In dit interview spreek ik met Heleen (25). Na haar hbo-studie Media, Informatie en Communicatie heeft ze een premaster en een master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de universiteit gedaan. Hieronder kun je haar ervaringen lezen over deze overstap van hbo naar universiteit.

 

Waarom koos je ervoor om Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam te studeren?

Ik heb altijd het geluk gehad dat ik al heel vroeg wist wat ik wilde gaan doen na mijn studie. Al in het vierde jaar van de havo wist ik dat ik in het boekenvak wil werken, dus tijdens mijn oriëntatie van opleidingen zocht ik dan ook specifiek naar opleidingen die hierin konden helpen. MIC (Media, Informatie en Communicatie) bood een brede basiskennis aan, maar je kon je ook heel goed gaan specialiseren. Hierom heb ik gekozen voor de HvA.

Heleen over de overstap van hbo naar universiteit

Hoe beviel het hbo je? Wat vond je leuk en wat vond je minder leuk?

De marketingvakken vielen erg zwaar, maar verder had ik een goeie tijd tijdens mijn opleiding. Juist de keuze om zo specifiek mogelijk te specialiseren beviel me enorm. Zo heb ik bijvoorbeeld de minor Publishing gevolgd en dit was precies wat ik zocht om de juiste kennis en ervaring op te doen. Daarnaast waren mijn stages bij bol.com en Uitgeverij Prometheus ook enorm nuttig.

 

Wanneer besloot je dat je nog door wilde studeren aan de universiteit?

Ondanks het feit dat ik heel goed wist wat ik wilde gaan doen na mijn studie, wilde ik toch nog niet gaan werken. Ik heb al mijn opleidingen netjes binnen de 5 jaar (havo) en 4 jaar (hbo) afgerond en ik was nog erg jong toen ik afstudeerde van het hbo. Ik zag mezelf nog niet voor de rest van mijn leven achter een bureau zitten. Ik had nog energie en wilde nog meer leren en mezelf verder ontwikkelen. Daarom ben ik nog een (pre-)master gaan doen.

 

Welke studie ging je doen aan de universiteit en waarom?

Ik koos voor de master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Deze opleiding biedt namelijk verschillende richtingen aan en dat sloot goed aan op mijn toekomstbeeld. Ik koos voor de richting Schrijven en Vertalen. Omdat je bij uitgeverijen ook veel met vertalingen te maken hebt leek me dat een goede manier om wat ‘insider knowledge’ te vergaren.

 

Moest je nog aan bepaalde toelatingseisen voldoen?

Ja, ik moest een toelatingsexamen doen waarin mijn taal- en rekenvaardigheden werden getest. Dat was wel spannend, maar ik vond het achteraf helemaal niet zo moeilijk.

En om de vertaalvakken te mogen volgen moest ik een vertaaltoets doen, maar dit was pas nadat ik al was aangenomen voor de opleiding.

 

Was de universiteit wat je ervan verwacht had?

Ik had geen idee wat ik moest verwachten. In mijn hoofd leek het iets heel ver weg. Uiteindelijk was het helemaal niet zo anders dan het hbo. Natuurlijk was er veel meer literatuur dat ik moest lezen, maar de lessen waren hetzelfde. Ook al was de hoeveelheid huiswerk echt wel even wennen!

 

Wat vond je het grootste verschil tussen de universiteit en het hbo?

De cultuur. Voornamelijk wat er van je verwacht werd. Meer leeswerk, een actievere werkhouding tijdens de lessen. Op het hbo kon je er nog mee wegkomen om op je laptop een spelletje te spelen, maar op de universiteit kon dit echt niet meer, want dan miste je meteen zoveel informatie.

 

Vond je de universiteit uiteindelijk een nuttige toevoeging op je hbo-studie of had je achteraf liever iets anders gedaan?

Absoluut! Ik heb veel meer inzicht in vertalen gekregen en ik heb ook mijn gevoel voor taal verder ontwikkeld. Daarnaast ben ik door mijn stage tijdens de master aan mijn huidige baan als bureauredacteur bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff gekomen.