Verleng je studie

Je kunt natuurlijk zo lang doen over je studie als je wilt, maar na een tijdje nadert het einde toch echt. Op een bepaald punt is het gewoon niet meer mogelijk om nog langer over je eigen studieprogramma te doen. Ben je dan nog steeds niet klaar om te stoppen met studeren? Dan is er nog een andere optie. Je kunt namelijk ook je studie verlengen door extracurriculair verder te gaan.

 

Extracurriculaire vakken

Wat veel studenten niet weten, is dat je op de universiteit bijna onbeperkt extracurriculaire vakken kunt doen. Dit zijn vakken die horen bij andere bachelors, masters of minors dan die jij zelf doet. Bij elk vak staat altijd aangegeven wat de vereisten zijn om het vak te mogen volgen. Voldoe je aan deze vereisten? Dan kun je jezelf er gewoon voor inschrijven. Let er dan wel op dat de vakken niet overlappen met de vakken in je eigen rooster, want dan kun je waarschijnlijk niet aan de aanwezigheidseis voldoen. Als je echter je studie wilt verlengen met extracurriculaire vakken, dan is de kans groot dat je geen andere vakken meer hebt. In dat geval past dit extra vak dus altijd in je rooster.

Goed om te weten: Extracurriculaire vakken worden niet toegevoegd aan je reguliere cijferlijst die je ontvangt bij je diploma. Ze rekenen dus ook niet mee voor je cijfergemiddelde. De extracurriculaire vakken komen op een speciaal diplomasupplement te staan.

Waarom zou je extracurriculaire vakken volgen?

Het kan heel nuttig zijn om vakken te volgen van buiten je eigen studieprogramma. Zo merkte ik zelf bijvoorbeeld tijdens mijn stage dat ik over bepaalde onderwerpen nog wel wat kennis miste, die ik dus wel nodig had in de beroepspraktijk. Hier heb ik vakken over gezocht en me hiervoor ingeschreven. Ook kan je gewoon vakken doen die je leuk lijken. Houd je bijvoorbeeld van lezen? Volg dan een literatuurcursus. Wil je een nieuwe taal leren, zoals Spaans, Japans of Noors? Veel universiteiten bieden ook hier vakken voor aan. Er is dus keuze genoeg. En extra kennis opdoen kan nooit kwaad, toch?

 

Een extracurriculaire stage

Harstikke leuk, zo’n studie op de universiteit, maar vaak zit er helemaal geen stage in je studieprogramma. En dat terwijl alle hbo’ers (je concurrentie) minimaal een of twee stages hebben gedaan. Vaak kiezen werkgevers toch voor iemand die niet alleen theoretische kennis heeft, maar die ook kennis heeft opgedaan in de beroepspraktijk. Door een extra stage aan je opleiding vast te plakken, kun je eerst ervaring opdoen, voordat je echt gaat solliciteren.

Tip: Bij Adzuna vind je eenvoudig stagevacatures. Typ in het zoekveld ‘stage’ met je vakgebied erachter. In de kolom ernaast kun je een plaatsnaam of provincie aangeven. De zoekresultaten bieden vervolgens een lijst met relevante stages.

Lees ook: Gebruik de juiste zoektermen op vacaturesites.

 

Waarom zou je een extracurriculaire stage doen?

Een stage leert jou de vaardigheden die je later in je echte baan nodig hebt. Maar dat is niet het enige. Je leert er ook veel over wat je wel of niet leuk vindt. Als je je droombaan namelijk nog nooit ‘in het echt gedaan hebt’, weet je ook niet zeker of het wel echt bij je past. Misschien spreken bepaalde onderdelen van je stage je wel veel meer aan dan andere onderdelen. Dan kan je in dit specifieke gebied verder zoeken naar een baan. Daarnaast zoeken bedrijven dus vaak naar mensen met al enige ervaring in de beroepspraktijk. Als jij dus met een extra stage op je cv gaat solliciteren, vergroot je je kansen om aangenomen te worden enorm.

 

Zou jij je studie willen verlengen met extra vakken of een extra stage?

Deze blog bevat affiliate links.