Op reis na je studie

Veel mensen hebben als droom om eens voor langere tijd op reis te gaan. Sommige studenten maken al dankbaar gebruik van de lange zomervakanties die je in het hoger onderwijs hebt. Tijdens de negen weken zomervakantie die sommige studenten hebben, kun je natuurlijk een fantastische reis maken. Maar als je straks gaat werken, heb je een stuk minder vrijheid met je vakantiedagen. Maar dat is niet de enige reden om op reis te gaan na je studie. Hieronder bespreek ik 5 redenen die jou nog meer inspireren om op reis te gaan na het afronden van je studie.

 

Reden 1: Je hebt nooit meer ‘zomaar’ zo veel vrije tijd

Als je straks gaat werken, kun je waarschijnlijk zonder moeite drie weken vakantie opnemen. Als je echter langer weg wilt, dan kan dit een stuk moeilijker worden. Vier weken moet misschien nog net lukken, maar als je langer dan een maand weg wilt, dan zul je waarschijnlijk onbetaald verlof moeten opnemen. En zelfs dat is niet eens bij elk bedrijf mogelijk.

Klinkt dit als gedoe? Dat is precies de reden waarom je na je studie op reis zou moeten gaan. Je hebt nog geen baan en zit nog nergens aan vast. Misschien word je zelfs je studentenwoning uitgezet, wat betekent dat je ook even geen huur hebt. Kortom: je hebt weinig tot geen kosten, en je hebt alle tijd van de wereld (totdat je spaargeld op is natuurlijk). Reden genoeg dus om een paar maanden of zelfs nog langer op reis te gaan!

Lees ook mijn interview met Lieke, waarin ze vertelt over haar reis van 5 maanden door Midden-Amerika.

 

Reden 2: Je leert veel over de wereld en over jezelf

Reizen verruimt je blik, zeggen veel reizigers. Je komt in andere landen en leert dus andere culturen kennen. Ook gebeuren er vast onvoorziene dingen, zoals een bus die niet komt opdagen of een ho(s)tel dat net niet helemaal is wat je ervan verwacht hebt. Dit betekent dat je leert omgaan met onverwachte situaties en je leert aan te passen aan de cultuur van het land. In Azië hebben de bewoners bijvoorbeeld vaak niet echt haast. Leer je geduld te bewaren en te genieten van de omgeving. Uiteindelijk kom je er wel, het duurt alleen misschien wat langer.

Lees ook: De voordelen van backpacken: is het iets voor jou?

 

Reden 3: Je hebt tijd om na te denken over je toekomst

Thuis zit je in je vertrouwde omgeving, terwijl je op reis nieuwe mensen ontmoet en nieuwe culturen leert kennen. Ook leer je, zoals al gezegd, met allerlei uitdagingen omgaan. Nieuwe impulsen en invloeden zorgen ook voor nieuwe verse gedachtes in je hoofd. Als je uit je comfort-zone bent, kom je er pas achter wat je echt mist aan thuis. Door gesprekken te voeren met nieuwe mensen die niet dichtbij je staan, doe je wellicht wel nieuwe inzichten op voor wat je later wilt doen.

Andere gedachten komen namelijk pas in je op als je in een onbekende omgeving bent, los van mensen en dingen die je misschien onbewust beïnvloeden. Je weet zelf ook, vaak komen de goede ideeën pas als je er niet mee bezig bent (bijvoorbeeld onder de douche, haha). Dus wie weet ben jij een prachtige jungle-trekking aan het doen in Colombia, als jij ineens een fantastische ingeving krijgt voor jouw toekomst.

 

Reden 4: Reizen staat goed op je cv

Lees je het nou goed? Ja, zeker. Omdat je veel leert over jezelf en leert omgaan met onverwachte uitdagingen, vinden heel veel werkgevers het een groot pluspunt als je ooit voor een langere tijd op reis bent geweest. Ook studeren in het buitenland staat vaak goed op je cv, precies om dezelfde reden. Reizen voor een aantal maanden zorgt ervoor dat je stressbestendig bent en je hoofd koel kunt houden, dat je goed kunt omgaan met veranderingen of onverwachte situaties, dat je makkelijk omgaat met mensen en dat je geen uitdaging uit de weg gaat. En misschien is er zelfs wel nog meer. Voordelig voor werkgevers, toch? Als je dus wilt solliciteren op je droombaan, kan het nog wel eens helpen om eerst op reis te gaan.

 

Tip: Je kunt je reis op je cv onder de kop ‘nevenactiviteiten’ zetten. Zo verklaar je het ‘gat in je cv’ (oftewel: de tijd dat je even niet gewerkt hebt). Onder deze kop staat bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk of wanneer je een bestuursjaar hebt gedaan of in een commissie van je vereniging hebt gezeten.

Reden 5: Je leeft maar een keer

‘You only live once’. De uitspraak is cliché, maar dat maakt het niet minder waar. Je leeft maar een keer. Wie weet wat je volgend jaar doet en wat je dan wilt. Als het je grote droom is om eens op reis te gaan, ga dan gewoon! Zet geld opzij, bepaal of je wilt soloreizen, of je met een vriend of vriendin gaat of dat je liever met een georganiseerde groepreis meegaat (bijvoorbeeld met Simi Reizen, Sawadee of Shoestring) en boek je trip. Nu is de tijd om ervan te genieten. Je bent nog jong, je hebt een goede conditie en de wereld ligt aan je voeten. Waar wacht je nog op?

 

Wat is jouw reden om wel of niet op reis te gaan na je studie?

Deze blog bevat affiliate links.