Cynthia van Cynspirerend ligt op de grond en typt op een typmachine.

Heb jij een passie voor contentcreatie en wil je hier iets mee doen na je studie? Dan kun je kiezen voor het opstarten van een eigen onderneming waarmee je online geld verdient. Je hebt vast wel eens gehoord van influencers en bloggers. Cynthia Lukassen van Cynspirerend vertelt je wat nu eigenlijk het verschil is tussen deze twee relatief nieuwe beroepen en vooral: hoe kun je ermee aan de slag?

 

Makkelijk online geld verdienen?

“Influencers en bloggers hebben het maar makkelijk: ze plaatsen even wat op internet en het geld stroomt binnen.”

Als je droom is om even simpel geld te verdienen, dan kan ik je direct uit de droom halen. De meeste bloggers en influencers geven de indruk dat ze moeiteloos geld verdienen, maar er komt meer bij kijken dan je denkt.

Vind je het interessant om online actief te zijn en lijkt het je leuk om meer van jezelf en je passie te delen? Lees dan snel verder.

 

Wat houdt het beroep blogger in?

Als blogger schrijf je regelmatig nieuwe content op je eigen website, waar je jouw kennis, ervaring of mening deelt over onderwerpen waar jij blij van wordt.

 

Wat heb je nodig om blogger te worden?

  • Liefde voor schrijven: Als blogger ben je vooral veel aan het schrijven en het liefst met enige regelmaat. Dat doe je zowel voor je lezers als voor de zoekmachines.
  • Passie: Schrijf het liefst over iets waar je echt van houdt. Beperk het zoveel mogelijk tot maximaal 5 hoofdonderwerpen, zodat mensen weten waarvoor je bij jou op je website kunnen aankloppen. En als je schrijft over iets waarvan je gaat kwispelen, is de kans ook groter dat je je lezer ook echt inspireert, helpt of enthousiast maakt.
  • Kennis van SEO: Wanneer je echt geld wil gaan verdienen met je blog, zul je je moeten verdiepen in SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie. Dat houdt in dat je weet waar zoekmachines, zoals Google op letten bij het checken van je website. Door hier rekening mee te houden, kom je hoger in zoekresultaten terecht. En dat levert weer nieuwe lezers op.
  • Geduld: Hoge bezoekersaantallen heb je niet binnen twee weken voor elkaar. Geef jezelf minimaal een jaar de tijd, voordat je echt geld kunt verdienen met je blog.
  • Planning: Bloggen is een manier om vooral op lange termijn inkomsten te verdienen. Zorg dat je een duidelijke planning in elkaar draait, dat je weet wanneer je welke content online wilt hebben staan en dat je duidelijk data communiceert met eventuele samenwerkingspartners. Een planner bijhouden kan daarbij enorm helpen.

 

Hoe kun je als blogger geld verdienen?

Geld verdienen als blogger kan via barterdeals, betaalde samenwerkingen, affiliate inkomsten en  linkbuilding. Als je veel weet over SEO en conversiegericht schrijven kun je ook gaan bloggen voor bedrijven en je kennis verkopen via cursussen of blog workshops bijvoorbeeld.

Bedrijven werken graag samen met een blogger om hun merk bekendheid te geven, een specifieke doelgroep te bereiken en op lange termijn beter vindbaar te zijn via zoekmachines. Ook kunnen ze via een blog op jouw website de waardes van hun eigen site een boost geven.

Voorbeeld: Cynspirerend van hobby naar zzp’er

Laat ik mezelf maar als voorbeeld in de groep gooien.

Ik ben altijd al dol geweest op schrijven en begon in 2017 mijn blog Cynspirerend, zonder de intentie om geld te verdienen. Door te leren over SEO en conversiegericht schrijven trok mijn blog steeds meer bezoekers en begon ik er ook daadwerkelijk geld mee te verdienen.

In 2022 besloot ik fulltime als blogger te werken, waarbij ik mijn inkomen haal uit samenwerkingen, bloggen voor andere websites en het geven van SEO cursussen voor bloggers.

Het inspireren van anderen en dagelijks met schrijven bezig zijn is mijn passie en droombaan.

Cynthia Lucassen met een groen shirt aan een een boek in haar handen.

Foto gemaakt door: Michelle Melissen

Wat houdt het beroep influencer in?

Als influencer heb je een flink aantal volgers op sociale media, zoals TikTok, Instagram of YouTube. Je deelt visuele content, promoot merken en doet mee aan trends binnen jouw speciale niche.

 

Wat heb je nodig om influencer te worden?

  • Liefde voor visuele content: Influencers delen voornamelijk beelden, zoals foto’s en video’s. Kennis van het maken van mooie beelden en een aansprekende manier van presenteren is daarom een grote pré.
  • Passie: Om influencer te worden, zou ik je aanraden om een niche te vinden waar je een echte passie voor hebt. Dus iets wat je graag doet, waar je veel van weet en waar je elke dag wel iets nieuws over kunt vertellen.
  • Veel online delen: Om van ‘influencen’ je baan te maken, is het belangrijk dat je ervan houdt om vaak en veel online te delen. Deel met vaste regelmaat boeiende content met je volgers, zorg dat je authentiek bent en wees betrokken bij je volgers.
  • Geduld & doorzettingsvermogen: Een grote groep volgers heb je meestal niet binnen een week opgebouwd. De meeste influencers zijn al jaren bezig, voordat ze viral gaan of echt hun beroep ervan kunnen maken. Bovendien heb je te maken met de algoritmes van social media kanalen, waardoor jouw berichten (zeker in het begin) slechts bij zo’n 4% van je volgers te zien is. Geduld dus…
  • Relativeringsvermogen: Op social media kan iedereen je makkelijk aanspreken. De ene dag kan je enorm geprezen worden om je content en de volgende dag kun je neergesabeld worden door een lading kritiek. In beide gevallen is het belangrijk dat je hiermee om kunt gaan.

 

Hoe kun je als influencer geld verdienen?

Geld verdienen als influencer kan via barterdeals, betaalde samenwerkingen, betaling per verkoop en door je kennis en spullen te verkopen.

Bedrijven werken graag met influencers samen om binnen een korte tijd hun merkbekendheid te vergroten en nieuwe volgers of klanten te werven.

 

Voorbeeld: Succesvolle DubbelFriss samenwerking met influencers

Een succesvolle samenwerking tussen een bedrijf en YouTube-influencers leidde is de lancering van het drankje DubbelFriss Pornstar Martini. Door een slimme samenwerking met YouTube influencers werd er binnen no-time veel over gesproken, werd het sapje binnen no-time besproken in allemaal andere mediakanalen en waren de schappen in de supermarkten binnen no-time leeg.

 

Influencer vs. Blogger: Wat is het verschil?

Het verschil tussen een influencer en een blogger ligt voornamelijk in de aard van hun activiteiten, het platform en de duurzaamheid van de activiteiten.

Influencers focussen zich voornamelijk op visuele content op sociale media en hebben vaak direct contact met volgers, terwijl bloggers hun focus leggen op geschreven content op een blog voor betere online vindbaarheid op lange termijn.

Zowel influencers als bloggers hebben raakvlakken en kunnen elkaar overlappen.

 

Niet snel geld verdienen, maar wel leuk geld verdienen

Het is belangrijk om te beseffen dat geld verdienen met online content creatie niet makkelijk en snel gaat. Het vergt geduld, doorzettingsvermogen en een duidelijke passie voor wat je doet.

Dus ontdek wat jou het meeste blij maakt – schrijven of mooie beelden maken – en focus je op je passie en expertise als je graag wilt groeien in deze boeiende online beroepen.