Slapen in een hostel - tips

Tijdens een backpackreis is de kans groot dat je in hostels gaat slapen. Slapen in een hostel is namelijk veel goedkoper dan slapen in een privékamer. Ook ontmoet je heel makkelijk andere reizigers wanneer je overnacht in een hostel. Vaak hoor ik zelf van vrienden dat ze er niet aan moeten denken om in een hostel te slapen. Je kamer delen met mensen die je niet kent lijkt ze helemaal niets. Bovendien is het imago wat hostels vaak hebben dat het vies is en dat je veel geluidsoverlast hebt van (dronken) mensen.

Na mijn eigen ervaring met backpacken kan ik zeggen dat het echt helemaal prima is om in hostels te slapen. Eigenlijk maakt het de ervaring van het reizen juist helemaal af. Het is dé perfecte plek om andere reizigers te ontmoeten en je hebt eigenlijk weinig last van andere reizigers. De meeste hostels zijn daarnaast heel schoon en de reizigers zijn over het algemeen heel respectvol naar elkaar.

Om van het slapen in een hostel een fijne ervaring te maken, zijn er 10 belangrijke tips die je moet weten voordat je gaat slapen in een hostel. Zo ben je ultiem voorbereid op alles wat je kunt tegenkomen in een hostel.

 

1. Lees van tevoren de reviews van het hostel

Misschien wel de allerbelangrijkste tip voor slapen in een hostel: lees van tevoren de reviews heel goed door. Zo kun je voor jezelf afwegen wanneer je een hostel de lage prijs waard vindt of dat je toch liever een schoner of beter onderhouden hostel kiest voor een iets hogere prijs. Er zijn verschillende zaken waar je in de reviews op kunt letten:

  • netheid & hygiëne: is het hostel schoon of niet?
  • sociaal: is het makkelijk om andere mensen te ontmoeten in het hostel?
  • geluid: is het hostel erg gehorig of juist erg stil?
  • locatie: zit je in de buurt van bezienswaardigheden of het openbaar vervoer?
  • faciliteiten: met hoeveel mensen slaap je op een kamer en hoeveel douches en toiletten zijn er aanwezig?
  • extra’s: heeft het hostel bijvoorbeeld een zwembad, pooltafel of bar?

Zo kies jij een hostel dat bij jouw wensen past. Hierdoor maak je je vakantie een stuk fijner.

Zelf vind ik het nooit erg om een paar euro meer te betalen voor een schoon hostel waar ik met iets minder mensen op de kamer slaap. Ik vind het ook fijn als het een sociaal hostel is die dichtbij de mooiste bezienswaardigheden is. In een warm land waar je niet dichtbij het strand is, vind ik een zwembad ook een mooie extra faciliteit. Dit zijn de eisen waar ik zelf op let, maar dit is natuurlijk voor iedereen anders. Als je bijvoorbeeld wat langer op reis gaat, kan ik me voorstellen dat je wat meer geld wil besparen en eerder kiest voor goedkopere hostels.

 

2. Neem oordoppen of een slaapmasker mee

Omdat je in een hostel met meerdere mensen op een kamer slaapt, is de kans groot dat er een keer iemand de kamer in en uit loopt wanneer jij aan het slapen bent. Het kan dat diegene dan zijn zaklamp gebruikt (of zelfs het licht aanzet) of toch wat geluid maakt. Om hier niet wakker van te worden, slapen veel backpackers met oordoppen en/of een slaapmasker. Zo weet je zeker dat je een fijne nachtrust tegemoet gaat.

 

3. Houd rekening met elkaar

Als je zelf wil dat een hostel schoon is, dat er weinig geluidsoverlast is en dat je er fijn kunt slapen, dan is het belangrijk om zelf ook rekening met iedereen te houden. Ga niet om 5 uur ‘s ochtends je tas inpakken, maar doe dat de avond van tevoren. En als je laat thuiskomt van een avondje stappen, zorg dan dat je niet nog tegen mensen gaat praten, maar wees stil. En gebruik je zaklamp in plaats van dat je het licht aanzet. Zo zorg je er met zijn allen voor dat je lekker kunt slapen in een hostel.

 

4. Kies voor een bed met gordijn of creëer er zelf een

Tijdens het backpacken in Maleisië heb ik veel andere reizigers ontmoet die alleen maar wilden slapen in een bed met een gordijntje. Het grote voordeel hiervan is dat je echt je eigen ruimte hebt waarin je je even kunt terugtrekken. Ook kun je je hier fijn even omkleden en zien anderen je niet liggen als je slaapt. Veel mensen vinden dit erg fijn en kiezen daarom altijd voor een hostel met gordijntjes voor de bedden.

Toch hoeft het geen probleem te zijn als je een hostel kiest zonder gordijntjes. Je kunt namelijk heel makkelijk ook zelf een afscheiding creëren, bijvoorbeeld door een handdoek of sarong op te hangen voor je bed. Hierdoor is je bed ook afgesloten van de andere bedden. Bijkomend voordeel: als je handdoek nat is van het zwemmen, kan hij hier meteen drogen.

 

5. Neem een hangslot mee voor je kluis

In veel hostels heb je de mogelijkheid om je backpack, of in elk geval je kleinere belangrijke spullen zoals je paspoort, in een kluis op te bergen. Soms zit hier een sleuteltje bij, maar ook vaak niet. Daarom is het een enorme aanrader om zelf een hangslot voor je kluis mee te nemen. Zo kun je je spullen altijd veilig opbergen.

Mocht er nou helemaal geen kluis zijn, vind ik het zelf fijn om mijn backpack op te bergen in mijn flightbag, en deze af te sluiten met een hangslot. Natuurlijk kan iemand dit bijvoorbeeld wel opensnijden als hij dat echt wil, maar het is in elk geval een stuk veiliger dan je backpack gewoon open en bloot zonder slot te laten liggen.

 

6. Koop een toilettas die je op kunt hangen

In een hostel kun je helaas niet al je toiletspullen op de badkamer laten liggen, aangezien je die deelt met andere reizigers. Daarom is het heel handig als je een toilettas meeneemt die je op kunt hangen aan een van de haakjes die in een hostel vaak in de douche hangen. Hierdoor hoef je niet elke keer al je spullen uit je toilettas te halen, maar neem je alles in een keer mee en vergeet je nooit per ongeluk iets mee te nemen.

Lees ook: 20 afstudeercadeaus voor wereldreizigers

 

7. Draag slippers

Neem altijd teenslippers of badslippers mee als je in een hostel gaat slapen. In veel landen moet je namelijk binnen je schoenen uitdoen en dan is het fijner om op slippers te kunnen lopen. Sowieso is het ook fijn om tijdens het douchen of op het toilet bijvoorbeeld slippers aan te hebben, voor als het wel een keer wat minder schoon is.

 

8. Welk bed kies je?

In een hostel slaap je vaak in stapelbedden. Soms zijn het echte stapelbedden van staal of hout, de andere keer zijn het meer ingebouwde bedden in de muur. In het geval dat de stapelbedden van staal of hout zijn, is het vaak fijner om beneden te slapen. Boven voel je anders het bed heel erg wiebelen als iemand naar boven loopt of zich omdraait. Ook is het beneden vaak wat koeler. Aan de andere kant is een bed boven juist wel fijner als je bang bent dat iemand per ongeluk in jouw bed gaat liggen. Ook hierbij is het compleet je eigen voorkeur wat je fijner vindt.

 

9. Vergelijk prijzen en aanbiedingen

Vaak zijn er verschillende sites waarop je dezelfde hostels kunt boeken. Denk aan booking.com of Hostelworld. Soms kan de prijs per platform heel erg verschillen of heeft de ene site een aanbieding waardoor hij goedkoper is of waardoor je opeens gratis ontbijt erbij krijgt. Of er is soms bijvoorbeeld een hele goedkope rijs voor een upgrade naar een kamer met minder kamergenoten. Daarom is het altijd handig om op verschillende sites te kijken. Ook kan het soms enorm schelen als je bij booking.com genius voordelen hebt (dit krijg je als je een bepaald aantal boekingen hebt gedaan).

Verder kun je in een rustige periode ook gewoon een aantal nachten boeken en dan als je langer wil blijven aan de receptie vragen of je mag verlengen. Soms is dit goedkoper. Maar ook als het even duur is, is het wel een aanrader, want zo komt al het geld dat je betaalt rechtstreeks bij het hostel terecht in plaats van dat ook een deel naar het boekingsplatform gaat. Zo steun je de locals ook een beetje!

 

10. Geniet van de gezelligheid

Misschien wel het belangrijkste tijdens slapen in een hostel tijdens je reis: geniet van de gezelligheid! In een hostel ontmoet je andere reizigers met wie je lekker kan gaan eten, spelletjes spelen, stappen of activiteiten ondernemen. Vooral als je alleen reist is slapen in een hostel daarom echt een enorme aanrader.

 

Welke tips vind jij belangrijk voor het slapen in een hostel?

 

Deze blog bevat affiliate links.