Zzp freelance eenmanszaak

De kogel is door de kerk: je hebt besloten dat je wil gaan ondernemen. Supertof natuurlijk, maar er komt veel bij kijken als je wil starten met ondernemen. Zo moet je bepalen wat voor soort bedrijf je wil gaan beginnen. Wanneer je in je eentje in je eigen onderneming wil gaan werken, dan worden hier meerdere termen voor gebruikt. Denk aan zzp, freelance en eenmanszaak. Veel mensen gebruiken deze termen door elkaar heen, terwijl er eigenlijk wel een verschil tussen zit. Er is zeker wel overlap tussen de termen, maar ze betekenen niet hetzelfde. Hieronder bespreek ik het verschil tussen de termen zzp, freelance en eenmanszaak.

 

Wat betekent zzp?

Zzp is de afkorting voor ‘zelfstandige zonder personeel’. Deze betekenis verraadt al meteen wat een zzp’er dus is. Iemand die alleen zijn onderneming runt, zonder personeel in dienst te hebben. Een zzp’er voert dus zelfstandig opdrachten uit voor meerdere klanten. Je kunt zzp’er zijn in elke beroepsgroep. Denk aan schilder, tekstschrijver, model of ingenieur. Als je wil gaan ondernemen als zzp’er, realiseer je dan wel dat dit geen geldige rechtsvorm is. Als zzp’er kun je je inschrijven als een BV of als een eenmanszaak (meer informatie over een eenmanszaak lees je verderop in deze blog).

Ben je op zoek naar je eerste klus als zzp’er? Bij Adzuna vind je duizenden zzp-vacatures. Typ in de zoekbalk ‘zzp’ met daarachter je functietitel en selecteer een plaats of provincie. Vervolgens zullen alle zzp-vacatures die aan jouw eisen voldoen onder elkaar verschijnen.

 

Wat houdt freelance precies in?

Volgens de Van Dale betekent freelance ‘freelance werken zonder dienstverband’. Dit lijkt dus hetzelfde te betekenen als zzp. De meeste mensen gebruiken freelance en zzp ook door elkaar en bedoelen hiermee ook hetzelfde. Echter, voor de Belastingdienst zijn een zzp’er en een freelancer helemaal niet hetzelfde. Een zzp’er wordt namelijk gezien als een ondernemer, oftewel iemand die voldoende verdient met zijn bedrijf om belasting te moeten betalen. Een freelancer is volgens de Belastingdienst juist een resultaatgenieter. Dit is iemand die een bedrijf heeft naast zijn baan in loondienst. Hiermee verdient hij of zij wat extra geld, maar niet genoeg om dit aan te hoeven geven bij de Belastingdienst.

 

Verschil zzp en freelance

Er zit dus wel degelijk een verschil tussen zzp en freelance. Dit verschil geldt voornamelijk voor de Belastingdienst. Mensen zelf bedoelen precies hetzelfde als ze het hebben over zzp en freelance. Het is wel typisch te noemen dat voornamelijk vakmensen, zoals schilders en loodgieters, zichzelf zzp’er noemen. Kennismedewerkers, zoals managers en ingenieurs, noemen zichzelf daarentegen vaker freelancer.

Omdat zzp en freelance vaak door elkaar heen gebruikt worden, is het dus ook goed om hierop te letten bij het zoeken naar nieuwe opdrachten. Gebruik op Adzuna dus niet alleen de zoekterm ‘zzp + functietitel’, maar ook ‘freelance + functietitel’.

 

Eenmanszaak betekenis

Bij een eenmanszaak richt je in je eentje een onderneming op. In tegenstelling tot zzp en freelance, is een eenmanszaak wel een geldige rechtsvorm. Als je dus wil werken als zzp’er of freelancer, dan schrijf je je vaak in als eenmanszaak. Een eenmanszaak houdt in dat jij alleen verantwoordelijk bent voor het bedrijf. Je bent dus ook privé aansprakelijk. Als het bedrijf bijvoorbeeld schulden heeft, dan kunnen die op jou persoonlijk verhaald worden.

 

Wat is dus het verschil tussen zzp, freelance en eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een geldige rechtsvorm waarmee je je bedrijf kunt inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als je je eenmanszaak hebt ingeschreven, dan kun je gaan werken als zzp’er of freelancer. In de volksmond betekenen zzp en freelance hetzelfde, maar voor de Belastingdienst niet. De Belastingdienst ziet een freelancer namelijk als iemand die naast zijn baan in loondienst ook onderneemt, en een zzp’er als volledig ondernemer voor de belasting.

 

Bepaal welke ondernemingsvorm het beste bij jouw wensen past

Als jij gaat beginnen met ondernemen, dan is het handig om te bepalen wat jouw doelen zijn voor de toekomst. Misschien wil je voor altijd alleen blijven ondernemen? Maar misschien lijkt het jou ook wel wat om in de toekomst een team van werknemers onder jouw bedrijfsnaam te laten werken? In dat laatste geval is het handig om hier nu alvast rekening mee te houden. Je zou natuurlijk altijd kunnen beginnen met werken als freelancer of zzp’er, maar het is wel handig om je alvast onder de juiste rechtsvorm in te schrijven bij de KvK.

Als eenmanszaak mag je wel personeel aannemen, maar houd er rekening mee dat je dan nog steeds privé aansprakelijk bent. Als je dus in de toekomst veel personeel wil aannemen en je persoonlijke risico wil verkleinen, dan is het wellicht een beter idee om een BV op te richten. Je kunt ook als zzp’er samenwerken met andere zzp’er en dan als het ware met hen een team vormen. In dat geval neem je niemand in loondienst, maar ben jij de klant van de andere zzp’er. Je betaalt namelijk facturen in plaats van loonstroken.

Lees ook: Freelancers inhuren voor het opstarten van je bedrijf.

 

Houd rekening met de toekomst

Als je gaat starten met ondernemen, is het dus sowieso enorm belangrijk om alvast vooruit te denken. Als je later personeel in dienst wil nemen of wil samenwerken met andere freelancers, is het bijvoorbeeld niet handig als je bedrijfsnaam ook je eigen naam is. Dan wek je namelijk de impressie dat je alleen werkt, en niet nog een heel team in dienst hebt. Ook kun je dus alvast rekening houden met het kiezen van de juiste rechtsvorm.

Met de juiste zzp- of freelance opdrachten, zorg je daarnaast voor een aantal vaste opdrachtgevers. Aan het begin van je ondernemerscarrière is het erg belangrijk om veel te netwerken en op zo veel mogelijk plekken je naam te laten vallen. Hoe meer mensen weten dat jij bent begonnen als ondernemer, hoe sneller je wellicht een opdracht te pakken hebt. En uiteindelijk krijg je via oude klanten ook weer nieuwe klanten, vanwege de goede mond-tot-mondreclame. Maar voordat het zover is, is het waarschijnlijk het makkelijkste om via een vacaturesite als Adzuna aan je eerste grote opdrachten te komen.

Ook is het enorm aan te raden om vanaf het uiterste begin van je onderneming je administratie goed bij te houden. Hoe groter je bedrijf namelijk wordt, hoe lastiger het wordt om alles met terugwerkende kracht nog te organiseren. E-Boekhouden is een online boekhoudprogramma dat je overzicht biedt in je financiën. Je beheert hier onder andere eenvoudig je facturen, je jaarrekening en je btw-aangifte. Nog beter: beginnende ondernemers kunnen nu de eerste 15 maanden na hun KvK-inschrijving gratis gebruikmaken van E-Boekhouden.

 

Deze blog bevat affiliate links.