Op de overspannen arbeidsmarkt is het heel goed mogelijk om zelf aan te geven wat je zoekt in een baan. Er zijn meer banen dan werkzoekenden en daarom kun je zelf eisen stellen. Sowieso kun je in deze tijd zeker eisen dat je met je startsalaris boven het minimumloon van 2022 verdient. Maar je kunt ook eens nadenken of je wel fulltime wil werken na je studie of dat je liever parttime gaat werken. In deze blog bespreek ik de voor- en nadelen van hoeveel uur je kunt gaan werken. Zo maak jij een weloverwogen keuze voor het aantal werkuren per week.
Fulltime werken na het afstuderen
Als eerste is het mogelijk om fulltime te gaan werken na je afstuderen. Per branche is het verschillend wat fulltime werken inhoudt. Bij de meeste commerciële bedrijven is 40 uur de standaard. In de detailhandel en horeca is fulltime vaak 38 uur. Als je bij de overheid gaat werken, dan werk je vaak 36 uur. Dit wordt dan als fulltime gezien. Fulltime werken heeft verschillende voor- en nadelen. Deze worden hieronder een voor een besproken
40 uur werken: de voordelen en nadelen
Het grootste voordeel van 40 uur werken is natuurlijk dat je veel verdient. Hoe meer uren je werkt, hoe meer geld er iedere maand binnenkomt. En dat is na je studententijd natuurlijk hartstikke welkom. Daarnaast heb je nu nog genoeg tijd om iedere maand zo veel te werken. Je hebt hoogstwaarschijnlijk nog geen kinderen die ook nog oppas nodig hebben. En ook je vrienden en vriendinnen werken veel, dus er zijn ook niet zo veel mensen die doordeweeks tijd hebben om af te spreken. Dit is dus dé tijd om veel te werken en te verdienen. Zo spaar je snel om je studieschuld af te lossen en werk je aan een grote spaarrekening waardoor je sneller een huis kunt kopen.
Aan de andere kant zit er ook een keerzijde aan het verdienen van veel geld. Hoe meer je werkt en dus ook hoe meer je verdient, betekent ook dat je recht op bepaalde toeslagen vervalt. Zo ontvang je bijvoorbeeld geen huurtoeslag meer als je te veel spaargeld hebt. Deze grens ligt nu op meer dan 31.797 euro (per 1 januari 2022). Als je veel verdient, zal je hier misschien niet direct last van hebben, maar helaas zal na een tijdje je huurtoeslag toch echt vervallen. En ook je zorgtoeslag zal gaan vervallen als je te veel verdient (meer dan 31.998 euro (grens van 2022)).
Een ander groot nadeel is dat je weinig vrije tijd overhoudt. Je hebt bij een standaard werkweek waarbij je elke werkdag van negen tot vijf werkt, alleen de avonden en weekenden vrij. Voor sommige mensen kan dit voelen alsof ze hiermee beperkt worden in hun vrijheid.
36 uur werken: de pluspunten en minpunten
Je kunt een 36-urige werkweek opdelen op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om vier lange dagen van negen uur te werken. Of je kiest ervoor om vierenhalve dag te werken, waardoor je iedere week een ochtend of middag vrij kunt nemen. De laatste optie is dat je de ene week vijf dagen van acht uur werkt, en de week erna vier dagen. Je kunt zelf met je werkgever overleggen wat jij graag wil.
Dit maakt 36 uur werken na je studie ook een goede mix tussen veel verdienen en ook nog vrije tijd overhouden. Tijdens je studententijd had je waarschijnlijk veel tijd om je eigen leven in te delen. Met 36 uur werken behoud je nog een klein beetje van deze vrijheid. Zo houd je ook nog wat tijd over voor een hobby, om af te spreken met vrienden of vriendinnen of om bijvoorbeeld je eigen onderneming of vrijwilligerswerk ernaast te doen. Maar 36 uur is dan wel weer genoeg om nog steeds lekker veel te blijven verdienen. Hierdoor profiteer je ook (in iets mindere mate) van de voordelen van 40 uur werken. Een kanttekening is vaak wel dat je wanneer je 36 uur werkt, nog steeds evenveel taken te doen hebt dan wanneer je 40 uur werkt. Je doet dus eigenlijk evenveel werk in een kortere tijd.
Parttime werken na je studie
Ook is het mogelijk om parttime te gaan werken na je afstuderen. Onder parttime werken wordt verstaan dat je minder dan 36 uur per week gaat werken. Hiermee ben je dus automatisch een of meerdere dagen of dagdelen vrij. Hieraan kleven natuurlijk verschillende voor- en nadelen. Deze bespreek ik hieronder.
32 uur werken: de voor- en nadelen
Als je 32 uur gaat werken heb je een hele dag extra vrij. Je werkt dan waarschijnlijk 4 dagen. Dit betekent ofwel dat je een dag langer weekend hebt, of dat je een dagje rust ergens middenin de week hebt. Dit is vooral fijn als je snel moe bent of als werken voor jou veel energie kost. Maar dit hoeft natuurlijk niet de reden te zijn om een dag minder te gaan werken. Een andere belangrijke reden kan zijn omdat je nog iets naast je parttime baan wilt doen. Denk bijvoorbeeld aan een hobby, vrijwilligerswerk of je eigen onderneming.
Het nadeel van 32 uur werken is helaas wel dat je een stuk minder verdient dan wanneer je 40 uur werkt. Stel je verdient op fulltime basis 2500 euro bruto. Dan verdien je bij 32 uur werken 2000 euro per maand. Per jaar scheelt dat je toch al zo’n 6000 euro bruto. Dat geld kan je dan niet sparen. Aan de andere kant, wat heb je aan al dat geld als je geen tijd hebt om het uit te geven? Ook heb je als je minder verdient, meer kans om nog zorgtoeslag of huurtoeslag te kunnen ontvangen.
Minder dan 32 uur werken
Als je minder dan 32 uur gaat werken na je studie, betekent dat dat je heel veel vrije tijd overhoudt. Je zet zo als het ware je studentenleven voort. Je hebt veel vrije tijd om jezelf te ontplooien. Zo kun je bijvoorbeeld veel cursussen gaan volgen, heb je veel tijd om te besteden aan je hobby of kun je je eigen onderneming gaan uitbouwen met de zekerheid van een vaste baan ernaast. Ook als je nog niet zeker weet wat je na je studie wil gaan doen, heb je nu genoeg tijd om dit uit te zoeken. En voor de reizigers onder ons is minder dan 32 uur werken ook fijn: je hebt veel tijd om (korte) reisjes of stedentripjes te maken.
De grote keerzijde is natuurlijk dat je in verhouding vrij weinig gaat verdienen. Je hebt dan wel veel vrije tijd, maar je hebt ook niet veel geld dat je kunt uitgeven in deze tijd. Je kunt wel vaak op vakantie, maar hebt wel een beperkt budget om uit te geven aan vakanties. Je moet dus goed voor jezelf bepalen of zo veel vrije tijd opweegt tegen het lagere salaris.
Weet jij al hoeveel uur je wil gaan werken?
Als je bepaald hebt hoeveel uur je wil gaan werken, dan is het tijd om passende vacatures te zoeken. Hiervoor raad ik de vacaturesites Indeed en Adzuna aan. Op beide sites vind je een breed aanbod met passende vacatures voor alle soorten beroepen.
Deze blog bevat affiliate links.
Reacties
Nog geen reacties geplaatst op dit bericht. Wees de eerste!
Laat een reactie achter