Iemand die verstopt zit achter een stapel studieboeken omdat ze gaat doorstuderen na het hbo.

Hoera, je hebt je hbo-opleiding gehaald. Maar voor je gevoel is je studentenleven nog lang niet af. Je wil nog meer leren en jezelf nog beter profileren voor op de arbeidsmarkt. En misschien vind je het stiekem ook nog wel veel te gezellig om student te zijn. Gelukkig zijn er genoeg opties om te kunnen doorstuderen na het hbo. In deze blog bespreek ik de vijf meest gekozen opties voor het doorstuderen na je hbo-opleiding.

 

Volg een master aan de universiteit

Veruit de meeste mensen die doorstuderen na hun hbo, kiezen ervoor om een master aan de universiteit te gaan doen. De vaak vrij praktisch ingestoken kennis die je opdoet bij een hbo-opleiding, kun je heel goed uitbreiden door een master aan de universiteit te volgen. Op de universiteit leer je namelijk vaak vooral veel theorie, waardoor je je kennis echt kunt verdiepen.

Een groot voordeel van het doen van een universitaire master na je hbo-opleiding, is dat je al veel beter weet hoe alles in de praktijk werkt dan bijvoorbeeld een wo-student. Bij hbo heb je namelijk veel meer stages en praktijkopdrachten gehad. Omdat je weet hoe alles in de praktijk werkt, is het heel waardevol om er daarna nog meer theorie over te leren. Dit is precies de reden waarom veel hbo-studenten na hun hbo nog een master gaan volgen. Bovendien onderscheid je je op deze manier van andere hbo-studenten die geen master gedaan hebben.

 

Premaster

In veel gevallen kun je met je hbo-opleiding nog niet direct een universitaire master volgen. Je mist dan namelijk vaak nog wat kennis over wetenschappelijk onderzoek doen. Ook kan het zijn dat bepaalde delen van de universitaire opleiding bij je hbo nog niet aan bod zijn gekomen. Daarom bieden veel universiteiten een soort schakelprogramma aan. Dit heet een premaster. Een premaster is een soort tussenopleiding tussen een hbo-bachelor en een universitaire master.

Een premaster is meestal een soort tussenjaar waarin je 30 studiepunten volgt. Soms zijn deze vakken verspreid over het hele jaar, terwijl sommige studieprogramma’s het in een half jaar stoppen. Vaak leer je in deze vakken vooral universitaire onderzoeksmethodes. In sommige gevallen moet je zelfs een wo-bachelorscriptie schrijven om je premaster te kunnen afronden, maar soms zijn het ook alleen een paar vakken. Dit verschilt per opleiding.

Je kunt zien of je een premasterprogramma nodig hebt door naar de universitaire master van jouw keuze te gaan en daar te kijken naar de toelatingseisen. Hier staat vaak precies beschreven of je wel of geen premaster hoeft te volgen. In veel gevallen moet het echter wel.

Lees ook: Heleen over haar overstap van hbo naar universiteit.

 

Ga studeren in het buitenland

Wat je ook kunt doen na je hbo-studie, is studeren in het buitenland. Dit is perfect als je op zoek bent naar avontuur en graag een periode in het buitenland wil doorbrengen. Wat veel mensen niet weten, is dat je in Nederland het hbo en de universiteit hebt, maar dat dit in het buitenland vaak allebei gewoon de ‘university’ is (hbo is vertaald ook wel ‘university of applied sciences’). Je kunt met je hbo-diploma dus in veel gevallen gewoon aan een buitenlandse universiteit studeren. In dit geval zijn er meerdere opties. Je kunt nog een complete bachelor in het buitenland volgen, maar je kunt ook kiezen voor een masteropleiding. Het is handig om je goed te verdiepen in alle mogelijkheden en de toelatingseisen. Zo kun je een overzicht maken van wat er mogelijk is en kun je daar een keuze uit maken.

Lees ook: 15 landen in Europa waar je gratis kunt studeren.

 

Volg een of meerdere cursussen

Als je geen hele studie meer wil doen, maar wel nog door wil leren, dan is het volgen van een of meerdere cursussen ook een heel goed idee. Een cursus kan vaak zo kort of lang zijn als je maar wilt. Zo kun je bij de LOI complete hbo-studies thuis volgen, maar kun je ook bijvoorbeeld de gratis Online Marketing Cursus van Google volgen, die maar 40 studie-uren kost. Zo zijn er duizenden gratis en betaalde cursussen waar je uit kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld een financiële cursus volgen waarin je leert beleggen, een cursus koken of bakken of een cursus gezonde voeding.

Een andere populaire cursus die veel mensen volgen, is een taalcursus. Met een taalcursus leer je een vreemde taal vanaf het begin, of verdiep je je kennis van een vreemde taal. Taalcursussen zijn er op ieder niveau en daarom is er vaak voor ieder wat wils.

Er zijn verschillende opties voor het volgen van een taalcursus. Je kunt sowieso gewoon in Nederland je taalkennis verbreden, bijvoorbeeld met een taalcursus van thuiscursus.nl. Ook kun je een taalcursus in het buitenland volgen. Dit heeft als voordeel dat je je net geleerde nieuwe taal direct in de praktijk kunt toepassen. En hoe vaker je de taal ook in het echt gebruikt, hoe sneller je de taal leert. Je kunt bijvoorbeeld met TravelActive een taalcursus in het buitenland doen.

 

Doe een tweede studie

Als je toch besluit dat je een hele andere richting op wil gaan, dan kan het een goede keuze zijn om nog een compleet nieuwe bachelor te volgen. In dat geval kun je vaak het beste voor een hbo-opleiding kiezen. Om een universitaire bachelor te gaan volgen, zit je vaak alsnog aan dezelfde richting vast als waarin je je hbo-opleiding hebt gevolgd.

Een tweede hbo-opleiding volgen mag altijd. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je je nog niet uitschrijft bij je andere opleiding. Als je namelijk al een bachelor hebt afgerond en je wil een nieuwe bachelor volgen, dan betaal je in plaats van tweeduizend euro per jaar, meer dan tienduizend euro per jaar. Om een handige strategie te bedenken om dit te voorkomen, is het heel verstandig om even langs je studieadviseur te gaan. Hij of zij kan je sowieso heel goed helpen met de keuze voor een tweede studie.

 

Studeer verder op kosten van je baas

Spreken alle bovenstaande opties je niet aan en ben je eigenlijk ook wel klaar met het studentenleven? Maar wil je wel nog meer kennis opdoen? Dan is het een goed idee om een baan te zoeken. Bij veel banen krijg je tegenwoordig namelijk een opleidingsbudget waarvan jij een opleiding kunt volgen. Soms kun je kiezen uit het aanbod opleidingen dat het bedrijf aanbiedt, maar soms kun je ook zelf een opleiding kiezen. Houd er dus zeker rekening mee bij het zoeken naar vacatures wat er vermeld wordt over opleidingsmogelijkheden.

Het grote voordeel van verder studeren tijdens werktijd, is dat je baas voor de kosten opdraait. Tegelijkertijd verdien jij gewoon nog je salaris en krijg je vaak ook wat vrije tijd om de opleiding te volgen. Een win-winsituatie dus!

 

Ga jij doorstuderen na het hbo?

Deze blog bevat affiliate links.