Ben je net klaar met je studie en op zoek naar een baan? Dan is het belangrijk om te weten wat het startsalaris is als je een bepaalde opleiding hebt gevolgd. Hieronder bespreek ik het startsalaris van hbo- en wo-opleidingen in Nederland en geef ik je een overzicht van de best betaalde opleidingen.

Startsalaris hbo en wo opleidingen

Verschil in startsalaris tussen hbo en wo

Het verschil in startsalaris tussen hbo en wo is duidelijk zichtbaar. Dit komt doordat wo-opleidingen meestal gericht zijn op de meest gevraagde banen en daarom een hoger salaris bieden. Hbo-opleidingen daarentegen bieden vaak een bredere en minder specifieke opleiding, waardoor ze minder specifieke banen bieden met lagere salarissen.

 

Wees op de hoogte van de hoogte van het startsalaris

Het is belangrijk om te weten welke opleidingen het hoogste startsalaris bieden, vooral als je net klaar bent met je studie en op zoek bent naar een baan. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de salarissen van verschillende opleidingen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over je toekomstige carrière.

 

Startsalaris van hbo-opleidingen

Het startsalaris van hbo-opleidingen varieert sterk, afhankelijk van de opleiding en de branche waarin je werkt. Gemiddeld verdien je als hbo-afgestudeerde ongeveer €2.400 tot €3.200 bruto per maand. Hieronder zie een overzicht van de hoogste betaalde hbo-opleidingen in Nederland:

 1. Bedrijfskunde
 2. Technische Bedrijfskunde
 3. Technische Informatica
 4. Civiele Techniek
 5. Elektrotechniek

Startsalaris van wo-opleidingen

Wo-afgestudeerden verdienen gemiddeld meer dan hbo-afgestudeerden, met een startsalaris van ongeveer €3.200 tot €4.500 bruto per maand. Hieronder een overzicht van de hoogste betaalde wo-opleidingen in Nederland:

 1. Geneeskunde
 2. Economie
 3. Wiskunde en Natuurwetenschappen
 4. Rechten
 5. Technische natuurkunde
Een hand vol eurobiljetten

Factoren die het startsalaris beïnvloeden

Het startsalaris is afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals opleiding, branche, werkervaring en werkgelegenheid. Hieronder bespreken we deze factoren in meer detail.

 • Opleiding: Je opleiding speelt een belangrijke rol in het bepalen van het startsalaris. Het startsalaris van een wo-afgestudeerde is doorgaans hoger dan het startsalaris van een hbo-afgestudeerde.
 • Branche: De branche waarin je werkt, kan ook invloed hebben op het startsalaris. Bij banen in de technische en financiële sectoren verdien je bijvoorbeeld vaak meer dan bij banen in de zorg- of de sociale sector.
 • Werkervaring: Naast opleiding en branche, speelt werkervaring ook een rol in het bepalen van het startsalaris. Hoe meer werkervaring je hebt, hoe hoger je salaris zal zijn. Deze werkervaring kun je bijvoorbeeld opgedaan hebben tijdens je bijbaan of stage.
 • Werkgelegenheid: Werkgelegenheid is een factor waar je zelf helaas geen invloed op kan uitoefenen. Op dit moment liggen de banen voor het oprapen en kunnen bedrijven moeilijk aan personeel komen. Hierdoor zijn de startsalarissen erg hoog. Op momenten dat er juist weinig vacatures en veel werkzoekenden zijn, zijn de startsalarissen juist lager.

 

Manieren om je startsalaris te verhogen

Er zijn een aantal manieren om je startsalaris te verhogen, zoals het volgen van bijscholingen en trainingen, het opdoen van werkervaring en het werken in een branche met hogere salarissen.

 • Bijscholingen en trainingen. Door het volgen van bijscholingen en trainingen, vergroot je je kennis en vaardigheden. Hierdoor kun je meer waardevolle bijdragen leveren aan je werk en kun je een hoger salaris verdienen.
 • Opdoen van werkervaring. Als je meer werkervaring hebt, dan begin je automatisch in een hogere salarisschaal. Nu denk je misschien, hoe kan ik al werkervaring hebben als ik net begin met werken? Bijvoorbeeld door tijdens je studie je werken bij een relevante bijbaan of door het volgen van stages.
 • Werken in een branche met hogere salarissen. Door te werken in een branche met hogere salarissen, verhoog je automatisch je salaris. Als je bijvoorbeeld bij Adzuna op vacatures klikt in verschillende branches, zul je automatisch het salarisverschil zien. Houd er wel rekening mee dat banen in de beter verdienende sectoren vaak meer vereisen in termen van opleiding en werkervaring.

 

Een goed salaris is fijn, maar staar je niet blind

Het is belangrijk om te realiseren dat geld niet het enige belangrijke aspect is bij het kiezen van een baan. Het is belangrijker om werk te vinden dat je leuk vindt en waar je passie ligt, omdat je dan elke dag met plezier naar je werk gaat.

Als je je blind staart op het startsalaris, loop je het risico om ongelukkig te worden in je werk. Investeer daarom tijd in het vinden van werk dat bij je past en waar je gelukkig van wordt, zodat je op de lange termijn succesvol en tevreden kunt zijn.

 

Deze blog is geschreven door Rowan van Bijnada.nl, waarop hij onder andere schrijft over geld verdienen. Lees ook zeker eens een van zijn blogs:

9 tips voor het vinden van een baan
Manieren om geld te verdienen vanuit huis

 

Deze blog bevat affiliate links.