Van augustus tot en met december 2019 heb ik 5 maanden in Oslo in Noorwegen gestudeerd, en dat was een van de beste en gaafste ervaringen uit mijn leven. Noorwegen is een fantastisch land: de natuur is prachtig, de mensen zijn vriendelijk en alles is goed geregeld. Ook is studeren in het buitenland gewoon een geweldige ervaring: je gaat een compleet nieuw avontuur aan, je begint helemaal opnieuw, je leert jezelf supergoed kennen en maakt nieuwe vrienden voor het leven.
In deze blog lees je alles wat je moet weten, regelen en voorbereiden als je in Noorwegen wil gaan studeren. En natuurlijk lees je ook mijn ervaringen met studeren in Noorwegen.

De mogelijkheden om in Noorwegen te gaan studeren
In Noorwegen spreken ze heel goed Engels en worden er ook veel studies in het Engels gegeven. Dat betekent dat het relatief eenvoudig is om in Noorwegen een studie te kunnen volgen. Je kunt dit op verschillende momenten in je studietijd doen.
Volg een minor in Noorwegen
De meest gebruikelijke manier om in Noorwegen te gaan studeren, is door je minor hier te gaan doen. Dit is wat ik zelf ook heb gedaan. Op het hbo en op de universiteit heb je altijd een half jaar een minor, waarbij je vakken mag volgen die je studie verdiepen of verbreden. Oftewel, vakken buiten je eigen studieprogramma. Tijdens deze minorruimte heb je ook de mogelijkheid om vakken te volgen aan een hogeschool of universiteit in het buitenland.
Universiteiten en hbo’s hebben vaak partnercontracten met verschillende universiteiten en hogescholen in het buitenland, zo ook met onderwijsinstellingen in Noorwegen. Je kunt meedoen aan de selectie bij je eigen onderwijsinstelling om kans te maken op een van deze plekken. Bij iedere hogeschool of universiteit werkt dit weer anders, je vindt hier meer over op de website van je onderwijsinstelling en wordt hier ook over geïnformeerd het jaar voorafgaand aan je minor.
Doe je stage in Noorwegen
Een andere populaire mogelijkheid om te studeren in het buitenland, is om een stage in het buitenland te zoeken. Omdat veel Noren goed Engels spreken en ook veel internationale bedrijven hier gevestigd zijn, is Noorwegen uitermate geschikt voor een stageperiode in het buitenland. Je kunt bij je eigen studie vragen of zij toevallig contacten hebben met stagebedrijven in Noorwegen om hier stage te kunnen lopen. Of je kunt via het internet naar geschikte vacatures zoeken.
Doe een bachelorstudie in Noorwegen
Op verschillende universiteiten en hogescholen in Noorwegen worden complete Engelstalige bachelors aangeboden waar je je als internationale student voor kunt inschrijven. In dit geval volg je dan dus je gehele bachelorstudie in Noorwegen.
Behaal je master in Noorwegen
Hetzelfde geldt voor je master. Er worden in Noorwegen complete masterprogramma’s in het Engels aangeboden. Als internationale student kun je je hier gewoon voor inschrijven. Een groot voordeel aan studeren in Noorwegen, is bovendien dat je geen collegegeld hoeft te betalen.
Lees ook: 15 landen in Europa waar je gratis kunt studeren
Mijn ervaringen met het aanmelden voor een minor in Noorwegen
Zelf heb ik dus mijn minor gevolgd in Noorwegen, namelijk in Oslo. Ik studeerde aan de Vrije Universiteit en in mijn tweede jaar kreeg ik te horen dat ik me kon inschrijven voor een minor in het buitenland. Voor mijn studie kon ik uit heel veel universiteiten over de hele wereld kiezen. Ik wilde zelf graag in Europa blijven en ik wilde dat er ook genoeg vakken waren die me leuk leken en die in het Engels gegeven werden. Toen vielen er al veel landen af, maar gelukkig bleef Noorwegen over. Ik had Oslo dus op plaats 1 gezet tijdens mijn aanmelding en ik kreeg de plek toegewezen! Toen kon het regelen en voorbereiden beginnen.
Waarom Noorwegen een goed land is voor studeren in het buitenland
Het viel mij meteen op hoe goed alles in Noorwegen geregeld was. Ik had veel vriendinnen van mijn studie die naar een ander land gingen en alles zelf moesten uitzoeken. Maar ik kreeg vanuit Noorwegen steeds precies door wat ik moest regelen, voor wanneer, enzovoort. Dat vond ik zelf heel erg fijn. Zo kostte het weinig moeite om alle documenten aan te leveren, op tijd een kamer te vinden en om me in te schrijven voor mijn vakken.
Ook in Noorwegen zelf is alles supergoed geregeld. De mensen spreken goed Engels, het openbaar vervoer is altijd op tijd, de universiteit was duidelijk ingericht, in Oslo kreeg je altijd als je je op tijd inschrijft een kamer, op elke studentencampus was ook een supermarkt, en ga zo maar door. Ik vond het echt een heel fijn land om in te wonen.

Wat moest ik van tevoren allemaal regelen voor studeren in Oslo?
Ik kreeg vanuit mijn universiteit in Nederland en vanuit de Universiteit van Oslo dus steeds ruim op tijd door wat ik moest aanleveren en regelen, dus dat was heel fijn. Ik zal hieronder even een lijstje maken van wat ik moest regelen (2019). Het zou kunnen dat dat ondertussen een klein beetje veranderd is, maar zo krijg je in elk geval een goede indicatie.
Aanmelden voor studentenhuisvesting
Wat dus superfijn was aan studeren in Oslo, was dat als je je voor de deadline inschreef voor studentenhuisvesting, dat je dan gegarandeerd een kamer kreeg. Dus je hoefde niet zelf naar een kamer te zoeken, maar kon kiezen uit alle opties die de universiteit aanbood. Daarvan mocht ik een top 5 maken. Je kreeg dan gegarandeerd een kamer uit je top 5. Ik had zelf veel reviews gelezen van studenten van de VU die eerder in Oslo hadden gestudeerd, en vanuit daar een voorkeur gevormd voor 2 studentencampussen. Verder vond ik het zelf belangrijk dat het een beetje betaalbaar was. Maar eigenlijk kon je uit van alles kiezen: van een studio voor jezelf tot een kamer met héél veel huisgenoten en uit alle campussen op locaties door de hele stad heen. Zolang je je maar op tijd inschreef, kreeg je dus automatisch een kamer uit je top 5 toegewezen.
Vakken uitkiezen en me inschrijven
Ik weet niet of het op andere universiteiten hetzelfde werkt, maar aan de VU mocht je zelf je vakken kiezen, maar die moesten wel van ‘hoog genoeg niveau’ zijn. Dus moesten je gekozen vakken langs de examencommissie om goedgekeurd te worden. Omdat het tot wel 6 weken kon duren voordat die goedkeuring gaven, was ik hier maar op tijd mee begonnen. Stel ze zouden iets afkeuren, dan kon het weer 6 weken duren, dus had je in totaal wel eventjes nodig. Ik ben gewoon door de gids met Engelse vakken gaan bladeren waar je zonder voorkenniseisen voor kon inschrijven en heb aan de hand daarvan mijn vakken geselecteerd.
Een vlucht boeken
Hoe langer je wacht met het boeken van een vlucht, hoe duurder het wordt. Dus als je weet wanneer je er ongeveer wil zijn (het beste is een paar dagen voor de introductieweek), dan kun je het beste zo snel mogelijk je vlucht boeken. Omdat je waarschijnlijk ook wat koffers mee wil nemen voor al je spullen, kan de prijs anders al snel hoog oplopen. Je kunt alle vluchten en prijzen met elkaar vergelijken via Momondo.
D0cumenten invullen en aanleveren
Bij de Universiteit van Oslo, waar ik zelf mijn minor gevolgd heb, stond er op de website een duidelijk stappenplan van welke documenten je allemaal moest aanleveren, en ook werd ik hier via de mail van op de hoogte gesteld. Zo moest ik bijvoorbeeld een kopie van mijn zorgverzekeringspas aanleveren en een verklaring dat ik voldoende geld zou hebben, om te kunnen registreren bij de politie (voor een soort inschrijving als tijdelijke inwoner). Dit was wat ik moest doen in 2019, het kan zijn dat de eisen elk jaar veranderen, dus volg gewoon de instructies die jou gegeven worden.
OV-vergoeding aanvragen voor je studenten-OV
Als je in het buitenland gaat studeren, dan kun je in Nederland geen gebruik maken van je studenten-OV. Gelukkig krijg je hier compensatie voor, wat betekent dat je iedere maand het bedrag dat de overheid voor jou studenten-OV betaalt, op je rekening gestort krijgt. Let op: dit moet je al regelen als je nog in Nederland bent, dus vraag dit op tijd aan.
Introductieweek in Oslo
In Oslo werd een introductieweek georganiseerd voor alle internationale studenten. Je werd ingedeeld in een groepje met andere internationale studenten en twee Noorse buddy’s die ons de hele week mee op pad namen. Zo kregen we een rondleiding op de universiteit, maar verkenden we samen de stad tijdens verschillende activiteiten en kregen we allemaal praktische en leuke dingen te horen. Verder was dit ideaal om in een korte tijd heel veel mensen te ontmoeten.
Hoe heb ik nog meer andere studenten ontmoet?
Er zijn naast de introductieweek eigenlijk nog 2 manieren waarop ik de meeste mensen heb ontmoet. Als eerste zat ik op een studentencampus in een straat met bijna alleen maar internationale studenten, omdat deze huizen en kamers speciaal waren ingericht voor mensen die maar een half jaar hier kwamen studeren. Alle meubels, bestek, dekbedden, beddengoed, etc. waren al aanwezig en je hoefde voor in huis dus eigenlijk niets bij te kopen.
Dit betekende ook dat je automatisch snel in contact kwam met superveel andere mensen. Sowieso is iedereen die nieuw in een land komt wonen op zoek naar contact, wat betekent dat iedereen veel meer open staat om nieuwe vrienden te maken.

Als tweede werd ik lid van ESN Oslo en dat was echt de beste beslissing die ik had kunnen maken. ESN is de European Student Network en organiseert allemaal activiteiten voor internationale studenten. ESN zit in elke studentenstad in Noorwegen dus je kunt hier altijd bij aansluiten als je studeert in Noorwegen. Ik hielp zelf ook mee met het organiseren van evenementen van ESN en uiteindelijk vormde hier een superleuke groep uit met wie we ook vaak buiten ESN meetings afspraken. En ook werd er voor de mensen die hielpen met organiseren vaak wat georganiseerd, zoals etentjes of een cabin trip. Echt heel erg leuk!
Het onderwijs in Noorwegen
Het onderwijs in Noorwegen lijkt heel erg op dat in Nederland. Er wordt veel zelfstandigheid van je verwacht om dingen te lezen of opdrachten te maken. Ik weet niet hoe dit bij andere studies zit, maar ik had zelf heel weinig contacturen bij de vakken die ik had gekozen. Vaak had ik een vak maar 1 of maximaal 2 keer in de week. De vakken werden afgesloten met een toets of met een verslag.
Veel vrije tijd voor tripjes en leuke uitjes
Noorwegen is ook een fantastisch land om mooie dagtripjes, weekendjes weg en kleine reisjes in te maken. Als je in Noorwegen studeert, is het sowieso een aanrader om enkele grotere steden in Noorwegen te bezoeken, zoals Bergen, Oslo, Trondheim, Tromsø, Stavanger, Kristiansand, Ålesund of Lillehammer. En vergeet zeker ook niet een bezoek aan een van de vele indrukwekkende fjorden te brengen.
Andere populaire bestemmingen in Noorwegen zijn bijvoorbeeld nog de Lofoten, Spitsbergen, de Noordkaap of Verdens Ende.
Tripjes buiten Noorwegen
Mocht je het Noorderlicht in Tromsø nog niet gespot hebben, dan kun je ook nog naar Zweeds of Fins Lapland afreizen. Sowieso is het onwijs gaaf om af te reizen naar een bestemming boven de poolcirkel, vooral in de winter of in de zomer. Ofwel de zon schijnt de hele dag, of het is de hele dag donker. Heel bijzonder om eens mee te maken. Een een tocht per huskyslee en het spotten van het Noorderlicht maakt deze gave ervaring natuurlijk helemaal af.
Ook reis je heel makkelijk naar andere steden in Zweden en Finland, zoals Stockholm, Helsinki en Gothenburg. En ook Tallinn, Riga en Kopenhagen zijn in verhouding erg dichtbij. En soms worden er echt spotgoedkope retourtickets voor een paar tientjes aangeboden naar verschillende Poolse steden. De goedkoopste vliegtickets vind je natuurlijk via Momondo.
Reisorganisaties en korting op vliegtickets
Veel gave trips in en om Noorwegen kun je boeken via TimeTravels, de reisorganisatie die samenwerkt met ESN. Als je een ESN-kaart hebt, dan kun je mee op al deze reisjes. Heel veel internationale studenten maken gebruik van deze organisatie, omdat het supergoedkoop is, de gaafste hotspots
Verder krijg je als je tussen de 18 en 25 jaar bent, korting op je vliegtickets bij verschillende Scandinavische vliegtuigmaatschappijen.
- Bij Norwegian Air krijg je flinke korting door de kortingscode UNDER26 te gebruiken.
- Boek bij SAS via de SAS Young pagina en krijg minimaal 10% korting op je vlucht.
Welke reisjes en dagtripjes heb ik gemaakt vanuit Oslo?
Binnen Noorwegen
- Ik heb zelf, en met familie en met vrienden die me kwamen opzoeken, alle mooie plekken van Oslo verkend
- Met TimeTravels een weekend naar Stavanger en Preikestolen
- Met een vriendin een week naar Tromsø
- Een dagtripje met een groep naar Tønsberg en Verdens Ende
- Met mijn moeder en broertje een dagtripje naar Drøbak en de officiële kerstwinkel waar alle post voor de kerstman binnenkomt
- Met de leden van ESN Oslo hebben we een cabin trip gemaakt in de natuur net buiten Oslo
Buiten Noorwegen
- Een weekendje naar Gdansk in Polen met vrienden van ESN
- Met de bus een weekendje naar Gothenburg met een groep vrienden
- Met een vriendin een week naar Helsinki, Tallinn, Riga en Stockholm
De kosten van studeren in Noorwegen
Noorwegen is een duur land, maar dat betekent gelukkig niet dat het te duur is voor een student om te kunnen studeren in Noorwegen. Omdat ik zelf een top 5 kon maken van kamers om in te verblijven, heb ik daarbij al gekeken naar kamers die relatief goedkoop waren. Zelf betaalde ik rond de 400 euro per maand voor mijn kamer (2019), maar er waren zelfs studenten die nog minder betaalden (rond de 320 euro per maand). De kosten voor het openbaar vervoer binnen Oslo vond ik meevallen en kon ik compenseren met de OV-vergoeding die ik kreeg voor mijn studenten-OV. Ook de sportschool kostte niet heel veel meer dan in Nederland. Omdat je verder veel uitjes in de natuur doet, ben je daar ook niet veel geld aan kwijt.

Het enige dat echt heel duur was, was alcohol. Een biertje bestellen in een kroeg kostte je echt wel minimaal 12-15 euro per biertje. Omdat dat dus zo duur was, merkte je dat het uitgaansleven in de stad ook niet zo gaande was. Maar daar tegenover werden er dus wel superveel huisfeestjes georganiseerd, omdat alcohol in de supermarkt veel goedkoper was dan in de kroegen (rond de 3 euro voor een halve liter bier). Alsnog heel gezellig dus.
Zijn de boodschappen echt zo duur?
De boodschappen in Noorwegen zijn inderdaad duurder dan je in Nederland gewend bent, maar als je goed zoekt, hoefde je echt niet per se heel veel geld hieraan uit te geven. Zo was er in Oslo een groenteboer waar de groente veel goedkoper was dan in de supermarkt. En zelf heb ik ook gewoon mijn eetpatroon een beetje veranderd, door gewoon de producten te gaan eten die veel goedkoper waren en bijvoorbeeld vlees en zoetigheid zoveel mogelijk te laten liggen. Gelukkig kon dat prima en hoefde ik verder niet veel aan te passen.
Conclusie: hoe vond ik studeren in Noorwegen
Ik vond studeren in Noorwegen echt fantastisch! Ik ben echt van de natuur in Oslo gaan houden en ook van alle buitenactiviteiten die er te doen zijn, zoals kampvuurtjes maken, zwemmen in het meer en wandelen door de mooiste landschappen. Ook was het echt een gave ervaring om helemaal alleen ergens heen te gaan en opnieuw vrienden te moeten maken zonder dat je kan terugvallen op mensen die je al kent. Je leert jezelf dan zo goed kennen! Verder vond ik het dus heel fijn dat alles goed geregeld was, dat mensen goed Engels spraken en dat de cultuur ook niet heel anders is dan thuis. Het is echt een ervaring die ik nooit meer ga vergeten en die ik iedereen dan ook zou aanraden!
Deze blog bevat affiliate links.
Reacties
Nog geen reacties geplaatst op dit bericht. Wees de eerste!
Laat een reactie achter