Engels (zelfs kinderen en ouderen) en er wonen veel internationale studenten. Vrienden maak je dus gegarandeerd!

 

Zweden

Het laatste land uit Scandinavië waar je gratis kunt studeren, is Zweden. Ook voor Zweden gelden de voordelen die bij Denemarken en Noorwegen al genoemd zijn.

Het is echter wel zo eerlijk om ook de nadelen van studeren in Scandinavië te noemen. Het gaat hierbij dan voornamelijk om de hoge kosten van levensonderhoud. Je studentenkamer zal waarschijnlijk vrij duur zijn, maar het gaat vooral om de kosten van eten en drinken. Op al het eten en drinken dat ongezond en/of slecht voor het milieu is, wordt namelijk belasting geheven in Scandinavië. Denk aan snoep, frisdrank, vlees en alcohol. Dit maakt het leven een stuk duurder. Al wordt dat natuurlijk wel weer gecompenseerd door het gratis studeren.

Gratis studeren Noorwegen

Finland

Voor het gratis studeren in Finland gelden eigenlijk dezelfde voor- en nadelen als voor het gratis studeren in Scandinavië. Ook in Finland is alles goed geregeld, worden er veel studies in het Engels gegeven en is het onderwijs van hoog niveau. Helaas zijn in Finland de kosten voor levensonderhoud ook vrij duur. Gelukkig is de studie in ieder geval gratis.

 

Griekenland

Toch liever gratis studeren in een van de zonnigere landen in Europa? Dan wil je misschien wel naar Griekenland. De combinatie van prachtige eilanden en eeuwenoude historie maken Griekenland een fantastisch land om een tijdje te wonen. Daarnaast is Griekenland spotgoedkoop. Eten en drinken kost bijna niets en ook huisvesting kost vrijwel niets bij wat wij in Nederland gewend zijn. Tel dat op bij de gratis studiekosten. Zo hou je wel heel veel geld over voor leuke weekendtripjes of om vanuit Griekenland verder te backpacken in de Balkan.

 

Spanje

Helaas is studeren niet in heel Spanje gratis, maar er zijn wel vier universiteiten waar je gratis kunt studeren. Het gaat om een universiteit in Madrid, een in Granada en twee in Barcelona. Ga je toch liever naar een andere stad? Dan kunnen de prijzen enorm verschillen, maar reken ongeveer op een bedrag tussen de 750 en 2100 euro. Waarom Spanje zo’n populair studieland is? Vanwege het heerlijke weer, het lekkerste eten en de relaxte cultuur.

Wil je voordat je in Spanje gaat studeren eerst nog wat geld verdienen? Bij Yobbers solliciteer je eenvoudig voor de leukste vakantiebanen in Spanje. Zo kom alvast helemaal in het Spaanse ritme voordat je begint met studeren. En je verdient ook nog eens een leuk zakcentje om optimaal te kunnen genieten tijdens je studententijd.

 

IJsland

Het laatste land in Europa waar je als EU-burger gratis kunt studeren, is IJsland. Voor veel mensen is het een droom om ooit op reis te gaan naar IJsland. Maar je kunt er dus ook gewoon gaan wonen! Dan heb je tijd genoeg om dit prachtige land compleet te verkennen. Alhoewel je in IJsland geen collegegeld betaalt, betaal je wel ieder jaar administratiekosten van zo’n 430 euro. Alsnog een stuk goedkoper dan in Nederland dus. Houd er wel rekening mee dat het levensonderhoud in IJsland wel erg duur is.

 

In welk land in Europa zou jij graag gratis willen studeren?

Deze blog bevat affiliate links.