In dit interview spreek ik met Jenny. Ze is 25 jaar, woont in Haarlem en is sinds 1 april 2022 gestart als ondernemer naast haar baan in loondienst. Ze kreeg het zo druk hiermee, dat ze sinds 1 oktober 2022 zelfs volledig voor zichzelf is begonnen. In dit interview vertelt ze alles over haar studie, haar banen in loondienst en haar sprong in het diepe als ondernemer.

 

Wat heb je gestudeerd?

Na het afronden van mijn middelbare school, heb ik eerst voor de opleiding Onderwijsassistente gekozen. Ik zei vroeger namelijk altijd al dat ik juf wilde worden. Maar na een half jaar kwam ik erachter dat de opleiding helemaal niets voor mij was. Toen ben ik gaan kijken naar iets waar ik wat breder werk in kan vinden. De opleiding Directiesecretaresse sprak me toen het meeste aan. Die opleiding heb ik gevolgd aan het NOVA College en daar heb ik ook mijn diploma in gehaald. Tot op de dag van vandaag ben ik daar nog heel blij mee.

Foto Jenny

Ik heb voor de opleiding tot directiesecretaresse gekozen, omdat je daar wat meer kanten mee op kan. Met onderwijsassistente zit je bijvoorbeeld heel erg vast aan het onderwijs. Als je erachter komt dat het onderwijs je niet helemaal ligt, kun je helemaal niets meer. Met directiesecretaresse kun je juist heel veel kanten op. Ik kan achter een receptie werken, maar ik kan ook op kantoor of als telefoniste werken. Doordat al die onderdelen aan bod kwamen tijdens de studie, kon ik op superveel banen solliciteren.

 

Wist je na je studie meteen wat voor baan je wilde gaan doen?

Nee, eigenlijk niet. Ik ben toen blijven hangen bij mijn eindstage. Dat voelde toen prettig omdat ik iedereen kende en ik het werk wel redelijk leuk vond. Het voelde niet honderd procent als mijn droombaan, maar dat hoefde van mij toen ook nog even niet. Uiteindelijk is dat bedrijf failliet gegaan. Mijn volgende stap was toen om in de reiswereld te gaan werken als reserveringsmedewerkster. Daar heb ik veel ervaring opgedaan als telefoniste. Maar helaas kwam toen de coronacrisis en toen werd dat hem ook niet meer.

Pas daarna ben ik pas heel erg gaan nadenken over wat ik eigenlijk wilde. Wil ik gaan werken bij een groot bedrijf, of liever bij een klein bedrijf? En waar zou ik dan het liefste willen werken? Toen ben ik uiteindelijk terechtgekomen bij een bedrijf in Haarlem als office manager. Dat was al veel meer mijn ding dan de twee banen die ik daarvoor had. Ik vond het fijn dat er meer verantwoordelijkheden bij mijn functie hoorden, waaronder wat leidinggevende taken.

“Het is zonde om heel veel stress te hebben over wat je precies wil doen. Doe waar je je nu goed bij voelt en als dat het toch niet blijkt te zijn, dan probeer je weer wat anders. Uiteindelijk kom je echt wel op je pootjes terecht.”

Lukte het makkelijk om aan je banen te komen of moest je lang solliciteren?

Eigenlijk was het toen voor mij vrij simpel om aangenomen te worden. Overal waar ik écht graag wilde werken en waar ik uitgenodigd was op gesprek, ben ik aangenomen. Op dat moment wilde ik daar dus wel echt graag werken. Maar als ik er achteraf op terugkijk, was het het allemaal net niet. Ik miste toch echt de vrijheid. Waar ik het vroeger juist fijn vond om op vaste tijden van 9 tot 5 te werken, moet ik er nu niet meer aan denken. Dus ik denk dat mijn voorkeur in de loop der jaren wel veranderd is.

Hoe kwam je erop om te beginnen met ondernemen?

Eigenlijk heb ik altijd al gezegd dat ik niet zo goed ben in het werken voor een baas. Soms ben ik daar namelijk misschien iets te zelfstandig voor. Dus eigenlijk heb ik onbewust altijd al wel de droom gehad om iets voor mezelf te gaan doen, maar ik wist nooit wat. Tijdens mijn baan als office manager stuitte ik toen op de term ‘virtual assistant’. Toen dacht ik, dat is precies wat ik goed kan en als zelfstandige zou kunnen doen. Vrij snel daarna ben ik voor mezelf begonnen met mijn bedrijf VaJen, toen dus nog naast mijn baan in loondienst.

 

Wat doe je precies als virtual assistant?

Op dit moment heb ik met mijn bedrijf VaJen voornamelijk klanten waarvoor ik notuleer. Maar ik hou bijvoorbeeld ook de social media van klanten bij. Hiervoor verzin ik soms de hele posts, maar soms ook alleen de captions. De klant heeft dan zelf al de foto’s, maar weet dan niet goed wat hij erbij moet zetten. Ook heb ik een klant waarvoor ik zijn mailbox beheer en heb ik een evenement georganiseerd voor een klant.

Mijn werk is dus heel divers. Ik hou het ook expres zo breed mogelijk, omdat ik alles wel leuk vind en ook nog een beetje zoekende ben naar waar mijn voorkeur uit bestaat. En aan de andere kant, als een klant mij benadert voor iets waarvan ik nog niet weet of mijn voorkeur ernaar uit gaat, dan kan ik het altijd proberen. Als het dan toch niets voor me blijkt te zijn, dan kan ik altijd nog verder kijken.

 

Heb je nog iets aan je studie directiesecretaresse gehad voor je eigen onderneming?

Aan mijn studie heb ik echt nog heel veel. Sowieso was bij mijn studie notuleren al een examenonderdeel. Maar ook heb ik bijvoorbeeld geleerd om met tien vingers heel snel te typen. Daar moest je examen in doen en dan een bepaald aantal slagen per minuut halen. Dat is ook iets dat onwijs van belang is. Ook de standaard vakken zoals Nederlands en Engels vind ik erg nuttig geweest. Ik vind het zelf in ieder geval wel een bepaalde mate van professionaliteit uitstralen als je dat foutloos kan, zowel voor jezelf als voor je klanten. De opleiding was heel erg gericht op allround inzetbaarheid: alle kantoortaken kwamen wel aan bod. Dus daar heb ik nog iedere dag wat aan!

 

Hoe kom je aan je klanten als ondernemer?

Mijn klanten vinden mij voornamelijk via social media. Het is voor mij wel echt belangrijk geweest om zichtbaar te zijn en op die manier zijn klanten mij gaan benaderen in plaats van dat ik zelf klanten moest benaderen. Vooral op LinkedIn en op Instagram (@vajenva) ben ik erg zichtbaar, maar ik ben ook te vinden op Facebook. Via deze social media komen nu ook vrijwel al mijn klanten.

Zie je jezelf nu voor de rest van je leven als zzp’er werken?

Het liefste zou ik wel de rest van mijn leven als zzp’er werken. Maar dat is wel wat ik op dit moment denk. Ik geloof er eigenlijk wel in dat je in je hele leven verschillende keuzes maakt en verschillende voorkeuren hebt. Het zou me ook niet verbazen als ik over een aantal jaar toch de vastigheid van een baan in loondienst mis. Zeker als ik bijvoorbeeld een gezin aan het stichten ben, kan ik me indenken dat ik misschien niet tegen de onzekerheid van ondernemen kan. Maar aan de andere kant kan het me dan juist ook de vrijheid geven die ik nu ook al zo waardeer. Dus ik bekijk het een beetje per jaar. Volgend jaar ga ik in ieder geval zeker nog door als ondernemer, maar voor daarna kijk ik gewoon wat er op mijn pad komt. Het is niet dat ik me niet volledig afsluit voor andere kansen.

 

Heb je nog doelen voor je bedrijf voor de toekomst?

Ik heb wel bepaalde omzetdoelen die ik hoop te halen. Ik geloof er ook wel in dat als je geen doelen stelt, dat je motivatie dan wat meer achterblijft. Bovendien zou ik het gaaf vinden om wat vaker evenementen te organiseren, en dan het liefst ook wat grotere evenementen. Dat vind ik namelijk echt heel leuk om te doen. Verder sta ik er eigenlijk heel open in.

In de korte tijd dat ik nu ondernemer ben, heb ik namelijk al kansen gehad waarvan ik niet had verwacht dat ze op mijn pad zouden komen. Dus voor nu blijft het een beetje bij omzetdoelen en bijvoorbeeld doelen voor hoeveel uur per week ik zou willen werken. Ook hoop ik meer volgers te kunnen bereiken op social media. Niet dat dat echt iets zegt over nieuwe klanten, want van alle tweehonderd volgers zit er misschien maar een klant tussen. Maar het geeft wel extra motivatie om content te blijven maken en posten.