Wat heb je gestudeerd?

Na mijn middelbare school heb ik vier jaar op de hotelschool gezeten. Daarna ben ik naar Breda gedaan om Toerisme te studeren. Daar heb ik voor gekozen omdat ik heel erg van reizen houd en daar wilde ik graag iets mee gaan doen in de toekomst. Ik heb ook altijd de droom gehad om een eco lodge op te zetten, dus daarom ben ik toen het toerisme ingegaan. Die droom heb ik trouwens nog steeds.

Ik vond het zeker leuk om Toerisme te studeren, maar ik had tijdens de studie al niet het gevoel dat ik dit ging blijven doen. In principe begon ik met de vierjarige hbo-bachelor van de toerismeopleiding, maar er was ook een Associate Degree van twee jaar. Toen ben ik uiteindelijk toch naar die tweejarige Associate Degree overgestapt. Ik wist namelijk niet zeker wat Toerisme me nog voor extra kennis ging brengen, en ik had daarvoor natuurlijk ook al vier jaar aan de hotelschool gestudeerd. Eigenlijk was ik gewoon een beetje klaar met de schoolbanken en nu achteraf ben ik nog steeds erg blij met mijn keuze om de opleiding vervroegd af te ronden.

Wist je meteen dat je op reis wilde na je studie?

Mijn tweede en dus laatste jaar van mijn studie sloot ik af met een stage bij een reisorganisatie. Deze reisorganisatie organiseerde reizen naar Midden-Amerika. Dit wakkerde mijn interesse naar reizen in deze regio wel echt aan. Eigenlijk zou ik tijdens die stage al drie weken op pad gaan naar Midden-Amerika, maar dat is er niet van gekomen. Uiteindelijk vond ik dat ook niet erg, want ik bedacht me dat het veel beter zou zijn om in mijn eentje veel langer naar Midden-Amerika te gaan reizen. Dan zou ik namelijk ook veel meer tijd hebben om alles te bezoeken, in plaats van dat je in drie weken overal langs aan het racen bent. Dus zo kwam het idee een beetje.

Ik was ook meteen heel standvastig. Ik wilde het gewoon doen en heb gewoon een ticket geboekt. Toen ik mijn studie had afgerond, ben ik ook vrijwel direct vertrokken richting Costa Rica. Uiteindelijk heb ik vanuit daar mijn reis vervolgd naar Nicaragua, Guatemala, Belize en Mexico.

Reizen door Midden-Amerika - foto in Mexico

Hoe heb je je voorbereid op je reis?

Door mijn stage kon ik me al heel goed voorbereiden op mijn reis. Ik wist al precies welke plekjes ik zeker moest bezoeken en wat leuk was. Ik begon zelf in Costa Rica en omdat mijn stagebegeleider heel veel contacten had, mocht ik op het begin op veel adressen slapen van haar connecties. Dat vond ik toen een heel fijn begin. Toen heb ik dus gratis in enkele privéaccommodaties mogen slapen. In ruil daarvoor heb ik wel blogs over deze accommodaties geschreven die geplaatst werden op de site van mijn stagebedrijf. Behalve in de privéaccommodaties die voor me geregeld waren, heb ik voornamelijk in hostels geslapen. Dit is namelijk niet alleen de goedkoopste vorm van accommodatie, maar ook de perfecte manier om nieuwe mensen te leren kennen.

 

Vond je het spannend om in je eentje op reis te gaan?

Zelf maakte ik er niet echt druk om. Ik dacht dat dat me wel ging lukken. Mensen in de omgeving, zoals mijn ouders, maakten zich er meer druk om. In de hoofd van je ouders is zoiets toch al snel onveilig, als vrouw alleen in een vreemd land. Uiteindelijk heb ik me toen ik daar was nooit onveilig gevoeld.

Ik moet wel zeggen dat ik ook al wel vaker buiten Europa ben geweest. Zo heb ik bijvoorbeeld zeven maanden stage gelopen op Aruba. Mijn vriend heeft daarnaast een jaar in Amerika gestudeerd. Dus daar ben ik ook een keer mijn eentje naartoe geweest. Dat speelt natuurlijk ook wel mee. Als je zelf alleen nog maar in Europa geweest bent, dan maak je misschien wat minder de stap naar een solo trip door Midden-Amerika.

Was het makkelijk om andere mensen te ontmoeten op reis?

Ja, heel makkelijk. Hostels zitten helemaal vol met mensen die andere mensen willen ontmoeten. In het begin vond ik het zelf wel lastig om op mensen af te stappen, omdat ik best wel een verlegen persoon ben van mezelf. Dus ik moest voor mezelf wel echt over een drempel heen stappen. Maar uiteindelijk kom je erachter dat iedereen wel op zoek is naar die connectie en dat het dus helemaal niet moeilijk is. Als je het maar doet.

 

Wat was het hoogtepunt van je reis?

Het hoogtepunt van mijn reis was in Guatemala. Daar kon je een tweedaagse hike doen, waarbij je de vulkaan Acatenango gaat beklimmen. Vanaf Acatenango kun je de uitbarsting zien van vulkaan Fuogo – een vulkaan die twee kilometer verderop staat. Het is gewoon zo onwerkelijk dat je elk kwartier die uitbarsting hoort. Je slaapt ook daadwerkelijk op vulkaan Acatenango. In het donker zie je de lava dan gewoon van de andere vulkaan afstromen. Dat natuurgeweld is echt prachtig om te zien. En de hike zelf is ook vrij zwaar, maar dat geeft je alleen maar extra voldoening als je dan de top bereikt. Dat is echt het meest bijzondere dat ik heb meegemaakt.

Reizen door Midden-Amerika - foto bij vulkaan

Wat ging je doen toen je terug was van je reis door Midden-Amerika?

Toen ik terugkwam uit Mexico, begon eigenlijk meteen daarna de coronapandemie. Dus dat had ik onbewust wel goed getimed. Alleen wist ik helemaal nog niet wat ik wilde doen. Ik voelde me nog niet klaar voor het werkveld en ik zag mezelf ook geen kantoorbaan doen. Wel wist ik dat ik heel erg van sporten, buiten en natuur houd. Dus toen heb ik me aangemeld om bij een surfschool te gaan werken. Daar zou ik kitesurfinstructeur worden in de zomervakantie. Maar helaas is daar helemaal niets van gekomen vanwege corona. Alles werd afgelast en ging niet door.

Toen wist ik dus opnieuw (of nog steeds) niet wat ik wilde doen. Tijdelijk heb ik toen tussen de lockdowns door nog even in de horeca gewerkt. In de herfst besloot ik toch dat ik weer wat anders wilde doen. Het liefst wilde ik online gaan werken, met het idee dat je dan altijd kunt blijven doorwerken, wat er ook gebeurt. Dus toen ben ik me gaan verdiepen in online marketing. Hiervoor heb ik verschillende cursussen gevolgd en daar heb ik me helemaal op gestort. Om ook daadwerkelijk werkervaring op te doen, ben ik daarnaast vrijwillig stage gaan lopen op een marketingafdeling. Gaandeweg kwam ik er daar achter dat het schrijven van content echt iets is dat mij ligt. En nog beter: dat kon ik misschien ook wel gaan combineren met reizen. Zo kwam het plan om te gaan schrijven over reizen en voor reisorganisaties.

Na die stage was ik meteen vrij zeker van mijn zaak. Na het volgen van nog wat extra opleidingen over copywriting en storytelling, ben ik toen meteen het diepe in gesprongen en voor mezelf begonnen als freelance tekstschrijver. Het is ondertussen al meer dan een jaar geleden dat ik mijn bedrijf Lieke Thijssen Content Creator heb opgericht en dat heeft heel goed uitgepakt.

“Het is een lange zoektocht geweest om erachter te komen wat ik wilde doen. Maar uiteindelijk heb ik gevonden wat ik echt graag doe en waar ik goed in ben.”

Is het ook daadwerkelijk gelukt om alleen maar klanten uit de reiswereld te helpen als tekstschrijver?

In het begin lukte dit nog niet. Toen nam ik gewoon alle opdrachten aan die op mijn pad kwamen. Mijn doel was toen vooral om ervaring op te doen. Hiervoor heb ik ook samengewerkt met een marketingbureau, waarvan ik opdrachten in heel veel branches kreeg. Op dit moment gaan de zaken heel goed en kan ik meer zelf gaan kiezen wat ik leuk vind. Dat is inderdaad schrijven voor de reisbranche, maar ik schrijf ook graag voor organisaties die iets doen met sporten, gezondheid, vitaliteit en/of mindset.

Eerst was het wel lastig om klanten te vinden, omdat ik nog geen netwerk had. Maar er komen steeds vaker nieuwe klanten bij me aankloppen die via via bij mij terecht zijn gekomen. Het duurde gewoon eventjes om dit voor elkaar te krijgen, maar uiteindelijk ben ik er erg blij mee. Ook mijn doel om locatieonafhankelijk te kunnen werken is behaald. Zo ben ik bijvoorbeeld in het begin van dit jaar voor zes weken naar Mexico gegaan om online te werken en te reizen.

Ook is het heel gaaf dat ik een enkele keer met een klant mee op reis kan om haar daarna van teksten te voorzien. Vorige week ging ik bijvoorbeeld op reis met een dame die bergwandeltrips in Oostenrijk organiseert. Zij wilde nieuwe teksten voor haar website. Om een goede indruk te krijgen van wie zij is en wat zij doet, mocht ik dus mee op een reis van haar.

Aan het werk als freelance tekstschrijver

Heb je nog doelen die je wil bereiken met je bedrijf?

Het lijkt me leuk als mijn bedrijf nog meer groeit en dat ik dan uiteindelijk niet meer altijd zelf aanwezig hoef te zijn. Dus dat ik taken kan uitbesteden en een klein team kan vormen. Ook lijkt het me interessant om me nog te verdiepen in affiliate marketing. Daarmee kun je voor passieve inkomsten zorgen, dus dat er toch geld binnenkomt, ook als je misschien niet aan het werk bent. Dit pas ik al op kleine schaal toe voor mijn blog, maar kan nog veel uitgebreider ingezet worden. Op mijn blog schrijf ik nu onder andere over mijn reiservaringen, maar geef ik ook tips over online marketing en schrijf ik artikelen over het leven van een freelancer.