Samen of alleen reizen

Ga jij samen of alleen reizen? Of weet je het nog niet zeker? Het is zeker belangrijk om goed over deze keuze na te denken. Het is namelijk wel jouw droomreis en die moet wel zo uitpakken als je verwacht had. Maak daarom een weloverwogen keuze om samen of alleen te reizen. In deze blog bespreek ik alle voor- en nadelen van samen en alleen reizen. Deze punten kun je weer meenemen in je overweging.

Lees ook: Alleen op vakantie? 10 handige tips voor jouw soloreis.

Voordelen van samen reizen

Samen reizen klinkt natuurlijk fantastisch. Met een goede vriend of vriendin ga je voor een bepaalde of onbepaalde tijd op pad. Je hebt altijd een maatje bij je op wie je kunt vertrouwen. Ook kunnen jullie samen al genieten van de voorpret. Al weken van tevoren sturen jullie op WhatsApp droomplekjes naar elkaar op en stippelen jullie samen een globale route uit. Globaal, want jullie willen je op reis natuurlijk ook nog laten verrassen. Daarom is het ook zo fijn dat je samen op reis bent, want zo heb je altijd elkaar als je op reis iets moet regelen of niet snapt. Vier ogen weten meer dan twee, dus is het fijn dat jullie samen alles uit kunnen zoeken. Ook is misschien een veiliger gevoel om samen te gaan. Alleen ben je een stuk kwetsbaarder dan met zijn tweeën.

Wil je graag samen met iemand reizen, maar weet je niet met wie? Overweeg dan eens mee te gaan op een groepsreis. Een goede organisatie hiervoor is Simi Reizen. Je reist dan uitsluitend met leeftijdsgenoten. Dit zijn mensen die net als jij heel erg reislustig en sociaal zijn. Ondertussen wordt door de reisleiding ook alles voor je geregeld. Je hoeft dan alleen nog maar te genieten van je reis. Andere mogelijke reisorganisaties voor groepsreizen zijn Shoestring, Mambo, Sawadee en Koning Aap.

Voordelen van alleen reizen

Alleen op reis, je hebt er misschien altijd al wel van gedroomd. Je kunt naar alle plekken waar jij altijd al van gedroomd hebt. Misschien wil je wel alleen reizen in Europa, bijvoorbeeld in de Balkan, of ga je juist naar Azië of Midden-Amerika? En op deze plekken hoef je ook nog eens geen rekening te houden met een eventuele reisgenoot. Wil je ergens langer blijven plakken dan je gepland had? Geen probleem. Wil je feesten tot de zon weer opkomt? Niemand die het iets uitmaakt. Kortom: je kunt altijd doen waar je zin in hebt.

Maar alleen zijn heeft meer voordelen. Je spreekt makkelijker mensen aan als je alleen bent, omdat je natuurlijk niet de hele dag in je eentje wil zijn en tegen niemand wilt praten. En mensen spreken jou ook makkelijker aan als je alleen bent, omdat ze er dan vanuit gaan dat jij ook behoefte hebt aan contact. Veel nieuwe vrienden zijn dus gegarandeerd.

Lees ook: De voordelen van backpacken: is het iets voor jou?

Nadelen van samen reizen

Samen reizen klinkt zo mooi, maar besef wel dat je echt met een hele goede vriend of vriendin moet gaan. Jullie hebben waarschijnlijk nog nooit zo lang op elkaars lip gezeten, waardoor er snel irritaties kunnen ontstaan. De ene wil dit, en de andere wil dat, jullie willen elkaar niet kwetsen. Noem het maar op en na een lange tijd samen reizen kan er een irritatie over ontstaan. Zorg dus dat je met iemand gaat reizen bij wie je je frustraties kan uitspreken, zodat de sfeer goed blijft. Sowieso is het belangrijk dat je rekening houdt met elkaars wensen. Dit is dan ook meteen een nadeel van samen reizen, want je doet niet alleen maar waar je zelf zin in hebt. Echter, dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Je kunt ook samen reizen en af en toe opsplitsen als jullie eens een dagje wat anders willen doen.

Nadelen van alleen reizen

Alleen reizen klinkt fantastisch: de wereld ligt aan je voeten en je kunt compleet je eigen plan trekken. Echter, je kunt ook af en toe echt wel last krijgen van eenzaamheid. Je bent alleen en je bent waarschijnlijk niet gewend om al je keuzes helemaal zelf te maken. Soms kan het voelen alsof je er helemaal alleen voor staat. Je moet alles alleen uitzoeken. Lukt het niet met een visum aanvragen of komt de bus maar niet opdagen? Dan moet je het allemaal zelf uitzoeken. Natuurlijk zijn er ook de locals of andere reizigers die je bent tegengekomen. Die kunnen je ook helpen. Het kan alleen wel een drempel zijn om hen te vragen.

 

Ga jij samen of alleen reizen? Of heb je nog andere voor- of nadelen van samen of alleen reizen?

Deze blog bevat affiliate links.