Freelancers inhuren

Als je je eigen bedrijf gaat opstarten, dan doe je dat waarschijnlijk omdat je ergens heel goed in bent en daar mensen mee van dienst wil zijn. Maar er zijn er meer stappen die je moet doorlopen voor het opstarten van een eigen bedrijf dan alleen het specialisme waar jij goed in bent. In dat geval kan het een goed idee zijn om freelancers in te huren voor het opstarten van je bedrijf. Zo geef je je bedrijf een kickstart en zorg je ervoor dat je je zelf alleen bezig hoeft te houden met waar jij goed in bent.

 

Je eigen bedrijf beginnen

Stel, je gaat ondernemen en begint je eigen foodtruck. Dan ben je waarschijnlijk een geweldige kok en ben je graag onder de mensen. Maar er is meer dat je moet doen. Om geboekt te worden, moet je online vindbaar zijn met contactgegevens. En je moet ook je financiën bijhouden en belastingaangifte doen. Bovendien wil je ook dat mensen weten dat je een bedrijf bent begonnen. Er zal dus promotie gemaakt moeten worden.

In dit geval is koken jouw specialisme en niet al die andere dingen die nog gedaan moeten worden. Nu kun je die dingen natuurlijk wel zelf doen om geld te besparen. Echter, je moet je ook realiseren dat hier ook heel veel tijd (en misschien ook frustratie) in gaat zitten. Tijd die je ook had kunnen gebruiken om geld te verdienen met je eigen bedrijf. In sommige gevallen kan het inhuren van freelancers voor het opstarten van je eigen bedrijf dus lonen.

Een freelancer inhuren is handig omdat freelancers vaak op projectbasis werken. Zij sturen dan gewoon een factuur voor hun werkzaamheden. Dit is voor jou makkelijk, omdat er aan loondienst heel veel regels en administratie vast zitten.

Geef je financiën en administratie uit handen

Financiën: de ene houdt ervan en de ander kan er niks mee. Als jij tot die laatste categorie behoort, dan doe je er goed aan om een boekhouder in te schakelen. Dan hoef je je niet druk te maken om de cijfertjes, maar kun je je focussen op waar jij wel goed in bent. Daarnaast is een boekhouder sowieso geen slecht idee, want bij bijvoorbeeld de btw-aangifte en de aangifte van inkomstenbelasting mogen geen fouten gemaakt worden.

Naast dat veel mensen niet goed overweg kunnen met cijfers, vinden veel mensen de andere noodzakelijke administratie, zoals mailen, bellen of klantenservice, ook vrij saai. Ze hebben hier niet veel zin in of tijd voor. Tegenwoordig bestaan er daarvoor VA’s (Virtual Assistents), die je met een paar uurtjes per week hiermee kunnen helpen.

Tip: Het is een goed idee om gebruik te maken van e-Boekhouden.nl als je toch wel zelf je financiën wil gaan doen. Met dit handige online boekhoudprogramma regel jij gemakkelijk je boekhouding, facturen, offertes, urenregistratie en btw-aangifte. Bovendien kun je als startende ondernemer 15 maanden gratis gebruikmaken van dit boekhoudprogramma.

 

Laat je website maken

Als je een bedrijf begint, is het ook een goed idee om een website online te zetten. Zo kunnen mensen je online ook vinden en kun je kort (of wat langer) uitleggen wat je doet. Ook kunnen ze dan contact met je opnemen via je website. Maar een website heb je niet zomaar. Wil je een beetje professioneel overkomen? Dan kan het een goed idee zijn om je website te laten maken door een websitebouwer.

Daar bovenop is het ook een goed idee om een tekstschrijver in te huren. Veel mensen denken, zo’n tekstje schrijven, dat kan ik zelf ook wel. Maar als je er goed over nadenkt, dan weet je zelf ook wel dat als een tekst op een website niet goed is, dat je dan wegklikt en met een ander bedrijf in zee gaat. Daarnaast kan een tekstschrijver er ook voor zorgen dat mensen naar aanleiding van de teksten ook echt contact met je opnemen.

 

Zorg voor de juiste promotie

Als je bedrijf dan eindelijk ‘af’ is en je klaar bent om te beginnen met je eerste opdrachten, dan moet je ook zorgen dat mensen je weten te vinden. Je moet je bedrijf dus promoten. Misschien kun je dat zelf door mond-tot-mond reclame al bereiken. Maar als je niet veel connecties hebt die jouw diensten kunnen gebruiken, zijn er verschillende andere manieren om je bedrijf te promoten. Denk aan social media (advertising), zoekmachineoptimalisatie, promotie via magazines of kranten, flyers, visitekaartjes of nog iets anders. Een marketeer of designer kan je hierbij uitstekend helpen.

 

Waar vind je geschikte freelancers?

Er zijn verschillende manieren om geschikte freelancers te vinden die jij kunt inhuren voor het opstarten van je bedrijf. Allereerst kun je eens rondvragen in je eigen omgeving. Plaats een oproepje op LinkedIn of Facebook en kijk eens wat het oplevert. Als dat niet werkt, kun je ook eens kijken op een freelancer platform, zoals Fiverr of Upwork. Ook kun je gebruikmaken van Facebookgroepen, zoals Ambitieuze Meisjes of Creatieve Freelancers Amsterdam.

 

Zou jij freelancers inhuren bij het opstarten van je eigen bedrijf? Of heb je dit gedaan toen je je eigen bedrijf opstartte?

Deze blog bevat affiliate links.