Veel mensen die willen backpacken, denken meteen aan een verre bestemming, zoals Midden-Amerika of Zuidoost-Azië. Maar ook in Europa is er genoeg te beleven voor een fantastische backpackervaring. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Balkan? In Oost-Europa is genoeg te zien, te doen en te beleven om een van de mooiste reizen van je leven te maken. In deze blog lees je alle informatie die je nodig hebt om je optimaal voor te bereiden op jouw reis door de Balkan.

Welke landen horen er bij de Balkan?

Je kunt de landen die bij de Balkan horen op verschillende manieren tellen. Sommige mensen rekenen alleen de landen die bij voormalig Joegoslavië hoorden als onderdeel van de Balkan. In dat geval gaat het om Kroatië, Slovenië, Montenegro, Servië, Kosovo, Bosnië & Herzegovina en Noord-Macedonië.

Geografisch gezien horen echter ook Albanië, Bulgarije, het vasteland van Griekenland en het Europese gedeelte van Turkije bij de Balkan. Soms wordt ook Roemenië meegerekend als Balkanland.

Balkanlanden op kaart Europa

Bron: Google Maps

Combinatie van natuur, cultuur en de leukste feestjes

De Balkan is dé perfecte bestemming om te gaan backpacken, omdat er een combinatie van natuur, cultuur en historie te vinden is. Daarnaast kun je ook heel goed feesten in de Balkan en zijn de afstanden tussen de bestemmingen relatief kort. De mensen in de Balkan spreken vrij goed Engels, het openbaar vervoer is goed geregeld en er zijn heel veel hostels en goedkope hotels te vinden. In de Balkan vind je dus alles wat je nodig hebt voor een prachtige rondreis.

De mooiste plekken in de Balkan voor natuurliefhebbers

In de Balkan vind je de prachtigste natuur. Zo zijn er in ieder Balkanland wel nationale parken te vinden waar je heerlijk kunt wandelen, varen, raften, fietsen, paragliden, ziplinen of zwemmen. Hieronder vind je een lijstje met een aantal van de mooiste nationale parken en andere natuurgebieden in de Balkan. Aan de hand hiervan kun jij bepalen welke natuurgebieden jij zeker niet wil overslaan.

  • Plitvice Meren (Kroatië)
  • Krka Nationaal Park (Kroatië)
  • Durmitor Nationaal Park (Montenegro)
  • Meer van Shköder (Montenegro en Albanië)
  • Meer van Ohrid (Noord-Macedonië)
  • Sutjeska Nationaal Park (Bosnië & Herzegovina)
  • 7 meren in het Rilagebergte (Bulgarije)
  • Triglav Nationaal Park (Slovenië)

Skradinski buk, de grootste waterval in het Krka Nationaal Park

De beste plekken voor cultuur en historie in de Balkan

Ook als je houdt van cultuur en historie is backpacken in de Balkan perfect voor jou. In het verleden zijn de landen in de Balkan allemaal in de macht geweest van verschillende rijken. Sommige steden zijn al eeuwenoud en in andere steden zie je nog vele sporen van de oorlog in het voormalig Joegoslavië. In het lijstje hieronder staan enkele culturele of historische plaatsen genoemd die je kunt bezoeken tijdens het backpacken in de Balkan.

  • In Mostar (Bosnië & Herzegovina) vond de hevigste strijd van de oorlog in Joegoslavië plaats. Overal waar je om je heen kijkt, zie je nog steeds sporen van de oorlog. Denk aan gebouwen met kogelgaten en bunkers.
  • Dubrovnik (Kroatië) is vooral bekend omdat de stad het decor is van de bekende serie Game of Thrones, maar het is ook zeker leuk om zelf eens de rijke historie van de stad te bewonderen en een wandeling te maken over de stadsmuren.
  • Roemenië staat bekend om haar prachtige kastelen. Ga dus op roadtrip langs alle bekende kastelen, zoals kasteel Peles of kasteel Bran.
  • In Plovdiv (Bulgarije) vind je maar liefst 8000 jaar aan geschiedenis. Dit betekent dat deze stad zelfs al langer bestaat dan Athene en Rome! Hier kun je dus echt even cultuur snuiven, bijvoorbeeld bij het oude amfitheater.
  • Athene (Griekenland) staat natuurlijk bekend om de rijke geschiedenis en om de Akropolis. Deze prachtige stad kun je dus zeker niet overslaan tijdens je rondreis in de Balkan.
  • Istanbul (Turkije) bestaat uit veel verschillende wijken die allemaal weer een compleet andere sfeer hebben. Inwoners van Istanbul zeggen zelfs dat je minimaal een week nodig hebt om een groot deel van Istanbul te verkennen.

 

De leukste feestjes in de Balkan

Wil je af en toe ook een feestje meepakken tijdens het backpacken in de Balkan? Dat kan! Natuurlijk kun je in iedere stad bars of clubs bezoeken, maar er zijn bepaalde bestemmingen waar je kunt feesten als geen ander. Hieronder staan deze bestemmingen voor jou op een rijtje.

  • Budva (Montenegro)
  • Sunny Beach (Bulgarije)
  • Hvar & Split (Kroatië)
  • Corfu (Griekenland)
  • Exit Festival in Novi Sad (Servië)

 

Belangrijk om te weten voordat je afreist naar de Balkan

Alhoewel de Balkan zich geheel in Europa bevindt, behoren niet alle landen ook tot de Europese Unie en het Schengengebied. Alleen Kroatië, Slovenië en Griekenland horen hier wel bij. Dit betekent dat je bij de andere landen in de Balkan te maken kunt krijgen met grensovergangen waarvoor je een geldig paspoort of ID-kaart moet kunnen laten zien. Soms kan het zelfs zijn dat je paspoort of ID-kaart nog 90 of zelfs 180 dagen geldig moet zijn vanaf het inreizen in het land. Check dus voordat je weggaat goed of je aan alle inreisvereisten voldoet.

Leuk om te weten: Omdat je in sommige landen dus grensovergangen over moet, betekent dit ook dat je een stempel in je paspoort krijgt.

Betalen in de Balkan

In Slovenië, Kroatië, Montenegro, Kosovo en Griekenland wordt met de euro betaald. De andere landen in de Balkan hebben hun eigen munteenheid. Op steeds meer plaatsen is het tegenwoordig mogelijk om te pinnen, bijvoorbeeld in winkels en restaurants. Wel betaal je voor pinnen in een vreemde valuta bij iedere transactie een kleine vergoeding van rond de dertig cent.

Ook kun je vaak niet overal met pin betalen. Vooral in bars en op bus- en treinstations is betalen met pin nog niet zo gebruikelijk. Het is dus zeker aan te raden om ook wat contant geld te pinnen. Omdat je ook voor het opnemen van contant geld in het buitenland per opname een vergoeding betaalt, kun je het beste zo veel mogelijk contant geld tegelijk pinnen.

Backpacken in Dubrovnik

Internet en bellen

Buiten de Europese Unie en het Schengengebied is je telefoonabonnement helaas niet geldig. Dit betekent dus dat bellen en sms’en enorm duur is, net als het gebruiken van mobiele gegevens. Je kunt ervoor kiezen om alleen bereikbaar te zijn via de Wi-Fi, of om een lokale simkaart aan te schaffen. Zo ben je toch bereikbaar voor het thuisfront en kun je als je bijvoorbeeld verdwaald bent toch de weg naar je hostel weer vinden.

Tip: Via maps.me kun je kaarten downloaden van de omgeving waar je bent. Hiermee kun je ook zonder internet altijd en overal de weg vinden.

 

Hoe kom je in de Balkan?

Er zijn verschillende manieren om in de Balkan te komen en om je rondreis te beginnen:

  • Vliegen: De snelste manier om in de Balkan te komen, is door te vliegen. In twee tot drie uur (zonder overstap) ben je vaak al vanaf Nederland of België in de Balkan. Via Momondo kun je de prijzen van vliegtickets vergelijken om zo de voordeligste vlucht naar de Balkan te vinden. Probeer hierbij ook zeker verschillende plaatsen in de Balkan om zo de goedkoopste vlucht te kunnen vinden.
  • Trein: Je kunt vanaf Nederland niet in een keer met de trein naar de Balkan, maar het is wel mogelijk om met een of meerdere overstappen naar de Balkan te reizen. Neem bijvoorbeeld de nachttrein naar Wenen en reis daarna verder naar Zagreb of Ljubljana. Via NS International boek je eenvoudig treintickets vanuit Nederland naar de Balkan.
  • Bus: Het is ook mogelijk om met de bus vanuit Nederland naar de Balkan af te reizen. De reistijd kan dan wel erg lang zijn, dus is het aan te raden om dan nog ergens een tussenstop van een dag te maken om de lange reistijd te onderbreken. Ook met de Flixbus kun je ’s nachts in een keer naar Wenen afreizen. Vanaf Wenen kun je weer een bus nemen richting de Balkan. Opnieuw zijn in dit geval Zagreb en Ljubljana het best bereikbaar.

 

Vervoer in de Balkan

Binnen de Balkan kun je je het makkelijkste verplaatsen met de bus en de trein. Het vervoer in de Balkan is redelijk goed geregeld. Toen ik door de Balkan reisde, waren de bussen vrijwel altijd op tijd. Wel kunnen er in het drukke toeristische zomerseizoen vertragingen plaatsvinden op de trajecten waarbij je de grens over gaat. Doordat je in dat geval twee keer langs de paspoortcontrole moet en dus in de rij moet gaan staan, kan de reistijd oplopen en kunnen de bussen en/of treinen vertraagd zijn.

In de Balkan is het mogelijk om je bus- en treintickets op het station zelf te kopen. In dit geval moet je in de meeste gevallen wel met cash betalen. Ook kun je je bus- en treintickets online kopen. Hiervoor heb je vaak wel een creditcard nodig.

Je vindt bus- en treintickets door verschillende vervoersaanbieders met elkaar te vergelijken. Zo kun je vertrektijden bijvoorbeeld vergelijken via Flixbus, Rome2Rio, Omio, Getbybus of Blablacar. Soms is het aanbod per site verschillend. Daarom is het handig om alle sites te bekijken, zodat je de beste vertrektijd en de beste prijs kunt vinden.

 

Reisroutes door de Balkan

De Balkan heeft zo veel te bieden, dat het misschien onmogelijk lijkt om een route te bepalen. Misschien is het zelfs nog wel leuker om gewoon ergens te beginnen en zonder planning verder te reizen. Je krijgt namelijk genoeg inspiratie van andere reizigers die je precies kunnen vertellen waar het leuk is en waar niet. Toch kan het fijn zijn om voor jezelf toch een globale planning te maken van waar je ongeveer naartoe wil. Hieronder staan enkele voorbeeldroutes van rondreizen van twee weken die je kunt maken in de Balkan.

 

Routes voor 2 weken backpacken in de Balkan

  • Split – Dubrovnik – Kotor – Budva – Mostar – Sarajevo
  • Istanbul – Plovdiv – Rilagebergte – Sofia
  • Novi Sad – Belgrado – Nis – Pristina – Skopje – Ohrid
  • Athene – Patras – Ioánnina – Vlora – Tirana – Shköder
  • Ljubljana – Zagreb – Sarajevo – Belgrado – Timișoara

Koppel de routes aan elkaar voor een nog langere reis door de Balkan

Je kunt natuurlijk twee weken gaan backpacken in de Balkan, maar de kans is groot dat je wel even langer weg wil gaan. Hier zijn enorm veel opties voor en daarom is het bijna niet mogelijk om voorbeeldreisroutes te geven. In ieder land zijn zo enorm veel mooie plaatsen te bezoeken, dat het echt beter is als je zelf per plaats uitzoekt waar je naartoe wil. Om een langere reis te gaan maken, kun je natuurlijk ook de tweeweekse routes aan elkaar koppelen.

In meerdere maanden kun je in ieder geval alle hoofdsteden en enkele mooie natuurparken bezoeken, maar als je ook kleinere steden en bijvoorbeeld eilanden wil bezoeken, dan zal je keuzes moeten maken (of nog langer op reis moeten gaan). De keuze is reuze en er is voor iedereen wat wils in de Balkan.

De beste periode om te backpacken in de Balkan

Het populairste seizoen voor backpackreizen naar de Balkan is de zomer. Veel mensen zitten nu eenmaal vast aan de zomervakantie en komen daarom in die periode richting de Balkan. De hostels en hotels zitten dan propvol en de temperaturen zijn heel erg hoog (dertig graden of nog veel hoger). Dit is dus het perfecte seizoen om veel medereizigers te ontmoeten en ook kun je zeker alle excursies en tours doen die je wil doen, omdat er genoeg andere mensen zijn die deze excursies ook boeken. Wel kan het hoogseizoen een stuk duurder zijn en is het lastiger om op de bonnefooi te reizen, omdat veel accommodaties, bussen en treinen al van tevoren volgeboekt zijn.

Ook in de winter is de Balkan prima bereisbaar. In het binnenland kan er sneeuw liggen, terwijl er in de kustplaatsen nog prima temperaturen zijn. In de christelijke landen vind je enkele sfeervolle kerstmarkten en kerstversieringen, maar ook in de andere landen is er genoeg te doen in de wintertijd. In de hotels en hostels is het rustig, maar zeker niet zo rustig dat je de enige bent. Ook is deze periode een stuk goedkoper. Het kan wel een nadeel zijn dat sommige tours en excursies niet doorgaan, omdat er te weinig deelnemers zijn.

De lente en de herfst zijn dus een perfect tussenseizoen. Het is er niet zo druk als in de zomer, de temperaturen zijn nog steeds heerlijk (rond de twintig graden) en alle tours en excursies gaan ook nog steeds door. Je ontmoet genoeg medereizigers, maar de hostels, bussen en treinen zijn niet zó vol dat je niets meer last-minute kunt boeken. Ook zijn de prijzen een stuk lager dan in het zomerseizoen.

 

Groepsreizen naar de Balkan

Wil je graag de Balkan ontdekken, maar reis je toch liever in een groep met professionele reisbegeleiding? Ook dan zijn er meer dan genoeg opties om rond te reizen in de Balkan. Er zijn verschillende reisorganisaties die de leukste groepsreizen organiseren in jouw leeftijdsgroep!

 

Zo biedt Simi Reizen meerdere groepsreizen in de Balkan aan voor jongeren van 18 tot 32 jaar:

Ook Shoestring biedt verschillende reizen in de Balkan aan in de leeftijdscategorieën 18 tot 45 jaar en 25 tot 35 jaar. Denk aan:

Sawadee heeft in hun speciale categorie 22-35’ers reizen één rondreis naar de Balkan. In 15 dagen ontdek je dan Kroatië, Montenegro en Bosnië & Herzegovina.

Wil je liever een langere reis maken waarbij je bijna alle Balkanlanden in een reis bezoekt? Met deze rondreis van Koning Aap bezoek je in 24 dagen alle landen van het voormalig Joegoslavië.

 

Wat mag er zeker niet ontbreken op je paklijst voor het backpacken in de Balkan?

Wanneer je gaat backpacken door de Balkan, zijn er enkele dingen die zeker niet op jouw paklijst mogen ontbreken:

  • Backpack of koffer
  • Packing cubes (om je backpack georganiseerd te houden)
  • Een kleinere rugzak voor overdag
  • Een fannypack of klein schoudertasje voor je belangrijke spullen
  • Kleding voor ongeveer een week (afhankelijk van het seizoen)
  • Pyjama
  • Zwemkleding
  • Wandelschoenen (voor in de nationale parken)
  • Teenslippers/badslippers
  • Waterschoenen (voor de kiezelstranden)
  • Oordopjes en een slaapmasker (als je in hostels slaapt)
  • Een hangslot (om je backpack op slot te kunnen doen in het geval er geen kluis is)
  • Een ID-kaart of paspoort (met genoeg ruimte en die nog lang genoeg geldig is)
  • Je pinpas en een creditcard

 

Staat backpacken door de Balkan al op jouw bucketlist?

Deze blog bevat affiliate links.