Outfit sollicitatiegesprek

Je hebt een leuke baan gevonden via Indeed of Adzuna, je hebt een brief geschreven en nu word je ook nog teruggebeld: je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Als je net afgestudeerd bent, ben je natuurlijk nog niet zo ervaren in het voeren van sollicitatiegesprekken. Daarom is het lastig om te bepalen wat voor outfit je aan moet trekken naar zo’n gesprek. Je wil natuurlijk niet overdressed aankomen bij je sollicitatie, maar ook zeker niet underdressed. In deze blog vind je alles wat je moet weten over het uitkiezen van dé perfecte outfit voor je sollicitatiegesprek!

 

Lees je in over de bedrijfscultuur

De reden waarom het zo lastig is om de juiste outfit voor je sollicitatiegesprek te bepalen, is omdat het bij ieder bedrijf verschilt wat het beste is om aan te trekken. Ieder bedrijf heeft een andere bedrijfscultuur en hanteert daarom andere normen qua kleding. Bij een advocatenkantoor in Amsterdam-Zuid zal iedereen in (mantel)pak werken, terwijl je bij een kleine technische start-up juist veel mensen gewoon in een sweater zult zien rondlopen.

Daarbij speelt ook je functie een grote rol. Als je op kantoor gaat werken, zijn er ook weer andere eisen dan wanneer je als technicus op de werkplaats aan de slag gaat.

Zo is de bedrijfscultuur dus overal anders, en dus zit er niets anders op dan je in te lezen in het bedrijf. Dit kun je op verschillende manieren doen:

  • Via de vacature. In de vacature waar je op gesolliciteerd hebt, staat vaak een klein stukje geschreven over het bedrijf. Hieruit kun je al veel opmaken. Hebben ze het bijvoorbeeld over een ‘informele’ werksfeer? Dan kun je ervan uitgaan dat de kledingstijl ook niet al te formeel is.
  • Via de website. Op (bijna) iedere bedrijfswebsite zijn wel foto’s te vinden van het team. Hieruit kun je vaak al goed opmaken wat voor kleding de mannen en vrouwen in het bedrijf dragen. Vooral op de ‘werken bij’, ‘over ons’ of op vergelijkbare pagina’s zijn regelmatig foto’s van het personeel te zien.
  • Via social media. Ook de Facebook, Instagram en LinkedIn pagina’s van het bedrijf zijn een goede graadmeter voor het bepalen van welke kleding je aantrekt naar je sollicitatiegesprek. Hierop worden vaak namelijk regelmatig foto’s van het personeel gedeeld, bijvoorbeeld van tijdens het werken of van een vrijdagmiddagborrel. Dit is dus de kleding die zij dagelijks aantrekken en die als gebruikelijk wordt gezien binnen het bedrijf.
  • Via de LinkedIn van het personeel. De laatste optie is om enkele werknemers die bij het bedrijf werken op te zoeken via LinkedIn. Ook zij hebben misschien wel eens een foto gedeeld van hun werk, of je kunt aan hun profielfoto zien hoe professioneel en formeel zij gekleed zijn.

 

Uit welke kledingstijlen kan ik kiezen?

Over het algemeen kun je de outfits voor je sollicitatiegesprek opdelen in drie categorieën: casual, business casual en formeel.

  • Een casual outfit voor een sollicitatiegesprek houdt in dat je je kleedt zoals je je normaal ook kleedt. Denk bijvoorbeeld aan de kleding die je aantrekt naar een college op school of als je naar je vrienden gaat.
  • Business casual houdt in dat je je net iets netter kleedt dan bij een casual outfit, maar niet helemaal in pak bijvoorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan een nette broek met een blouse of een jasje.
  • Een formele outfit is bijvoorbeeld gebruikelijk wanneer je in de directie van een groot bedrijf zit of wanneer je bij een advocatenkantoor werkt. Het gaat hier om een pak of mantelpak.

In de meeste gevallen is het het beste om te kiezen voor een business casual outfit. Zo kom je netjes en professioneel over, en loop je niet het risico om overdressed te zijn. Op de meeste kantoren kleedt het personeel zich ook volgens deze kledingstijl.

 

Kleding sollicitatie vrouw

Wanneer je kiest voor een business casual outfit voor je sollicitatiegesprek, heb je als vrouw verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld een blouse aantrekken in een leuke maar neutrale kleur of met een leuk (niet te opvallend) printje of patroontje. Ook kun je ervoor kiezen om een jasje of colbertje aan te doen. Daaronder kun je ook kiezen voor een blouse, of juist voor een effen t-shirt.

Qua broeken kun je kiezen uit alle nette broeken die je hebt, denk bijvoorbeeld aan een pantalon of een chino. Vaak worden blauwe spijkerbroeken niet per se geadviseerd om aan te trekken. Een zwarte of grijze jeans zou dan wel weer kunnen. Ook kun je kiezen om een rokje of jurkje te dragen, maar let er dan wel op dat deze niet te kort is. Ongeveer tot je knieën is een goede maatstaf.

Kies hierbij schoenen uit die goed bij de rest van je outfit passen. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor nette schoenen met een hak, of juist voor leuke laarsjes. Sneakers staan weer wat minder netjes. Let er zeker op dat je schoenen schoon zijn en er netjes uitzien.

Met accessoires kun je je outfit helemaal afmaken. Kies wel voor niet té opvallende accessoires, want het moet de aandacht niet afleiden van het gesprek. Draag bijvoorbeeld een subtiel kettinkje, armbandje of oorbellen.

 

Kleding sollicitatie man

Voor een man is de kledingkeuze voor zijn sollicitatiegesprek iets minder breed. In de business casual stijl draagt een man een overhemd, een nette broek en nette schoenen. Hierbij wordt het aangeraden om geen jeans te dragen en om subtiel te blijven met de kleuren. Wel kun je je outfit nog iets opleuken door bijvoorbeeld een mooie armband of horloge te dragen.

 

Bepaal de juiste kleur van je sollicitatie outfit

Wist jij dat de kleuren van je kleren onbewust iets over jou vertellen tijdens je sollicitatiegesprek? Daarom is het superbelangrijk om een outfit in de juiste kleur uit te kiezen, zodat je de plank niet misslaat tijdens je sollicitatiegesprek. In dit artikel van de Metro en van Creatief cv wordt hier alles over verteld, maar hieronder zal ik in een tabel hun belangrijkste conclusies samenvatten:

Sollicitatie outfit kleuren

Uiteindelijk komt het erop neer dat je het beste voor een neutrale kleur als basis kunt kiezen. Denk aan zwart, wit, grijs, blauw of bruin. Dit kun je aanvullen met een iets opvallendere kleur, zoals groen, paars of rood. Of denk bijvoorbeeld eens aan een blouse met een neutrale kleur en een patroontje erop, zoals streepjes of stipjes. Uiteindelijk ligt het er ook met het uitkiezen van de kleuren van je kleding weer aan bij wat voor soort bedrijf je solliciteert. Als je bij een creatief bedrijf solliciteert, zullen opvallende kleuren passender zijn dan als je bijvoorbeeld bij een bank solliciteert.

Ook is het belangrijk om je te realiseren dat oranje als ‘niet professioneel’ wordt gezien en dat maar liefst 25% van de HR-managers het dus afraadt om oranje aan te trekken naar een sollicitatiegesprek. Vermijd oranje dus in je sollicitatie outfit.

 

Blijf bij je eigen stijl

Natuurlijk is het belangrijk om nette kleding te dragen naar een sollicitatiegesprek, maar zorg er wel voor dat je je eigen stijl behoudt. Je wil ook dat het bedrijf jou leert kennen bij een sollicitatiegesprek, en je kleding zegt veel over je persoonlijkheid. Kleed je dus als het ware als een nettere versie van jezelf, maar overdrijf niet door een compleet nieuwe garderobe met kleding aan te schaffen die je normaal nooit zou dragen.

Zorg er ook zeker voor dat je een outfit naar je sollicitatie aantrekt die comfortabel zit. Het valt op als je de hele tijd aan je kleren zit te plukken of als je je broek de hele tijd moet ophijsen omdat hij niet lekker zit. Doe dus niet te strakke kleding aan (maar ook niet te los). Het is belangrijk dat je ontspannen overkomt bij een sollicitatie en daarom is comfortabele kleding een must.

 

Wat voor outfit ga jij dragen naar je sollicitatiegesprek?

Deze blog bevat affiliate links.