Regie over je leven

Studeren is de tijd van vrijheid. Je hebt het je ouders of andere mensen vast wel eens horen zeggen: ‘je krijgt nooit meer zo veel vrije tijd als tijdens je studententijd’. Hoe leuk en waar die uitspraak ook klinkt, dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Ook ondernemen kan een fantastische manier zijn om de regie over je eigen leven te houden. Plan je eigen uren in, werk waar en wanneer jij wilt en verdien alsnog genoeg om mee rond te komen. Klinkt dat als een droom? Ja? Maar wel een droom die te realiseren is. Hieronder leg ik je uit hoe je vrijwel niets hoeft te merken van de overstap tussen je ‘vrije studentenleven’ en je ‘vrije nieuwe leven als ondernemer’.

 

Bepaal je uurtarief tactisch om de regie over je leven te behouden

Het eerste waar je misschien mee zit, is dat je wel rond moet kunnen komen iedere maand. Als je nog zo veel vrije tijd wilt behouden als bij het studeren, dan verdien je toch niet genoeg om rond te komen? Dat hoeft helemaal niet waar te zijn. Als ondernemer kun je namelijk zelf je (marktconforme) tarief bepalen. Bekijk dus goed wat andere ondernemers vragen en bereken wat je zelf nodig hebt per maand om comfortabel van te kunnen leven (lees: inclusief vakantiegeld). Vergeet daarbij niet je belastingen, verzekeringen en pensioenopbouw op te tellen.

Deel dit bedrag nu door het aantal uren dat je per week wilt werken. Komt het uit op een marktconform tarief? Dan ben je ‘good to go’. Is je uurtarief veel te hoog? Bereken het dan nog eens met een iets hoger aantal uren, net zolang totdat je uitkomt op een realistisch uurtarief. Kom je uit op meer uren dan je zou willen werken? Bedenk je dan of je het bedrag om comfortabel van te kunnen leven per maand niet iets zou kunnen afschalen.

Tip: In dit artikel over uurtarieven van de KVK lees je meer over hoe je jouw uurtarief bepaalt en met welke zaken je rekening moet houden.

 

Plan je uren om je andere activiteiten heen

Wil je je gevoel van vrijheid optimaal behouden? Doe dan hetzelfde als bij het studeren. Vaak plande je eerst feestjes, verenigingen en sport, dan je werk, en dan pas je tijd om te studeren. Dit kan je ook doen bij het ondernemen. Plan eerst alle dingen in die je sowieso wil doen, en plan je werkuren daaromheen. Hierdoor heb je het gevoel dat je veel vrijheid hebt, terwijl je misschien wel gewoon dertig of zelfs veertig uur per week werkt.

‘Besef dat vrijheid niet per se om weinig uren werken hoeft te gaan, maar dat het meer te maken heeft met werken wanneer jij wilt.’

Als ondernemer is er niemand die zegt wanneer jij ‘moet’ werken. Al wil je om drie uur ’s nachts werken zodat je overdag met vrienden de stad in kan: niemand houdt je tegen.

Tip: Om tijd te besparen kun je je aanmelden bij e-boekhouden.nl. Dit is een gemakkelijk programma dat jou helpt je boekhouding overzichtelijk te houden. Je kunt via dit programma zelfs je btw-aangifte versturen. Voor startende ondernemers is het daarbij de eerste 15 maanden na je KvK-inschrijving gratis!

 

Kies werk dat je graag doet

Als je gaat ondernemen, bijvoorbeeld als zzp’er of freelancer, is het belangrijk dat je echt een passie hebt voor je werk. Als je uitstraalt dat je passie hebt voor je onderneming, en als je werk ook nog eens goed doet, dan gaat het balletje vanzelf rollen. Mond-tot-mond reclame werkt vaak het beste. Wanneer tevreden klanten jouw onderneming dus aanraden aan andere klanten die op zoek zijn naar iemand met jouw werk, dan hoef je zelf weinig tot geen moeite meer te doen om nieuwe klanten te werven. Hierdoor houd jij de regie over je leven. Je hebt namelijk meer vrije tijd over om andere dingen te doen.

 

Ben jij van plan om te ondernemen en je vrijheid te behouden?

Deze blog bevat affiliate links.