Zonsondergang bij Salar de Uyuni

Mijn studie was bijna af en daarom was ik al maanden aan het bepalen waar ik naartoe wilde gaan op reis. Dat het een land buiten Europa zou worden stond vast. Ik was namelijk nog nooit buiten Europa op vakantie geweest en dit was echt hét ideale moment om te gaan. Na je studie heb je namelijk nog geen verplichtingen en kun je zo lang weg als je wilt. Toch vond ik het spannend om helemaal in mijn eentje te gaan. Ik had namelijk nog nooit alleen gereisd en was dus ook nog nooit buiten Europa geweest. Daarom ben ik me verder gaan verdiepen in groepsreizen.

 

Op groepsreis na mijn studie

Als ik op vakantie ga, wil ik graag zo veel mogelijk zien van het land waar ik ben. Als je op groepsreis gaat, maak je vaak een rondreis. Dat paste dus helemaal bij wat ik leuk vind. Een groepsreis na mijn studie leek me dus tof omdat ik op die manier niet helemaal in mijn eentje hoefde te reizen, maar met reisgenoten een land kon verkennen. Ook heb je een reisleider die alles van het land weet, wat je ervaring eigenlijk alleen maar leuker kan maken!

 

Waarom ik voor Shoestring als groepsreisorganisatie heb gekozen

Er zijn meerdere groepsreisorganisaties die mooie rondreizen naar verre landen aanbieden. Ik heb zelf vooral gekeken naar Simi Reizen, Sawadee en Shoestring. Zij bieden namelijk reizen aan met leeftijdscategorieën, wat ervoor zorgt dat je niet als enige twintiger tussen alle 60-plussers zit.

Uiteindelijk ben ik toch voor Shoestring gegaan omdat daar het programma voor mijn gevoel het meest vrijblijvend was. Bij groepsreizen van andere organisaties zitten alle activiteiten en excursies vaak al inbegrepen bij het programma. Hierdoor heb je weinig ‘vrije tijd’ over om zelf andere keuzes te maken. Bij Shoestring koop je daarentegen ter plekke de activiteiten bij, waardoor je op de dag zelf nog kunt bepalen of je aansluit bij de groep of dat je zelf of met een klein groepje wat anders wil doen. Daarbij zijn de reizen van Shoestring vaak in vergelijking tot andere reisorganisaties het goedkoopste (zelfs als je de losse activiteiten die je erbij koopt bij de prijs optelt).

 

Singlereizen voor 18-45 jaar of voor 25-35 jaar

Als je op groepsreis wilt na je studie, heb je bij Shoestring drie keuzes. Als eerste kun je kiezen voor de singlereizen voor 18-45 jaar. Deze leeftijdscategorie is vrij breed, maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit prima gaat. Mocht je al 25 of ouder zijn als je studie af is, dan zou je ook nog kunnen kiezen voor de singlereizen voor 25-35 jaar. Het leeftijdsverschil binnen deze groep is iets kleiner. Als laatste kun je je sowieso altijd aansluiten bij de groepsreizen, in plaats van bij de singlereizen. Hier zit echter geen leeftijdsgrens aan verbonden en hierbij kunnen ook stellen en vriendengroepen samen aansluiten.

Let op: Singlereizen zijn reizen voor mensen die in hun eentje op reis willen. Door de naam denken mensen nog wel eens dat dit een reis is om een nieuwe liefde te vinden, maar dat is niet de insteek. (Het kan natuurlijk wel voorkomen dat je verliefd wordt, maar dat is een ander verhaal…)

Tip: Bij Shoestring kun je bij iedere reis onder het kopje ‘data & prijzen’ zien wie er al geboekt heeft. Zo kun je kijken of mensen jong of oud zijn en of er bijvoorbeeld veel mannen of juist veel vrouwen meegaan.

Het uitkiezen van de mooiste reis

Om de mooiste bestemming uit te kiezen, ben ik heel grondig te werk gegaan. Ik heb zo ongeveer alle bestemmingen aangeklikt en de reizen die me aanspraken verder onderzocht. Shoestring biedt namelijk zo enorm veel leuke bestemmingen aan waar ik eerder nog nooit aan had gedacht om naartoe te reizen! Op deze manier ben ik mijn selectie steeds verder gaan verkleinen.

Zelf had ik wel enkele eisen voor de groepsreis. Zo wilde ik het liefste minimaal drie weken op reis gaan. Daarbij wilde ik graag in september vertrekken en wilde ik natuurlijk niet ergens heengaan waar het op dat moment laagseizoen was. Hierdoor bleven er voor mij nog enkele reizen over:

Macchu Picchu

Shoestring groepsreis naar Peru en Bolivia

Uiteindelijk heb ik voor de laatste optie gekozen, de groepsreis naar Peru & Bolivia. De reis sprak me sowieso enorm aan omdat ik altijd al veel interesse heb gehad in Zuid-Amerika. Het stond ook zeker op mijn bucketlist om de Macchu Picchu eens te bezoeken. Toen ik me verder verdiepte in deze reis, stonden er nog veel meer activiteiten op het programma die me heel erg aanspraken, zoals Salar de Uyuni in Bolivia. Daarbij vond ik het een hele mooie toevoeging dat je dus twee landen in een reis zou bezoeken.

Ook waren er enkele praktische zaken die me over de streep trokken. Zo kwam de datum waarop we vertrokken mij heel goed uit en ging deze reis al gegarandeerd door omdat er al genoeg mensen geboekt hadden. Dit was voor mij een extra zekerheid, omdat ik graag op reis wilde en ik wilde natuurlijk niet dat het op het laatste moment nog gecanceld zou worden.

 

De samenstelling van de groep

De groepsreis waar ik me voor ingeschreven had, was een singlereis met de leeftijdscategorie 18-45 jaar. Met mijn 23 jaar was ik de jongste in de groep. De gemiddelde leeftijd was zo’n 34 jaar. Het aantal mannen en vrouwen in onze groep was gelijk. In totaal reisden we met twintig mensen af naar Peru en Bolivia.

 

Het reisprogramma

Bij de groepsreis naar Peru & Bolivia vlieg je op de eerste dag naar Lima, de hoofdstad van Peru. Langzaam trokken we langs de kust naar het zuiden van Peru. Via de Colca Canyon trokken we naar het Titicacameer. Dit is het hoogst gelegen meer ter wereld. Op dag 10 staken we de grens over naar La Paz in Bolivia. Na acht dagen volop de hoogtepunten van Bolivia te verkennen, gingen we met de bus weer terug naar Peru. Voor de laatste dagen bezochten we Cuzco en natuurlijk Macchu Picchu. Vanaf Cuzco vlogen we weer terug naar Lima en vanuit daar weer richting huis.

Belangrijk om te vermelden is dat deze reis zwaarte D heeft, wat de hoogste letter is die een reis kan krijgen. Dit is vooral zo omdat het reistempo ongelofelijk hoog ligt. Je bent vaak ergens maar een of twee nachtjes. Ook zijn er een paar hele lange busritten en kan het zijn dat je last krijgt van hoogteziekte. Het voordeel van het hoge reistempo is dat je het maximale uit je reis haalt. Je ziet superveel van zowel Peru als Bolivia, juist doordat je zo snel overal heen reist.

Bekijk het volledige reisprogramma

De reisbegeleiding

Wat heel fijn was aan deze reis, was dat je een lokale reisbegeleider kreeg. Onze reisbegeleider kwam uit Peru en wist precies alles wat leuk was om te doen of te zien. Als je vroeg om een tip voor een restaurant of iets anders, dan kon hij je alles vertellen. Zelf vond ik dat echt een pluspunt.

Daarnaast werd je volledig ontzorgd door de reisleider. Al het vervoer was geregeld, je hoefde nooit te wachten en er was altijd een programma voor de mensen die wel met de groep mee wilden om bijvoorbeeld te eten.

De hoogtepunten

Voor mij had deze reis verschillende hoogtepunten:

  • Buggyrijden en sandboarden in de woestijn van Huacachina: In Huacachina is opeens uit het niets een enorme woestijn. Het lijkt net of ze gewoon in de middle of nowhere zand hebben gestort, maar het is toch echt een natuurlijke woestijn. Hier ging een chauffeur met ons in een buggy crossen over de heuvels. Supervet! Daarna mochten we met sandboards de berg af glijden. Een hele coole ervaring.
  • Vliegen boven de Nazcalijnen: Het is nog steeds een mysterie hoe de Nazcalijnen er zijn gekomen, wie ze heeft getekend, wat ze betekenen en hoe ze zo lang bewaard zijn gebleven. De vormen van dieren en figuren zijn eigenlijk alleen vanuit de lucht te spotten. Vanaf het vliegveld in Nazca ga je met een klein zweefvliegtuigje alle Nazcalijnen bekijken. Op het einde werd ik wel heel misselijk, maar het was het zeker waard.
  • Condors spotten in de Colca Canyon: De Colca Canyon is een kloof die maar liefst twee keer zo diep is als de Grand Canyon in de Verenigde Staten. In deze kloof vliegen vooral ’s ochtends heel veel condors. Je moet alleen wel net de mazzel hebben dat je er een spot. Wij hebben het geluk gehad om er meerdere te mogen aanschouwen.
Woestijn van Huacachina
  • Het uitzicht vanuit de kabelbanen boven La Paz: Ik vond zelf La Paz echt een van de grote verrassingen van deze reis. De stad was supermooi en gezellig. Op de heksenmarkt kon je allemaal souvenirtjes en hebbedingetjes kopen (en ook wat vreemde zalfjes en skeletten, vandaar de naam ‘heksen’markt). Maar wat ik het bijzonderste vond, was de constructie van kabelbanen. La Paz heeft heel veel heuvels en daarom zijn er kabelbanen aangelegd als vervoersmiddel (net zoals de trein bij ons is). Als toerist is de kabelbaan ook fantastisch, vanwege het prachtige uitzicht over de stad.
  • De complete leegte op zoutvlaktes van Uyuni: Salar de Uyuni is een van de bijzonderste plekken die ik ooit bezocht heb. Deze grootste zoutvlakte ter wereld is zo groot dat je als je eroverheen rijdt geen enkele stip aan de horizon ziet. Indrukwekkend dus. Midden op de zoutvlakte vind je ook een eiland met alleen maar cactussen. Naast dit eiland hebben we ook geluncht met de hele groep. Daarna hebben we heel veel foto’s gemaakt. Omdat de ondergrond namelijk helemaal wit is, zie je geen perspectief en kun je de grappigste foto’s maken.
  • Met de quad naar de Rainbow Mountains: De Rainbow Mountains zijn een aantal jaren geleden tevoorschijn gekomen door het smelten van het ijs op deze bergen. De gekleurde bergen zijn prachtig om te bezoeken. Waar veel mensen hier naartoe wandelen, gingen wij op een quad. Heel gaaf om mee te maken.
  • Macchu Picchu bezoeken: Het beste hoogtepunt werd tot het laatste bewaard: Macchu Picchu. Deze eeuwenoude Incastad ligt hoog in de bergen verscholen. Al vanaf het eerste aanzicht kijk je je ogen uit. Hoe hebben ze dit vroeger kunnen bouwen? Als je je altijd al afvroeg of Macchu Picchu echt de moeite waard is: jazeker! En ga er nog snel heen nu het nog kan, want er is een grote kans dat je niet meer door Macchu Picchu heen mag lopen binnen nu en enkele jaren. Door alle mensen verzakt de grond namelijk…

Wat vond ik van mijn eerste groepsreis naar Peru en Bolivia?

Voor mij is deze groepsreis supergoed bevallen. In een korte tijd zie je heel veel van het land en door de professionele reisbegeleiding worden al je vragen beantwoord. Ook hoef je je zelf niet druk te maken over vervoer, het vinden van goede accommodaties en het op tijd komen bij bepaalde activiteiten. Sowieso was ik ook erg tevreden over de accommodaties.

Daarbij vond ik het een heel groot voordeel bij Shoestring dat de activiteiten niet allemaal inbegrepen zitten, waardoor je alsnog zelf tijd had om andere dingen te doen dan de groep eventueel wilde doen. Ook was er hierdoor nog ruimte om zelf met een kleiner groepje uit eten te gaan of een stad te verkennen.

Ik vond het reizen met een groep wel echt heel gezellig. Omdat onze groep ook vrij groot was, was er altijd wel iemand die hetzelfde wilde doen als jij of waar je een gezellige klik mee had. Je leert elkaar in een korte tijd supergoed kennen en maakt herinneringen voor het leven.

Het reistempo van deze reis was vrij hoog, waardoor we heel veel van Peru en Bolivia gezien hebben. Dit vond ik zelf heel fijn, maar na de reis moest ik wel echt even een paar dagen bijkomen. Ook waren er een paar hele lange busritten. Op zich vond ik dit niet zo erg, maar je moet dit je wel goed realiseren voordat je deze reis gaat doen.

Een condor in de Colca Canyon

Zou ik nog een keer op groepsreis gaan?

Ik vind een groepsreis zeker heel fijn, vooral omdat je nergens aan hoeft te denken en alsnog in een korte tijd heel veel van een land ziet. Als eerste keer buiten Europa vond ik het ideaal, omdat de cultuurshock op deze manier niet zo heftig was en omdat ik er niet helemaal alleen voor stond.

Ondertussen ben ik wel ook al in mijn eentje gaan backpacken in de Balkan, dus het solo reizen smaakt zeker ook naar meer. In landen waar ik je eenvoudig solo zou kunnen reizen, zou ik dus in dit geval sneller in mijn eentje gaan backpacken. Denk bijvoorbeeld aan Thailand of Mexico. In landen waar het (voor mijn gevoel) lastiger is om solo te reizen, zou ik wel nog graag met een groepsreis meegaan. Denk bijvoorbeeld aan landen in Afrika of in Centraal-Azië.

Er zijn dus nog verschillende groepsreizen van Shoestring die zeker op mijn lijstje staan:

Vind jouw droomreis bij Shoestring

Ben jij wel eens mee geweest op een groepsreis? Wat vond je daarvan?

Deze blog bevat affiliate links.