doorstuderen

Je staat op het punt om je mbo, hbo of universitaire bachelor af te ronden. Maar wat dan? Voor sommige mensen is het makkelijk. Ze gaan een baan zoeken omdat ze helemaal klaar zijn met studeren. Voor anderen spreekt doorstuderen juist wel voor zich. Misschien weet je nog niet wat voor werk je wil doen en stel je daarom het zoeken van een baan nog even uit. Maar het kan ook dat je eerst nog meer wil leren in je eigen vakgebied of dat je juist je kennis wil verbreden in een ander vakgebied. De vraag is, hoe kies je nu welke vervolgstudie het beste bij jou past? Hieronder vertel ik je alles over de voor- en nadelen van het kiezen van dezelfde studie of van het kiezen van een compleet andere studie.

 

Bekijk wat de mogelijkheden zijn

Zelfs hoe graag je ook een compleet andere studie kan willen doen, is dit helaas niet altijd mogelijk. Bij sommige studies zijn er namelijk toelatingseisen of voorkenniseisen waar je aan moet voldoen. Als je van mbo-4 naar hbo wilt gaan, is er vaak meer mogelijk dan wanneer je vanaf een hbo of een universitaire bachelor een universitaire master wilt gaan doen. Bekijk dus altijd goed de toelatingseisen van de opleidingen die je interesse hebben. Maak aan de hand van de toelatingseisen een lijst met welke mogelijkheden je hebt. Aan de hand daarvan kun je dan een keuze maken.

Tip: Tijdens het volgen van een minor of keuzevakken tijdens je studie, kun je vaak ook al voorsorteren op een vervolgopleiding. Door alvast vakken van een andere studie te volgen, zorg je ervoor dat je aan de toelatingseisen van een eventuele andere studie voldoet.

Bedenk waarom je zo graag wat anders wilt doen

Er kunnen twee redenen zijn om bij het doorstuderen een compleet andere studie te kiezen. Of je wilt je kennis verbreden, of je vond je vorige studie helemaal niet leuk of interessant. In het laatste geval kies je waarschijnlijk een andere studie omdat je alleen daarmee verder wilt. In het geval dat je je kennis wilt verbreden, kies je waarschijnlijk een compleet andere studie die wel enige aansluiting biedt bij je vorige studie.

Zo kun je bijvoorbeeld een bachelor in communicatie gedaan hebben, en dan een master gaan doen over gezondheid. Uiteindelijk zou je dan een baan kunnen gaan zoeken in de gezondheidscommunicatie. Zo zijn er natuurlijk enorm veel combinaties te bedenken die in eerste instantie mijlenver uit elkaar lijken te liggen, maar in werkelijkheid meer aansluiten dan je zou verwachten.

Tip: Als je bachelor en master toch niet genoeg bij elkaar aansluiten, dan kun je vaak een premasterprogramma volgen van maximaal 30 studiepunten. Hiermee word je dan daarna alsnog toegelaten voor de masteropleiding. Soms zijn er echter nog minder vakken nodig als vereiste. Vraag dus altijd op tijd aan welke vakken je nog mist in je curriculum. Soms is het ook op te lossen door tijdens je studie al wat extra vakken te volgen, waardoor je geen vertraging oploopt.

Doorstuderen met dezelfde studie

Voor de afwisseling kan je natuurlijk wat anders doen, maar soms is meer van hetzelfde ook heel fijn. Waar de vakken in de bacheloropleiding vaak nog vrij algemeen blijven, zijn vakken in de master vaak veel specifieker. In veel masters kun je ook voor een specialisatie kiezen, waardoor je echt kunt specialiseren in iets waar jij later verder mee wilt. Bovendien is specialistische kennis vaak erg fijn voor een bedrijf en heb je zo echt pluspunten wanneer je gaat solliciteren. Als je niet weet voor welke specialisatie je moet gaan, zou je ook eens van tevoren naar vacatures kunnen kijken waar het meeste vraag naar is.

Ook kan het een meerwaarde zijn om naar een andere universiteit of hogeschool te gaan om je vervolgopleiding te doen. In dat geval zijn er namelijk vaak andere leraren die wellicht net weer een andere expertise of kijk op iets hebben. Als het je leuk lijkt, zou je zelfs je vervolgopleiding in het buitenland kunnen doen. Aan de andere kant kan het ook heel fijn zijn om op dezelfde school te blijven. Zo sluit het studieprogramma extra goed aan op wat je al weet. Ook wil je misschien wel je studentenkamer houden in dezelfde stad. In ieder geval is het wel de moeite waard om alle masters in jouw studierichting te bekijken, want andere hogescholen en universiteiten kunnen soms weer net andere specialisaties hebben. En uiteindelijk gaat het wel om jouw toekomst!

 

Waar zou jij voor kiezen als je gaat doorstuderen? Kies je voor dezelfde studie of juist voor compleet iets anders?