Backpacken: sommige reizigers zweren erbij en andere reizigers vinden het helemaal niets. Backpacken heeft verschillende voordelen en nadelen. Het sluit vooral aan bij een bepaalde reisstijl. Vaak reizen backpackers wat primitiever, terwijl mensen die met koffers reizen juist een wat luxere reisstijl hebben. In dit artikel vind je alle voordelen van backpacken. Zo kun jij bepalen of deze reisstijl bij jou past.

 

Wat is backpacken precies?

Backpacken is eigenlijk een primitieve vorm van reizen. Je neemt alleen een grote (of iets minder grote) rugzak mee. Zo kun je makkelijk verplaatsen naar waar je maar naartoe wilt. Je leeft voor een lange tijd alleen maar uit je backpack en bent zo flexibel om het hele land door te zwerven. Backpacken staat vaak ook bekend om het slapen in hostels, waarin je makkelijk andere reizigers ontmoet. Sommige backpackers reizen alleen, terwijl anderen samen reizen. In dat geval worden soms ook tweepersoonskamers geboekt.

 

Wat heb je nodig als je gaat backpacken?

Op backpackspullen.nl vind je alle spullen die je nodig hebt voor jouw backpackreis. Denk aan backpacks, flightbags, klamboes, waszakken, drinkflessen en nog veel meer. Het fijne van deze website is vooral dat je alles wat je nodig hebt in een keer kunt bestellen en dat er veel verschillende merken worden aangeboden. Neem hier dus zeker eens een kijkje als je backpackspullen nodig hebt. Ook geeft deze website een ideaal overzicht van alle spullen die je misschien nodig kunt hebben tijdens het backpacken. Van hieruit kun je dan zelf weer een paklijst opstellen.

backpacker in de jungle

Wat zijn de voordelen van backpacken?

Backpacken heeft verschillende voordelen en dat is natuurlijk waarom zo veel mensen in ieder geval eens in hun leven gaan backpacken. Deze reisstijl past vooral goed bij studenten en pas afgestudeerden, omdat het budgetvriendelijk is en omdat je veel nieuwe mensen ontmoet. Dit zijn vooral de voordelen op sociaal en financieel gebied. Verder zitten er aan backpacken vooral veel praktische voordelen. Voordelen waar jij tijdens je reis heel blij mee gaat zijn! Hieronder staan alle voordelen van backpacken voor jou op een rijtje.

Lees ook mijn interview met Lieke. Zij ging 5 maanden backpacken door Midden-Amerika en vertelt in dit interview over haar ervaringen.

 

Je verplaatst je makkelijker over zand, grind en andere zachte ondergronden

Een groot voordeel van backpacken is dat je je over alle ondergronden makkelijk verplaatst. Heb je een accommodatie geboekt op het strand of juist middenin de jungle? In dat geval is een backpack ideaal. Je hoeft niet je veel te zware koffer op te tillen, omdat de wieltjes niet rollen op zand. Maar je draagt je spullen gewoon op je rug. Zo ben je flexibel met waar je heen kunt reizen en heb je nooit problemen met dat je je koffer moet tillen.

Ook voor traplopen is een backpack perfect. In veel basic accommodaties is geen lift en daarom zal je af en toe de trap moeten nemen. Met een backpack doe je dit eenvoudig.

 

Je hebt minder ruimte nodig in het openbaar vervoer

Ook voor het nemen van het openbaar vervoer is een backpack heel erg handig. Als je wel eens buiten Europa geweest bent, dan weet je waarschijnlijk wel hoe vol ze bussen daar soms proppen. Als jouw grote koffer daar dan ook nog bij moet, dan heb je waarschijnlijk een probleem. Een backback kun je eenvoudig onder je stoel of in het bagagevak boven je hoofd plaatsen. En als er echt geen ruimte meer is, dan is er altijd nog de noodoplossing om je backpack op schoot te zetten. Met een koffer kun je dit echt niet doen!

Als je veel van een land wilt zien, dan is het gebruiken van (lokaal) openbaar vervoer essentieel. Als je binnen Europa gaat backpacken, bijvoorbeeld in de Balkan, is Flixbus een goede optie om langere afstanden mee af te leggen. Als je in Azië gaat backpacken, kun je je openbaar vervoer boeken met 12 Go Asia.

 

Je kunt je bagage beter kwijt in het hostel

Veel backpackers slapen in een hostel. Vooral mensen die alleen of met een vriend of vriendin reizen, slapen daarbij graag op een slaapzaal in een hostel. Op deze manier ontmoet je namelijk gemakkelijk nieuwe mensen waarmee je een tijdje kunt optrekken. In slaapzalen in hostels is echter wel wat minder ruimte voor je bagage. Je slaapt in stapelbedden en vaak is slechts een klein gedeelte van de kamer bestemd voor bagage. Het is dan dus helemaal niet zo handig om een koffer bij je te hebben. Een backpack is zacht en niet zo groot en is daarom makkelijk overal tussen te proppen. Bijvoorbeeld in een kluis of in een opbergvak onder je bed.

Wil je makkelijker contact maken met je kamergenoten in het hostel? Door middel van backpackflags kun je iedereen laten zien in welke landen je al geweest bent en trek je meteen de aandacht van andere reizigers. Het zijn namelijk vlaggetjes die je op je backpack kunt bevestigen om zo je eerdere reizen voor eeuwig bij je te dragen. Ook andere reizigers zien deze vlaggen op je backpack, waardoor de mooiste gesprekken kunnen ontstaan. Daarnaast is het een superleuke souvenir die geen extra ruimte kost in je bagage.

 

Je neemt minder spullen mee

Een backpack is vaak een stuk kleiner dan een koffer. Dit klinkt misschien handig, maar betekent ook dat je minder spullen mee kunt nemen. Wat vaak het ding is, is dat je in een koffer zo veel ruimte hebt, dat je veel overbodige spullen gaat meenemen. In een backpack heb je niet zo veel ruimte, dus neem je die spullen ook helemaal niet mee. Je hebt geen vijf paar schoenen nodig als je gaat backpacken, en ook geen tien broeken. Je pakt klein in, en daardoor wordt jouw leven op reis een stuk makkelijker. Want hoe minder je meeneemt, hoe minder gewicht je hoeft te tillen op je rug. En je hoeft ook echt niet veel mee te nemen, want in hostels of bij wasserettes kun je al je kleding gewoon zo vaak wassen als nodig is.

Een backpack kan door de weinige ruimte soms wel wat ongeorganiseerd worden. Je spullen liggen overal en nergens in de backpack en je moet elke keer de hele backpack leeghalen om te vinden wat je zoekt. Maar wist je dat dat nergens voor nodig is? Met packing cubes zorg je ervoor dat je backpack georganiseerd blijft. Zelf gebruik ik deze packing cubes van BOTC en ik ben er heel erg tevreden mee.

 

Backpack of koffer meenemen?

Voor de reiziger die graag iets luxer reist, is het meenemen van een koffer natuurlijk ook nog een optie. Een koffer heeft verschillende voordelen ten opzichte van een backpack:

  • Je krijgt geen rugklachten
  • Je kunt meer spullen meenemen
  • Je kunt breekbare spullen meenemen
  • Je verplaatst er makkelijk mee op egale en harde ondergronden

Het is dus volledig aan jou of je een backpack of een koffer meeneemt. Denk er vooral over na naar wat voor gebieden je gaat reizen, hoeveel je mee wil nemen op reis en hoeveel spullen je echt mee wil nemen.

 

Is backpacken iets voor jou?

In dit artikel heb je alle voordelen van backpacken kunnen lezen. Zo weet jij precies waarom backpacken handig en vooral heel erg leuk is! Hieronder zet ik alle voordelen nog een keer voor je onder elkaar:

  • Je verplaatst makkelijk over iedere ondergrond
  • Je hebt minder ruimte nodig in het openbaar vervoer
  • Je kunt je bagage beter kwijt in een hostel
  • Je neemt minder spullen mee

Daarbij is de reisstijl ‘backpacken’ vooral heel leuk omdat je veel nieuwe mensen ontmoet en het is (in veel gevallen) een budgetvriendelijke manier van reizen. Lijkt backpacken jou ook heel leuk om te doen na je studie?

Lees ook: 5 redenen om op reis te gaan na je studie.

 

Deze blog bevat affiliate links.