Woon jij tijdens je studie in een studentenhuis? Dan kan dit grote gevolgen hebben als je je studie afgerond hebt. Een studentenhuis van een woningcorporatie is namelijk bedoeld om te wonen als student. Als je dus geen student meer bent, dan zul je je studentenwoning binnen een aantal maanden moeten verlaten. Maar, geen paniek! In deze blog lees je alle opties die je hebt als je je studentenwoning uitgezet wordt, zodat jij op tijd een andere woonruimte vindt.
Studentenwoning uitgezet
Het is natuurlijk superjammer als je je studentenwoning uitgezet wordt. Maar wist je dat er zowel voor- als nadelen zitten aan dat je uit je studentenwoning gezet wordt. Hieronder zet ik ze allemaal voor jou onder elkaar.
Nadelen:
- Je moet heel snel een nieuwe woonplek vinden.
- Je kunt niet meer tegen een studentenprijs huren.
- Je moet weg bij je gezellige huisgenoten.
- Je moet sneller afscheid nemen van het studentenleven dan je misschien gewild had.
Voordelen:
- Je hebt meer salaris (als je een baan hebt gevonden), dus je kunt voor grotere woningen met eventueel minder of geen huisgenoten gaan kijken.
- Je kunt een plek zoeken waar je fijn kunt thuiswerken.
- Het geeft je meer focus om ergens te wonen waar je huisgenoten ook werken.
- Je kunt zo helemaal nieuw aan de nieuwe fase in je leven beginnen.
Nieuwe woning zoeken
Om met een frisse start aan de nieuwe fase in je leven te beginnen, moet je dus een nieuwe woning zoeken. Hiervoor heb je verschillende opties die je moet overwegen. Sowieso is het belangrijk om eerst te kijken waar je wil wonen. Blijf je in je studentenstad wonen, ga je terug naar de regio waar je ouders vandaan komen of ga je wonen in de regio waar je je nieuwe baan hebt gevonden?
Ook is het belangrijk om een budget vast te stellen. Bekijk wat de salarisrange is van starters in jouw beroepsgroep en bereken dan hoeveel je netto iedere maand gaat overhouden. Aan de hand daarvan kun je bepalen hoeveel budget je hebt voor een huurwoning of dat je zelfs genoeg gaat verdienen dat je een hypotheek kunt aanvragen.
Bij het zoeken naar een nieuwe woning heb je in principe drie keuzes: je gaat huren, je gaat kopen of je trekt (tijdelijk) weer terug in bij je ouders. Hieronder bespreek ik alle drie deze opties.
Huurwoning
De meeste studenten gaan na hun studie op zoek naar een huurwoning. Je hebt vaak namelijk nog niet genoeg geld om te gaan kopen met je startsalaris en je hebt tijdens je studie waarschijnlijk ook nog niet veel kunnen sparen. Terug naar je ouders vinden veel studenten ook geen aantrekkelijke optie. Het kan alleen soms wel een uitdaging zijn om een fijne huurwoning te vinden die niet al te duur is. Gelukkig zijn er verschillende huursites die het je een stukje makkelijker proberen te maken.
Vind je nieuwe huurwoning via Huurportaal
Huurportaal is een soort marktplaats voor huurwoningen. Je kunt het zien als verzamelsite. Alle huurwoningen die via makelaars of particulier verhuurd worden, komen op de website te staan. Ook huurwoningen uit facebookgroepen of waar dan ook worden toegevoegd.
Met een speciale zoekagent kun je je woningvoorkeuren instellen. Je kunt hierbij kiezen voor een prijsklasse, hoe groot de woning moet zijn en in welke omgeving de woning zich moet bevinden. Deze zoekagent stuurt je vervolgens een mail als er een woning is die aan deze eisen voldoet. Deze functie is volledig gratis.
Ook heb je bij Huurportaal de mogelijkheid om een huurdersprofiel aan te maken. Je kunt ook hierin je voorkeuren aangeven en je gegevens en foto uploaden. Zo’n huurdersprofiel kan ook gevonden worden door verhuurders en op die manier kun je persoonlijk benaderd worden voor een huurwoning. Hier hoef je dan zelf helemaal niets voor te doen.
Om te kunnen reageren op een huurwoning die je aanspreekt, heb je een premium account nodig. Gelukkig biedt Huurportaal wel de mogelijkheid om eerst voor twee weken gratis een proefabonnement te nemen. Als je deze gewoon weer binnen de twee weken opzegt, zit je nergens aan vast. Zo’n proefabonnement is zeker een goed idee als je Huurportaal eens wil uitproberen.
Bekijk alle woningen op Huurportaal.nlVind je nieuwe huurwoning via Kamerstunt
Via Kamerstunt kun je ook een fijne huurwoning vinden. Het fijne aan Kamerstunt is dat het wat meer gericht is op kamers, studio’s en appartementen en minder op volledige huurhuizen. Het voordeel hiervan is dat het waarschijnlijk wat meer in jouw prijsklasse ligt. Kamernet biedt ruim 2000 kamers aan op hun website in steden door heel Nederland.
Bij Kamerstunt kun je je aanmelden voor een gratis e-mailalert. Als jij je voorkeuren voor een nieuwe huurwoning doorgeeft, dan sturen zij je automatisch een e-mail als er een nieuwe woning online komt die aan jouw voorkeuren voldoet.
Om vervolgens op woningen die jou aanspreken te kunnen reageren, moet je wel een premium account hebben. Voordat je een premium account neemt, is het eerst handig om gebruik te maken van het gratis proefabonnement van twee weken. Hiermee kun je eerst eens kijken of Kamerstunt bevalt, voordat je ervoor gaat betalen.
Bekijk alle woningen op Kamerstunt.nlVind je nieuwe huurwoning via Huurflits
Ook Huurflits is een fijne site via waar je nieuwe huurwoningen kunt vinden. Hun aanbod is voornamelijk van particuliere verhuurders, maar soms zul je ook huurwoningen van makelaars tegenkomen. De kracht van Huurflits is dat het snel en overzichtelijk is. Je kunt alle details van de huurwoningen in het aanbod meteen zien en als de woning verhuurd is, wordt deze direct verwijderd uit het aanbod.
Als bezoeker van de site kun je dus direct het gehele aanbod woningen inclusief alle details zien. Om echter in contact te komen met de verhuurders, moet je wel een premium account nemen. Je kunt kiezen tussen een premium account van 30 dagen of een premium account van 90 dagen. Je hoeft dus ook niet van tevoren een account aan te maken. Als je een woning ziet waar je geïnteresseerd in bent, en je maakt dan pas een account aan, dan ben je ook nog op tijd om te reageren op de verhuurder.
Bekijk alle woningen op Huurflits.nlKoopwoning
Een andere optie als je je studentenwoning uitgezet wordt, is om te gaan kijken naar een koopwoning. Dit zal voor de meeste pas afgestudeerden wel lastig zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Misschien heb je bijvoorbeeld al een partner die al een tijdje werkt. Met twee vaste inkomens en wat spaargeld is het zeker mogelijk om een hypotheek aan te vragen. Ook als je een hoog startsalaris krijgt, is er misschien zelfs wel een kans dat je in je eentje een hypotheek voor een klein huisje of appartement kunt aanvragen.
Tegenwoordig is het ook een nieuwe trend dat vrienden soms samen een huis kopen. Met zijn drieën of vieren is er natuurlijk veel meer mogelijk dan in je eentje. Dit kan dus een ideale oplossing zijn om aan een koopwoning te komen. Maak in dit geval wel goede afspraken, zodat er geen onduidelijkheden ontstaan als iemand bijvoorbeeld een relatie krijgt en het huis wil verlaten.
Natuurlijk blijft het lastig met deze krappe woningmarkt om daadwerkelijk aan een huis te komen. Het feit dat je een hypotheek kunt krijgen, betekent niet dat je direct volgende week ook een huis hebt. Na heel veel bezichtigingen en boden uitbrengen, ben je misschien ooit de gelukkige. Ook moet je rekening houden met minder hypotheek als je nog een studieschuld hebt. Hoe dit precies zit, lees je in dit artikel van de Rijksoverheid.
Terug naar je ouders
De laatste optie, en voor veel mensen de minst aantrekkelijke optie, is om terug te gaan naar je ouders als je je studentenwoning uitgezet wordt. Ook al klinkt deze optie helemaal niet aantrekkelijk, toch kan het wel zeker voordelen bieden. Zo kun je superveel sparen voor een koopwoning in de toekomst en woon je weer dichterbij je jeugdvrienden. Bovendien hoef je niet alle huishoudelijke taken zelf te doen, wat best fijn kan zijn als je veel uren gaat werken. Aan de andere kant verlies je er wel de vrijheid mee die je gewend was van je studententijd. Dat kan best even wennen zijn.
Waar wil jij gaan wonen na je studententijd? In een huurwoning, koopwoning of in je ouderlijk huis?
Deze blog bevat affiliate links.
Reacties
Nog geen reacties geplaatst op dit bericht. Wees de eerste!
Laat een reactie achter