Een student die met haar hoofd op boeken ligt omdat het scriptie schrijven niet lukt

De meeste mensen beginnen vol vertrouwen en goede moed aan hun scriptie. Je hoort van zoveel mensen om je heen dat het zwaar is, maar jou gaat het gewoon lukken. Toch? Het is niet voor niets dat je van zo veel mensen hoort dat de periode waarin je je bachelor- of masterscriptie schrijft een echte lijdensweg is. Het einde van je studie nadert, je bent al volop aan het nadenken over je toekomst en tegelijkertijd wil je nog tot het uiterste genieten van de laatste maanden van je studententijd. Ook ben je misschien al wel begonnen met werken of je verre reis aan het plannen.

Omdat je vaak tijdens je scriptieperiode met van alles behalve je scriptie bezig bent, kan het een zware tijd worden. Je hebt geen zin, je zit niet in de flow en daardoor gaat het heel erg moeizaam. Natuurlijk is het wel heel vervelend als het schrijven van je scriptie niet lukt. Je wil helemaal niet nóg later klaar zijn met je studie en wil nu eindelijk die scriptie eens afronden. In deze blog lees je 5 manieren om wel snel klaar te zijn met je scriptie.

 

Maak een planning en houd je eraan

Wanneer je moeite hebt met het schrijven van je scriptie, dan zijn er meerdere dingen die kunnen helpen. Het maken van een planning helpt misschien wel het allermeeste. Het gaat niet per se om het zo snel mogelijk afronden van je scriptie, maar meer om het zetten van haalbare deadlines. Misschien loop je nog op schema en heb je vastgezette deadlines vanuit je hogeschool of universiteit gekregen. Maar als dit niet zo is, dan is het zeker handig om zelf deadlines te bepalen. Zo zorg je voor een stok achter de deur. Bekijk bijvoorbeeld ook eens de hoeveelheid tijd die studenten normaal tussen de deadlines hebben en kopieer dit naar iets dat voor jou haalbaar is.

“Een scriptie schrijven hoeft helemaal niet lang te duren, als je er maar regelmatig gefocust mee aan de slag gaat.”

Baseer je eigen deadlines dus op de deadlines die studenten normaal hebben. Als je bijvoorbeeld al heel veel uren werkt, dan maak je de tijd die je hebt iets langer. Als je juist helemaal niets meer ernaast doet, kun je misschien wel wat snellere deadlines stellen. Het kan daarbij een heel goed idee zijn om ook je scriptiebegeleider op de hoogte te brengen van je door jezelf gestelde deadlines. Zo heb je pas echt een stok achter de deur. Nu ben je namelijk min of meer verplicht om dat gedeelte van je scriptie ook echt op die datum in te leveren.

Rondom je gestelde deadlines kun je je scriptie in nog kleinere delen inplannen. Zo verdeel je je scriptie over de tijd die je ervoor wil nemen. Misschien werk je het liefst elke dag een aantal uur aan je scriptie, of juist maar een paar dagen en dan de hele dag lang. Dit is voor iedereen verschillend. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je je wel aan je gestelde planning houdt.

 

Breng structuur aan in je dag

Maar hoe zorg je nou dat je je aan je zelfbedachte planning voor je scriptie houdt? Wanneer het scriptie schrijven niet goed lukt, kan het helpen om structuur aan te brengen in je dag. Laat deze structuur ook terugkomen in je planning. Het lukt niemand om zomaar acht uur achter elkaar aan zijn scriptie te werken. Je hebt ook pauze nodig, momenten waarin je even helemaal kan ontspannen. Vind je het lastig om je te focussen en te bepalen wanneer je dan pauze mag nemen? Dan kun je je pauzemomenten ook inplannen. Sport je bijvoorbeeld drie keer in de week? Zet dit dan ook gewoon in je planning. Ga je een uur achter elkaar aan je scriptie werken? Dan plan je daarna een kwartier om te gamen of een blokje om te lopen. Daarna kun je weer een uur scriptiewerk inplannen.

Om de focus en goede moed erin te houden, helpt het zeker om structuur aan te brengen in je dag. Probeer elke dag gewoon op tijd op te staan en te beginnen. Zo heb je nog heel veel tijd over om andere leuke dingen te doen. Probeer ook elke dag op dezelfde momenten aan je scriptie te werken zodat je eraan gewend raakt. Als iets helemaal in je systeem is geïntegreerd, wordt het vanzelf een automatisme en ga je er minder tegenop zien.

 

Zorg voor een goede focus door met sprints te werken

In een korte tijd kun je vaak meer voor elkaar krijgen dan je in eerste instantie had verwacht. Zo helpt het voor veel studenten om met sprints te werken. Je werkt dan bijvoorbeeld 25 minuten achter elkaar volledig aan je scriptie, zonder afleiding om je heen. Daarna neem je 10 minuten pauze. Vervolgens begin je een nieuwe sprint van 25 minuten.

Door op deze manier aan je scriptie te werken, zorg je voor laserfocus. Je zult zien dat je in 25 minuten veel meer bereikt dan wanneer je uren achter elkaar naar je scherm zit te staren en ‘geen zin’ hebt. Je weet van tevoren dat je na 25 minuten weer pauze hebt en dat motiveert om in die 25 minuten even alles te geven wat je in je hebt.

 

Zoek een scriptiemaatje zodat je elkaar kunt motiveren

Je scriptieperiode kan soms voelen als een erg eenzame periode. Je hebt geen colleges meer en kan daarom niet veel overleggen met andere studenten. Het is dus fijn om af en toe ook eens met een andere student te sparren over je voortgang of aanpak. Maar dat is niet het enige. Ook kan het fijn zijn om te weten dat je niet de enige bent die aan zijn of haar scriptie aan het werk is en bij wie het scriptie schrijven niet lukt. Wanneer je tegelijk werkt aan je scriptie, krijg je vanzelf motivatie door andere gemotiveerde studenten om je heen.

Als je op zoek bent naar zo’n stok achter de deur, oftewel een scriptiemaatje, dan is het een goed idee om je aan te sluiten bij het de Thesis Tribe van het Scriptielokaal. Dit is een community met andere scriptiestrijders. Vanuit de community kun je bijvoorbeeld aansluiten bij de Working Apart Together sessies. In die online sessies werk je in korte scriptiesprints aan je scriptie. Je logt tegelijk met de andere studenten in en gaat aan de slag. In de korte pauzes tussendoor kun je eens een vraag stellen. Of stel je vraag in de online omgeving. Door in korte sprints aan je scriptie te werken, behoud je de volle focus en doe je meer in een korte tijd dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Je mag de Thesis Tribe altijd een dagje gratis uitproberen. Besluit je om lid te worden? Maak dan gebruik van de code BIJNA-AF voor 10 euro korting.

Lees hier alles over het Scriptielokaal

Ga op Scriptie-3-Daagse

Is zo’n Community met Working Apart Together sessies voor jou nog niet genoeg? Lukt het scriptie schrijven nog steeds niet en heb je nog meer focus nodig? Denk dan eens aan een Scriptie-3-Daagse. Op een prachtige locatie in Nederland kun jij je dan drie dagen volledig focussen op je scriptie. Inclusief overnachting en alle maaltijden. Zo word jij volledig ontzorgd en hoef je je alleen maar bezig te houden met je scriptie.

Zo’n Scriptie-3-Daagse is een supergoede stok achter de deur. Overal om je heen zie je mensen aan de slag met hun scriptie, wat als een enorme motivatie werkt. Ook is er veel ruimte voor vragen, overleg en aanmoediging. In drie dagen kun je zo een flinke slag slaan met je scriptie.

Wil jij ook in drie dagen een heel groot stuk verder komen met je scriptie? Ga dan mee op Scriptie-3-Daagse? Met de code BIJNA-AF krijg je 10 euro korting.

Check welke data er beschikbaar zijn

Weet jij nog meer manieren om je scriptie snel af te ronden?

Deze blog bevat een samenwerking met Scriptielokaal.