
Bij veel mbo en hbo-opleidingen is het verplicht om een of meerdere stages te lopen. Bij de universiteit is dit niet altijd verplicht. Toch zou ik Γ‘ltijd aanraden om stage te gaan lopen. Stage lopen is namelijk extreem nuttig en vergroot je kans op een leuke baan na je studie enorm. Als je geen ruimte hebt om stage te lopen tijdens je studie, kun je ook je studie verlengen om een stage te gaan lopen. In deze blog lees je 7 redenen waarom stage lopen tijdens je studie heel nuttig is.
1. Werkervaring op je cv
Een belangrijke reden om stage te gaan lopen, is zodat je bij het zoeken naar een baan op je cv kunt aantonen dat je al werkervaring hebt opgedaan. Dit betekent ook dat het heel nuttig is om een stage te kiezen waarvan je denkt dat het bij je past. Vaak vinden werkgevers het namelijk nog extra fijn als je gaat solliciteren, als je al in diezelfde branche of zelfde soort functie hebt gewerkt. Probeer daarom zeker een stage te vinden bij een organisatie die je erg aanspreekt.
2. Welke taken vind je leuk en welke juist niet?
Tijdens een stage leer je heel veel over jezelf. Zo zul je verschillende taken binnen je functie gaan uitvoeren. De ene taak vind je misschien heel leuk, terwijl je een andere taak vreselijk vindt. Tijdens een stage kun je in een paar maanden uitproberen wat je precies leuk vindt aan een functie en wat niet. Zo kun je daar later als je na je studie een baan probeert te vinden, rekening mee houden en weet je veel beter wat voor soort functie bij je past.
3. Wat voor soort organisatie past bij jou?
Net als dat je tijdens een stage kan uitvinden wat voor soort functie bij je past, kun je ook kijken wat voor soort organisatie bij je past. Wil je werken bij een commercieel of bij een maatschappelijk bedrijf? Werk je het liefst op een afdeling met heel veel collega’s, of past een klein team juist beter bij jou? Zo zijn er nog tientallen vragen te stellen. Maar de belangrijkste vraag is, waar word jij echt gelukkig van? Tijdens een stage heb jij de kans om dat te ontdekken, dus laat die kans niet onbenut!
4. Samenwerken
Stage lopen is ook heel nuttig omdat je veel vaardigheden leert die je tijdens een baan ook nodig gaat hebben. Samenwerken is daarvan misschien wel een van de belangrijkste. En een bijkomend voordeel is: tijdens het samenwerken met meer ervaren collega’s, doe je ook nog eens superveel kennis op. Een win-winsituatie dus!
5. Aan de slag met echte projecten
Tijdens je studie worden er vaak fictieve projecten gebruikt om de geleerde theorie mee te oefenen. Of de projecten zijn wel realistisch, maar je uitwerking wordt daarna nooit aan de organisatie laten zien. Tijdens je stage werk je aan projecten die echt nodig zijn en waarbij je stagebedrijf heel bij is met je hulp. Het geeft ook veel meer voldoening om te zien dat jouw werk echt gebruikt wordt. En daarbij leer je er veel meer van, want er kan ‘in het echt’ natuurlijk ook van alles misgaan of tussenkomen. En daar leer je nu juist het meeste van.
6. Netwerk opbouwen
Stage lopen is een belangrijk moment om een netwerk op te bouwen. Tijdens je stage ontmoet je allemaal mensen die in hetzelfde vakgebied werken als jij. Die ga je weer nodig hebben op het moment dat je een baan zoekt. Maak dus zeker gebruik van je stageperiode om zoveel mogelijk mensen te ontmoeten en te leren kennen. Dit kan zijn binnen de organisatie waar je stage loopt, maar kan bijvoorbeeld ook zijn met een van de externe partners met wie je tijdens je stage samenwerkt.
7. Ontdekken wat je nog kan leren
Tijdens je stageperiode leer je volop. Omdat je ook een stagebegeleider hebt, heb je extra kans om feedback te krijgen en te vragen. Zo leer je nog meer over jezelf en over je vaardigheden. En misschien kom je er tijdens je stage ook nog wel achter dat je nog kennis mist die je wel graag nog zou willen opdoen. Zo ontdek je dus precies van jezelf wat je nog graag wil leren en van je stagebegeleider leer je wat je goede en verbeterpunten zijn. Daar kun je je dan verder in gaan ontwikkelen.
Reacties
Nog geen reacties geplaatst op dit bericht. Wees de eerste!
Laat een reactie achter