Een getinte vrouw die blij kijkt zit achter haar laptop

Heb jij er al eens over nagedacht om te gaan werken bij een detacheringsbureau na je studie? Voor veel pas afgestudeerden kan dit wel eens hét perfecte begin zijn van hun werkende leven. Ook ik heb gekozen voor het werken bij een detacheringsbureau na mijn afstuderen. Waarom dit voor mij zo’n goede keuze is? In deze blog lees je alle voordelen die mij over de streep hebben getrokken. Maar ook de nadelen komen aan bod. Zo maak jij een weloverwogen keuze of werken bij een detacheringsbureau wel of niet bij je past.

 

Wat is een detacheringsbureau?

Een detacheringsbureau heeft verschillende specialisten in vaste dienst, die ze vervolgens inzetten bij andere bedrijven en organisaties om hun tijdelijke personeelstekort te verhelpen. Als je bij een detacheringsbureau gaat werken, ga je dus op tijdelijke basis bij verschillende opdrachtgevers aan de slag, maar je hebt wel de zekerheid van een vast dienstverband.

 

Wat voor detacheringsbureaus zijn er?

Er zijn detacheringsbureaus in vrijwel elke branche. Denk aan juridisch, zorg, financieel, onderwijs, communicatie, HR, techniek en nog veel meer. Sommige detacheringsbureaus zijn actief in meerdere branches, en andere specialiseren zich op een branche. Wat voor baan je dus ook voor ogen hebt, je kunt altijd wel bij een detacheringsbureau aan de slag.

 

De voordelen van werken bij een detacheringsbureau

Het heeft heel veel voordelen om als starter aan de slag te gaan bij een detacheringsbureau. Hieronder noem ik de belangrijkste voordelen van werken bij een detacheringsbureau na je studie.

 

Ontdek welke banen je allemaal kunt doen met jouw studie

Vaak kun je met jouw studie veel meer doen dan je in eerste instantie voor mogelijk had gehouden. Tijdens je studie heb je nog lang niet alle specialisaties uitgeprobeerd. Dus hoe weet je dan wat je daadwerkelijk het leukste vindt? Door het uit te proberen!

Bij een detacheringsbureau komen allemaal verschillende interim vacatures in jouw branche binnen. De meeste bureaus werken met consultants die jou aan de opdrachten koppelen. Als je zelf aangeeft dat je veel verschillende functies wilt proberen, dan zullen verschillende soorten opdrachten aan je gekoppeld worden.

 

Probeer verschillende soorten bedrijven uit

Je kunt bij een detacheringsbureau niet alleen verschillende soorten functies proberen, maar ook een kijkje in de keuken nemen bij allerlei soorten bedrijven. Wil je eens binnenkijken bij de overheid, of juist bij een commerciële startup? Alles is mogelijk. Functioneer jij beter in een klein team waarin je afwisselende werkzaamheden hebt, of specialiseer jij je liever in een onderdeel in een groot team? Werken bij een detacheringsbureau na je studie is dé kans om eens uit te proberen bij wat voor soort bedrijf jij het gelukkigste wordt.

 

Je loopt geen risico als je even geen opdracht hebt

Werken bij een detacheringsbureau wordt ook wel eens vergeleken met freelancen met de zekerheid van een vaste baan. Je hebt de vrijheid van het freelancen en het werken voor verschillende opdrachtgevers. Maar aan de andere kant loop je geen risico. Je krijgt iedere maand een vast salaris op je rekening gestort, hebt een vast aantal vakantiedagen, je bent verzekerd als je ziek wordt en nog veel meer.

 

Veel leren in een korte tijd

Als je voor een korte tijd bij verschillende bedrijven werkt, leer je veel sneller dan wanneer je voor een langere tijd bij een bedrijf gaat werken. Door de verschillende omgevingen, functies en mensen, weet je je snel aan te passen, maak je taken je snel eigen en krijg je veel waardevolle informatie mee waar je echt wat mee kunt in je verdere werkleven.

 

Breid je netwerk uit

Door het werken bij een detacheringsbureau, leer je enorm veel mensen kennen. Denk aan alle mensen bij de verschillende bedrijven waar je gedetacheerd wordt. Maar vergeet ook zeker niet je collega’s bij het detacheringsbureau zelf. Net als jij worden er namelijk nog veel meer mensen gedetacheerd. Dit zijn waardevolle contacten waar je heel veel aan kunt hebben.

 

Speciaal programma voor juniors

Veel detacheringsbureaus werken met een speciaal programma voor juniors, bijvoorbeeld met een traineeship. Hierin wordt je begeleid door een van de medewerkers van het detacheringsbureau en profiteer je in het eerste jaar van extra cursussen en opleidingen. Ieder detacheringsbureau richt dit op een andere manier in. Denk aan het geven van persoonlijke begeleiding, sollicitatiecursussen of vakspecifieke cursussen en aan het organiseren van borrels, netwerkevenementen of andere ontmoetingsmomenten

 

De nadelen van werken bij een detacheringsbureau

Werken bij een detacheringsbureau heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen. Hieronder bespreek ik ook meerdere nadelen:

  • Je verdient minder dan wanneer je als freelancer zou gaan interimmen, omdat detacheringsbureaus een toeslag plakken bovenop het uurtarief. Aan de andere kant heb je hierdoor wel de zekerheid van een vaste baan.
  • Je moet elke keer weer afscheid nemen van een bedrijf en je collega’s daar. Als je het ergens enorm naar je zin hebt gehad, kan dit heel vervelend zijn. Maar weet dat je ook altijd weer bij een nieuw leuk bedrijf aan de slag zult gaan.
  • Je moet heel goed tegen verandering kunnen. Ieder paar maanden of jaren wissel je weer van bedrijf en functie. Het is dus heel belangrijk dat je goed tegen verandering kunt en hier energie van krijgt. Anders is detachering misschien niet de beste optie voor jou.
  • Realiseer je dat je wel nog moet solliciteren voor iedere opdracht. Waar mensen met een vaste baan (bijna) nooit meer hoeven te solliciteren, moet je voor iedere interim opdracht weer opnieuw een brief schrijven en op gesprek. Gelukkig word je er wel steeds beter in als je vaak gesolliciteerd hebt.

 

Mijn ervaring bij een detacheringsbureau

Zelf werk ik sinds januari bij een detacheringsbureau (USG MarCom) en tot nu toe bevalt het voor mij heel goed. Ik heb al heel veel geleerd van mijn collega’s bij het detacheringsbureau zelf, qua kennis en werkervaring. Ook krijg ik goede begeleiding en ben ik veel beter geworden in solliciteren. Ik vind het fijn dat ik een fijne basis heb waar ik altijd op kan terugvallen, maar dat ik tegelijkertijd wel kan uitzoeken wat voor soort baan en bedrijf ik het allerleukste vindt. Op dit moment zit ik op mijn eerste opdracht, maar ik ben voorlopig zeker nog niet van plan om te stoppen bij het detacheringsbureau. Ik wil nog zeker wat andere bedrijven en functies uitproberen!

 

Lijkt het jou leuk om na je studie te gaan werken bij een detacheringsbureau?

Deze blog bevat affiliate links.