Hoera, je studie is (bijna) af. Dit betekent dat het tijd is om je spullen eens lekker op te ruimen. Al je oude studiespullen kunnen weg, zodat je met een schone lei aan je werkende leven kunt beginnen. Grote kans dat je bijna al je studieboeken van de afgelopen jaren nog in je kast hebt staan. Doodzonde natuurlijk, want de kans is groot dat je de meeste boeken nooit meer in gaat kijken. Maar wat te doen met oude studieboeken? Daar kun je nog lekker aan verdienen of iemand anders blij mee maken. In deze blog geef ik jou alle opties van wat je met je oude studieboeken kunt doen.

Oude studieboeken

Waar kan ik het beste mijn oude studieboeken verkopen?

De kans is groot dat je graag je oude studieboeken wil verkopen. Zo verdien je er nog een leuk zakcentje aan. Die boeken hebben waarschijnlijk al genoeg geld gekost de afgelopen jaren. Extra fijn dus als je een gedeelte van dit geld gewoon weer kunt terugverdienen. Je vraagt je misschien wel af ‘waar kan ik het beste mijn oude studieboeken verkopen?’ Nou, er is goed nieuws. Er zijn meerdere opties voor het verkopen van je studieboeken. Hieronder bespreek ik de vier meest gebruikte sites waarop jij je studieboeken kunt verkopen.

 

Verkoop je studieboeken rechtstreeks aan Boekenbalie

Boekenbalie is een online boekenwinkel waarbij je alle soorten tweedehands boeken kunt kopen. Denk aan literatuur, kinderboeken, reisgidsen en studieboeken. Omdat dit een tweedehands boekenwinkel is, betekent dit ook dat ze tweedehands boeken nodig hebben om te verkopen. Boekenbalie is dus hartstikke blij als jij je studieboeken naar ze opstuurt.

 

Voordelen van studieboeken verkopen aan Boekenbalie

Voor jou heeft het verkopen van je studieboeken aan Boekenbalie ook een groot voordeel. Je verkoopt de boeken namelijk rechtstreeks aan Boekenbalie. Je hoeft dus niet te wachten totdat iemand jouw boek daadwerkelijk koopt via Boekenbalie. Boekenbalie biedt jou een bedrag voor ieder studieboek. Hiervoor kopen zij jouw boeken in. Jij kunt vervolgens alle boeken die ze willen hebben in een pakket naar ze opsturen en binnen anderhalve week heb jij dan je geld binnen.

Een groot voordeel van Boekenbalie is dus dat je de studieboeken meteen kwijt bent, zonder dat je eerst hoeft te wachten op een koper. Via de app van Boekenbalie scan je eenvoudig de barcodes van je studieboeken en binnen enkele dagen ontvang je dan een bod op ieder boek. Als je voor meer dan tien euro aan boeken hebt geüpload, ontvang je een verzendlabel van Boekenbalie en kun je je boeken gratis naar ze toe verzenden.

 

Voorwaarden voor inname tweedehands studieboeken

Belangrijk om te weten is dat ze alleen studieboeken in goede staat accepteren. Er kunnen natuurlijk wel wat gebruikssporen op zitten, maar geen ernstige schade zoals bijvoorbeeld vochtvlekken, brandschade of gescheurde pagina’s. Ook worden de meeste studieboeken die meer dan tien jaar oud zijn niet geaccepteerd. Als bijvoorbeeld alleen je naam in het studieboek is geschreven, dan neemt Boekenbalie nog wel je oude boeken in.

 

Conclusie over Boekenbalie

Al met al is Boekenbalie dus een hele goede optie om je boeken aan te verkopen. Waar je rekening mee moet houden, is dat je misschien iets minder geld voor een boek krijgt dan wanneer je het zelf zou verkopen aan een student. Aan de andere kant is er dan ook kans dat je sommige boeken überhaupt niet kwijtraakt en dat je daardoor op die manier dus alsnog minder verdient. Ook is het fijn dat je gratis kunt verzenden door het verzendlabel dat je gratis krijgt van Boekenbalie. Als bonus kun je tegelijkertijd ook de literaire boeken die al jaren in je kast staan verkopen aan Boekenbalie om nog iets extra’s te verdienen.

Wil je ook je studieboeken verkopen aan Boekenbalie en op die manier in een keer van al je boeken af zijn? Op hun website somt Boekenbalie voor jou nogmaals alle voordelen hiervan op.

Verkoop je studieboeken aan Boekenbalie
Studieboek

Studieboeken verkopen via Studystore

Een andere optie voor het verkopen van je studieboeken, is de online studieboekenwinkel Studystore. Dit concept werkt hetzelfde als dat van Boekenbalie, namelijk dat je je studieboeken rechtstreeks kunt verkopen aan Studystore. Zij doen op ieder studieboek een bod dat je kunt accepteren. Via de website kun je de barcodes invullen of scannen. Als je een verzameling studieboeken bij elkaar hebt gekregen van 20 euro, krijg je van Studystore ook een gratis verzendlabel. Hierdoor ben je in een keer al je studieboeken kwijt. Maximaal een week na verzending van je boeken, ontvang je het geld op je rekening. Net als bij Boekenbalie moet je er dus wel rekening mee houden dat er iets lager geboden kan worden dan wanneer je je studieboeken rechtstreeks aan een student zou verkopen.

Ook voor het verkopen van je studieboeken via Studystore gelden natuurlijk voorwaarden. Zo mogen je boeken er niet extreem verouderd uitzien, mag er geen vocht- of brandschade zijn en mag er helemaal niet in de boeken geschreven zijn (dus ook niet alleen je naam aan het begin van het boek).

Verkoop je studieboeken via Studystore

Studieboeken verkopen via Bookmatch

Bookmatch is een zeer populaire site voor het verkopen van je studieboeken. Bij Bookmatch verkoop je je studieboeken direct aan een andere student, zonder tussenkomst van een partij zoals Boekenbalie of Studystore. Je zou het dus kunnen zien als een soort marktplaats voor tweedehands studieboeken. Hoe werkt het precies? Je kunt via de app van Bookmatch eenvoudig de barcode van het boek scannen of handmatig de code invullen. Vervolgens bepaal je welke prijs je voor het boek wil hebben. Een koper ziet jouw boek vanaf dan op de website en kan dus een bod uitbrengen. Jij kunt dit bod ofwel direct accepteren, of je gaat nog even onderhandelen. Als jullie er samen uit zijn gekomen over de prijs, dan betaalt de koper Bookmatch via iDeal. Jij stuurt vervolgens het studieboek op naar de koper en Bookmatch maakt dan binnen twee weken het geld naar je over.

Het verkopen van studieboeken via Bookmatch heeft als grote voordeel dat jij zelf de prijs kunt bepalen. Omdat er geen tussenpartij tussen jouw verkoop zit, krijg je waarschijnlijk het hoogste bedrag voor je boeken. Wat daar tegenover staat, is dat je wel veel tijd kwijt bent aan de verkoop. Ook moet je voor elk studieboek los een verzendlabel kopen en elk studieboek los verzenden. Ook kan het zijn dat sommige studieboeken niet verkocht worden en je er dus nog steeds mee opgescheept zit.

Vroeger kon je ook zelf je studieboeken verkopen via bol.com. Dit werkte op dezelfde manier als bij Bookmatch. Helaas is dit sinds kort niet meer mogelijk voor particulieren.

Verkoop je studieboeken via Bookmatch

Neem contact op met je studievereniging

De laatste optie voor het verkopen van je studieboeken is om je studievereniging te contacten. Vaak hebben zij goed contact met de bibliotheek van de universiteit of hogeschool en is er ook de mogelijkheid om via hen de boeken tweedehands te verkopen. Vaak werkt dit als volgt. Je geeft de boeken aan de studievereniging of aan de bibliotheek. Zij bieden het boek vervolgens aan aan nieuwe studenten. Als het boek verkocht wordt, ontvang jij het geld dat ze ervoor gekregen hebben.

Het voordeel hiervan is dat je er zelf geen omkijken meer naar hebt, omdat de studievereniging of bibliotheek de verkoop op zich neemt. Helaas is het alleen vaak niet mogelijk om zelf de prijs te kiezen. Ook kan het zo zijn dat de boeken niet verkocht worden en dat je dus helemaal geen geld krijgt.

Studieboek doneren

Een andere optie: doneer je studieboeken

Wil je graag van je studieboeken af en is geld voor jou niet zo belangrijk? Of heb je boeken die maar niet verkocht worden? Dan is het ook mogelijk om je studieboeken te doneren. Zo ziet jouw boekenkast er alsnog lekker opgeruimd uit, en maak je iemand anders blij met tweedehands studieboeken.

Hoe kun je je studieboeken precies doneren? Je kunt er bijvoorbeeld aan denken om je boeken naar de plaatselijke kringloopwinkel te brengen. Zij zijn vaak hartstikke blij met de boeken en kunnen die dan voor enkele euro’s weer doorverkopen aan een koper. Ook is het een idee om je studieboeken weg te geven aan een eerstejaars student die wat minder te besteden heeft. Daar maak je hem of haar zeker heel gelukkig mee.

Een andere optie is om je boeken te doneren aan een organisatie die ze gaat recyclen. Zo werkt Boekenbalie samen met Byewaste om afvalbestrijding te bevorderen. Byewaste haalt gratis spullen aan huis op om zo kostbare materialen te kunnen scheiden van het restafval. Deze materialen worden dan vervolgens gerecycled en krijgen een tweede leven. Op dit moment worden alleen je boeken aan huis opgehaald in Rotterdam en Capelle aan den IJssel, maar over een korte tijd kun je overal je kostbare afval laten ophalen aan huis.

 

Bewaar je studieboeken

In sommige gevallen kan het ook een goed idee zijn om je studieboeken nog te bewaren. Natuurlijk zijn ze lang niet allemaal nog nuttig om later nog te gebruiken, maar het kan zeker een optie zijn om dit wel even uit te zoeken. Misschien wil je sommige handboeken in je toekomstige baan bijvoorbeeld nog wel gebruiken als naslagwerk. In dat geval is het handig om die studieboeken te bewaren.

 

Kortom: dit kun je doen met je oude studieboeken

Er zijn drie dingen die je kunt doen met je oude studieboeken, namelijk verkopen, doneren of bewaren. Ook een combinatie hiervan is natuurlijk mogelijk. Misschien wil je enkele boeken met hele nuttige informatie bewaren en de rest van je boeken verkopen. De boeken die je niet verkocht krijgt, doneer je vervolgens aan de lokale kringloopwinkel.

De keuze is natuurlijk volledig aan jou. Als kersverse afgestudeerde student is de kans groot dat je wel wat geld kunt gebruiken en dat je het liefst je studieboeken verkoopt. Maar misschien word je er wel veel blijer van om ook wat boeken te doneren. Of wie weet spaar je wel voor een goedgevulde boekenkast.

 

Heb jij nog andere tips voor wat te doen met je oude studieboeken?

Deze blog bevat affiliate links.