
Onvoorziene obstakels tijdens het solliciteren kunnen ervoor zorgen dat de weg naar jouw droombaan net iets moeilijker is dan verwacht. Solliciteren lijkt misschien eenvoudig, maar er komt toch best wat bij kijken.
Je maakt een duidelijk CV, gaat op zoek naar interessante vacatures en schrijft een passende motivatiebrief. Je stelt een nette mail op waarin je jezelf kort voorstelt en je interesse naar de functie duidelijk maakt. Daarna voeg je je CV en motivatiebrief toe en drukt op ‘verzenden’. Dan is het afwachten en hopen op een positieve reactie en een uitnodiging voor je eerste kennismakingsgesprek.
En dan krijg je plots het telefoontje of de mail die je gelukkig maakt: je mag op gesprek gaan. Jouw droombaan is net een stapje dichterbij gekomen. Toch bestaan er nog tal van onvoorziene obstakels die je tijdens het solliciteren kunt tegenkomen.
Dit lijstje met onvoorziene obstakels tijdens het solliciteren kan je helpen om jezelf beter voor te bereiden om toch die droombaan binnen te halen.
Verplaatsing naar de andere kant van het land voor een testdag
Vele mensen zullen tijdens hun zoektocht naar een baan toch rekening houden met de regio en solliciteren naar functies in de buurt. Als je dan een mail ontvangt dat je geselecteerd bent voor ‘de volgende ronde’ ben je uiteraard heel blij. Maar dan lees je verder en ontdek je dat je uitgenodigd wordt voor een halve dag testen op het hoofdkantoor …. dat haast aan de andere kant van het land ligt.
Met de auto is het een helse rit tijdens de spits in een drukke stad waar je misschien nog nooit gereden hebt. Neem je de trein, dan ben je 3 uur onderweg en kost deze rit op zich al een fortuin. (Tenzij je nog gebruik kunt maken van 40% korting in de daluren bij NS).
Weet dat sommige bedrijven flexibeler zijn dan je denkt. Het is dus wel de moeite om even contact op te nemen en te vragen of er alternatieven zijn.
Sollicitaties tijdens je werkuren in je huidige baan
Voor mensen die al aan de slag zijn bij een werkgever en op zoek zijn naar een andere job kan het soms moeilijk zijn om een kennismakingsgesprek in te plannen, vooral als je een fulltime baan hebt. Dan is de vraag of je wel verlof kunt krijgen bij je huidige werkgever en of je nog wel verlofdagen hebt die je kunt opnemen. Dit kan soms een vervelend obstakel zijn tijdens het solliciteren.
Durf in dit geval zeker contact op te nemen met de vraag of het kennismakingsgesprek op een ander tijdstip kan plaatsvinden zoals bijvoorbeeld net na je werkuren. Vele bedrijven staan er ook voor open om dit eerste gesprek online te voeren via een videochat.
Wie zal aanwezig zijn tijdens het kennismakingsgesprek?
Het is best belangrijk om op voorhand te weten wie er aanwezig zal zijn tijdens het kennismakingsgesprek. Misschien kreeg je een mail voor het inplannen van het kennismakingsgesprek van de HR-afdeling of van de teamverantwoordelijke. Je verwacht dan ergens een één op één gesprek met deze persoon. Maar dan stap je de vergaderruimte binnen en zitten er plots 5 mensen voor je. Dit kan ontzettend intimiderend overkomen tijdens je sollicitatiegesprek.
Solliciteer je voor een leidinggevende functie, dan kun je dit misschien ergens wel verwachten. Maar als het gaat om een andere functie, dan kan dit wel heel verwarrend zijn en een obstakel zijn tijdens het solliciteren als je hierop niet voorbereid bent.
Door van tevoren te vragen wie er aanwezig zal zijn tijdens het kennismakingsgesprek, kun je je uiteraard beter voorbereiden.
Een loonsvoorstel dat tegenvalt
Eén van de veel voorkomende obstakels tijdens het solliciteren is de bespreking van je loon. In Nederland zie je bij veel vacatures de vermelding van de loonschijf, maar in België ligt dit anders. Het is net of de loonschijf in België altijd een goed bewaard geheim is. Krijg je in Nederland de vraag wat je loonsverwachtingen zijn, dan weet je ongeveer hoe je hierop het beste kunt antwoorden. Krijg je deze vraag in België? Dan kan dit best voor kopzorgen zorgen. Je weet niet altijd goed wat te antwoorden. Je wilt uiteraard niet te laag gaan om later te ontdekken dat het bedrijf bereid was om veel meer te betalen. En ook wil je de baan niet mislopen door te veel te vragen.
In België is het ook zo dat men de sollicitant soms negatief beoordeelt als deze tijdens het eerste gesprek naar het loon vraagt. Heel spijtig uiteraard, aangezien het loon toch een belangrijk aspect is voor iedereen.
En hierdoor gebeurt het best veel dat je na drie gesprekken en tal van testen dan eindelijk je loonsvoorstel krijgt en merkt dat dit ver onder je verwachtingen ligt. Uiteindelijk kan dit zorgen voor tijdsverlies en frustraties voor beide partijen. Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je tal van vragen, maar weet dat ook jij vragen terug mag stellen. Het is dus zeker niet fout om te vragen hoe het ‘marktconform loon’, waarnaar ze verwijzen in hun vacature, eruit ziet.
Durf je deze vraag niet onmiddellijk te stellen? Dan kun je ook online even op zoek gaan naar de loonbarema’s van het Paritair Commitée van het bedrijf (België). Of naar de loonschalen zoals vermeld in het cao van het bedrijf waarvoor je solliciteert (Nederland).
Uiteraard zijn er wel een paar dingen die je kunt doen als blijkt dat het loonsvoorstel beneden je verwachtingen ligt. Zo kun je bijvoorbeeld vragen naar extra arbeidsvoorwaarden. Een andere optie is om na te vragen of het startsalaris na een inwerkperiode van 6 maanden of een jaar verhoogd kan worden.
Lees ook: Hoe belangrijk is het startsalaris voor jou?
Hoe ver gaat de verwachte flexibiliteit?
In sommige vacatures lees je wel eens dat ‘flexibiliteit’ gewaardeerd wordt. Het loont wel de moeite om tijdens je kennismakingsgesprek te vragen wat de concrete verwachtingen zijn. Dit kan namelijk ontzettend verschillen van bedrijf tot bedrijf. Het ene bedrijf kan verwachten dat je bereid ben om over te werken ‘indien nodig’, terwijl een ander bedrijf misschien van je verwacht dat je ‘s avonds na de werkuren of tijdens het weekend bereikbaar bent. Het antwoord op deze vraag kan een groot verschil maken. Door het stellen van deze vraag kom je na het ondertekenen van je arbeidsovereenkomst niet voor verrassingen te staan.
Te persoonlijke vragen
Tijdens het kennismakingsgesprek kun je wel eens te maken krijgen met vervelende of te persoonlijke vragen die eigenlijk niets met de baan te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Heb je kinderen of ben je binnenkort van plan om kinderen te krijgen?
- Welke baan heeft je partner?
- Hoe denk je deze fulltime baan te combineren met al je hobby’s?
Krijg je dergelijke vragen gesteld, weet dan dat een kennismakingsgesprek geen kruisverhoor is. Voel jij je ongemakkelijk bij te persoonlijke vragen, voel je dan niet verplicht om deze privézaken te delen. Sommige bedrijven stellen deze vragen omdat ze nieuwsgierig zijn naar de antwoorden, maar velen stellen deze vragen om na te gaan hoe je hiermee omgaat.
Blijf trouw aan jezelf. Wens je deze informatie niet te delen, dan is het prima om te antwoorden met ‘Ik hou mijn privéleven graag gescheiden van mijn werk” of ‘Mag ik vragen in welk opzicht dat relevant is voor deze functie?’.
Welke onvoorziene obstakels ben jij wel eens tegengekomen tijdens het solliciteren?
Deze gastblog werd geschreven door Cindy, de stem achter EvenDelen.be, een lifestyle blog waar ze vol passie schrijft over topics zoals gezondheid, geluk, tuinieren, kruiden, (huis)dieren, … Neem zeker even een kijkje.
Reacties
Nog geen reacties geplaatst op dit bericht. Wees de eerste!
Laat een reactie achter