Tips tegen een winterdip

De dagen zijn donker en de feestmaanden zijn voorbij. Veel mensen hebben in januari en februari last van de welbekende winterdip. Je ziet niet zo lekker in je vel als normaal, je bent sneller moe en ziek en er zijn weinig leuke dingen te doen. Als je dan ook nog eens net klaar bent met je studie, dan kan de winterdip wel eens extra hard inslaan. Misschien ben je net terug van een mooie reis, ben je aan het solliciteren of zit je nog in de opstartende fase van je onderneming. Of wie weet ben je wel aan het wachten tot je vervolgopleiding begint. In al deze gevallen zijn je dagen vaak niet volledig gevuld. Daardoor kan de winterdip nog erger zijn dan normaal.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om van die winterdip af te komen. In deze blog lees je 5 tips om je winterdip te overwinnen.

 

Tip 1: Plan leuke uitjes buitenshuis

In de winter zit je veel binnen. Het weer is niet zo goed, het is snel donker en je blijft het liefste de hele dag op de bank onder een dekentje zitten. Hoe aantrekkelijk dat idee ook klinkt, het kan juist een goed idee zijn om wel je huis uit te gaan. In een andere omgeving krijg je nieuwe prikkels, waardoor je energielevel weer gaat stijgen.

Ideeën voor leuke uitjes buitenshuis in de winter zijn:

 • Speel de leukste spellen in een speelhal (bijvoorbeeld GameState of Puck).
 • Doe high tea, high wine of high cocktail in een gezellig restaurant.
 • Vind de leukste koopjes in kringloopwinkels bij jou in de buurt. (Je kan natuurlijk ook ‘gewoon’ gaan shoppen.)
 • Bezoek een vriend/vriendin/familielid die je al een lange tijd niet hebt gezien.
 • Ga dansen in een leuke club of op een winterfestival.
 • Of vind een ander origineel uitje op Vakantieveilingen.nl.

 

Tip 2: Volg een interessante (hobby)cursus

Als je een winterdip hebt, ben je vaak superveel aan het nadenken. Je kunt dit ook op een positieve manier inzetten. Ga bijvoorbeeld nadenken over nieuwe lesstof. Dit is hét moment om eindelijk eens die cursus te volgen die je altijd al wilde volgen.

Wat dacht je er bijvoorbeeld van om eindelijk eens gitaar te leren spelen of om te leren zingen? De Online Muziek Academie biedt cursussen aan voor heel veel verschillende muziekinstrumenten. Zeker de moeite waard om te volgen!

Houd je toch meer van lekker eten en maak je graag de allerlekkerste gerechten klaar? Bij de Cooking Academy zijn er talloze cursussen te volgen die jou je favoriete gerecht perfect laten klaarmaken. Wat dacht je van sushi, pasta of vis? Heb je toch geen zin om een hele cursus te volgen? Dan kun je ook kiezen voor een workshop. In een paar uurtjes leer je bijvoorbeeld ‘de perfecte biefstuk’ maken of ‘wijn proeven’.

Vind jij het leuk om foto’s te maken, maar wil je niet helemaal een professionele camera aanschaffen? In de iPhone Fotografie Cursus leer je hoe jij je iPhone zo instelt dat je er supermooie foto’s mee kan maken. Ook leer je natuurlijk meer over de beste fototechnieken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van leuke hobbycursussen die je kunt volgen om weer met wat leuks bezig te zijn tijdens je winterdip. Natuurlijk zijn er nog veel meer opties mogelijk.

 

Tip 3: Boek een vakantie naar een zonnig land

Vooral het donkere en slechte weer buiten maakt dat veel mensen in een winterdip terecht komen. Wat werkt er dus het beste tegen een winterdip? Zon! Reden genoeg dus om in de winter lekker een weekje vakantie te boeken naar een zonnig land. Via KAYAK vind je eenvoudig de goedkoopste vluchten en hotels (of eventueel zelfs pakketreizen). Zo kun je voordelig een weekje naar de zon.

Het is wel aan te raden om een bestemming te kiezen waar genoeg te doen is om je te vermaken. Je winterdip zal niet à la minute over zijn als je de zon ziet, dus is het fijn om ook op een zonnige bestemming je gedachten lekker te kunnen verzetten. Als je alleen maar op het strand of aan het zwembad kan liggen, kunnen je gedachten namelijk nog steeds de overhand nemen.

Tips voor leuke winterzonbestemmingen waar genoeg te doen is:

 • Athene
 • Sevilla
 • Canarische Eilanden
 • Kaapverdië
 • Egypte

 

Tip 4: Beweeg, beweeg, beweeg!

Het is niet voor niets dat er altijd aangeraden wordt om te sporten. Als je sport, komen er namelijk verschillende stoffen vrij in je lichaam die verschillende goede functies hebben voor je lichaam en voor je mentale toestand. Zo komt er endorfine vrij, dat werkt tegen stress. De serotonine die vrijkomt, zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit.

Bewegen is dus erg belangrijk. Of je nu elke dag even twintig minuutjes gaat wandelen, lekker naar voetbaltraining gaat of dat je in de sportschool te vinden bent, dat maakt niets uit. Ga lekker bewegen, je hoofd verzetten en je zult je automatisch een stuk beter voelen.

 

Tip 5: Zoek een ontspannende hobby

Wil je echt even ultiem relaxen zodat je niet zo met je hoofd in die winterdip blijft hangen? Dan is het eerst belangrijk om afscheid te nemen van energievreters. Dit doe je bijvoorbeeld met een ontspannende hobby. Zo kun je je gedachten makkelijk verzetten.

 • Volg een yogales. Een aanrader is het account van Yoga with Adrien. Haar lessen zijn toegankelijk voor beginners en gevorderden.
 • Schilderen op nummer, stickeren op nummer of kleuren op nummer. Je hoeft er niet over na te denken en je bent er zonder dat je het door hebt zomaar úren mee bezig.
 • Luister naar podcasts. Er zijn tegenwoordig zó veel podcasts te vinden, dat ook jij er wel een leuk vindt om naar te luisteren.
 • Lees een boek. Via Boekenbalie schaf je snel en eenvoudig een tweedehands boek aan. Zo hoef je niet veel geld uit te geven aan je nieuwe hobby en kun je er optimaal van genieten.

 

Welke tips ga jij gebruiken om je winterdip te overwinnen?

 

Deze blog bevat affiliate links.