Als je gaat beginnen met werken, dan zullen je maandelijkse inkomsten flink gaan stijgen. Ik heb zelf al vaker gehoord van mensen hoe verbaasd ze waren over het verschil in inkomen tussen een bijbaan en een ‘echte’ baan. Alhoewel het uurloon niet extreem veel omhoog zal gaan, ga je natuurlijk wel veel meer uren werken. De meeste mensen gaan na hun studie ongeveer tussen de 32 en 40 uur werken. Normaal gesproken besteedde je zo veel tijd aan je studie en had je dus hoogstwaarschijnlijk niet zo veel tijd om te gaan werken. Je loon zal dus hoe dan ook gaan stijgen. De vraag is echter hoe veel het verschil zal zijn tussen het loon van je bijbaantje en het startsalaris van je eerste baan.
Hoge en lage startsalarissen
Startsalarissen kunnen flink verschillen. Dit is onder andere afhankelijk van de branche waarin je gaat werken. Het is over het algemeen bekend dat de zorg bijvoorbeeld in verhouding vrij weinig verdient. Als je echter een technische studie volgt of heb gevolgd, zal je startsalaris een stuk hoger liggen. Ook het soort bedrijf waar je gaat werken kan een grote invloed hebben. Als je bijvoorbeeld bij de overheid gaat werken, is er een grote kans dat je een hoger startsalaris zal hebben dan wanneer je bij een kleine start-up gaat werken. Bij zo’n start-up is er namelijk vaak nog niet veel geld beschikbaar en zal je dus moeten beginnen met een wat lager salaris. Als het bedrijf echter gaat groeien, is de kans groot dat jouw salaris ook zal stijgen.
Lees ook: Het startsalaris van hbo- en wo-opleidingen in Nederland.
Salarisindicatie in vacature
Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker dat bedrijven onder- of bovenaan de vacature al vermelden wat je salaris ongeveer zal zijn. Ook bij Indeed staat er nu vaak zelfs al voordat je op de vacature klikt wat de salarisindicatie zal zijn. Dit is ook te zien bij het voorbeeld rechts. Op deze manier kun je al een beetje inschatten wat je kunt gaan verdienen met jouw droombaan.
Tools voor berekenen startsalaris
Niet alleen met salarisindicaties bij vacatures kun je inschatten wat je ongeveer zal gaan verdienen. Er zijn ook enkele tools ontwikkeld waarop jij kunt checken wat andere mensen verdienen die dezelfde functie en hetzelfde aantal jaren ervaring hebben als jij. Zo kun je via loonwijzer.nl de salarischeck doen. Hier kun je in het daarvoor bedoelde vak je toekomstige baan intypen en daaronder het aantal jaar dat je al ervaring hebt in dit vak. Dit zal waarschijnlijk 0 of 1 jaar zijn, afhankelijk van of je al stage hebt gelopen in dat vakgebied.
Krapte op de arbeidsmarkt
Alhoewel er tegenwoordig veel duidelijkheid wordt gegeven over wat het salaris ongeveer zal zijn, is er alsnog altijd veel mogelijk. Al helemaal nu er een enorme krapte op de arbeidsmarkt is. Dit betekent namelijk dat het voor veel bedrijven moeilijk is om aan personeel te komen. Er is dus een grote kans dat ze jou heel graag willen hebben, omdat ze niemand anders kunnen krijgen. En daar kun jij gebruik van maken.
Als het bedrijf namelijk per se iemand nodig heeft voor een bepaalde functie, dan kun jij een veel hoger loon vragen dan dat ze eigenlijk bieden. Er is namelijk weinig aanbod en heel veel vraag. Als ze jou het loon niet geven, dan kun jij voor datzelfde loon waarschijnlijk wel ergens anders aan de slag. Grote kans dat het bedrijf waarvoor jij solliciteert dat ook weet. En daarom is er ook een grote kans dat ze akkoord gaan met een hoger loon, of dat ze in ieder geval ergens tussen jouw bod en hun eigen bod uitkomen.
Wat vind jij belangrijk?
De uiteindelijke vraag blijft natuurlijk wel, hoe belangrijk is het startsalaris voor jou? Wil je meteen heel hoog inzetten qua loon? Of wil je liever een baan waarbij je nog heel veel kunt leren, maar waar het startsalaris wat lager is? Je kunt voor jezelf natuurlijk genoeg overwegingen maken. Denk bijvoorbeeld aan doorgroeimogelijkheden, opleidingsmogelijkheden, leuke collega’s, de mogelijkheid om parttime te werken, heel veel activiteiten buiten het bedrijf, een auto van de zaak, enzovoort. Er is genoeg te bedenken waarvoor jij misschien wel een lager startsalaris zou accepteren.
Reacties
Nog geen reacties geplaatst op dit bericht. Wees de eerste!
Laat een reactie achter