Bijbaan aanhouden na afstuderen

Als je net afgestudeerd bent, is de kans groot dat je niet meteen de week erna al een nieuwe uitdaging gevonden hebt. Ook is er een grote kans dat je nog een bijbaan hebt van tijdens je studententijd. Je kunt dus je bijbaan aanhouden na het afstuderen totdat je een nieuwe baan hebt gevonden. Maar is dit wel handig om te doen? In deze blog bespreek ik de voor- en nadelen van het aanhouden van je bijbaan na het afstuderen.

 

De voordelen van je bijbaan aanhouden na het afstuderen

Het aanhouden van je bijbaan nadat je afgestudeerd bent, heeft verschillende voordelen. Hieronder bespreek ik een voor een deze voordelen.

 

Je wilt je inkomsten behouden

De belangrijkste reden om je bijbaan aan te houden na het afstuderen, is om je inkomsten te behouden. Misschien woon je al uit huis en moet je wel je huur kunnen blijven betalen. En ook voor je zorgverzekering, je boodschappen, vakanties en andere leuke dingen moet je natuurlijk wel genoeg geld hebben. Als je je bijbaan voor een paar dagen per week of misschien zelfs op fulltime basis tijdelijk aanhoudt, behoud je ook je inkomsten.

 

Je wilt je vrije tijd opvullen

Als je afgestudeerd bent, heb je opeens zeeën van vrije tijd. Waar je eerst je dagen vulde met colleges, zelfstudie, werken, sporten en leuke dingen doen, zijn nu alleen nog sporten en leuke dingen doen over. Voor sommige mensen kan dit echt voelen alsof ze in een gat vallen. Om je dagen daarom nog een beetje op te vullen, kan het een goed idee zijn om je bijbaan aan te houden. Zo werk je nog enkele dagen per week zodat je niet opeens hele dagen thuis zit en niets te doen hebt. Als je niet te veel dagen werkt, houd je daarnaast ook nog genoeg vrije tijd over om te besteden aan solliciteren of iets dergelijks.

 

Je leert nieuwe connecties kennen

Bij alle bijbanen waar je niet thuis werkt, kom je met veel andere mensen in contact. Omdat je bij een bijbaan vaak verschillende shifts draait, werk je vaak met andere mensen. Hierdoor leer je veel nieuwe mensen kennen. Als je bij deze nieuwe mensen eens laat weten dat je op zoek bent naar een baan, dan kunnen hier soms mooie uitdagingen uit voortkomen. De mensen die jij spreekt hebben namelijk ook weer connecties en wie weet kan daar wel wat moois uit voortkomen.

 

De nadelen van je bijbaan aanhouden na het afstuderen

Zoals hierboven besproken, zijn er verschillende voordelen als je je bijbaan aanhoudt na het afstuderen. Echter, er zijn ook verschillende nadelen die je kunt ervaren als je je bijbaan na het afstuderen aanhoudt. Die bespreek ik hieronder.

 

Je hebt geen welverdiende vrije tijd na járen studeren

Je hebt drie, vier, vijf of zes jaar gestudeerd (of misschien nog wel langer). Daarvoor heb je ook al je hele leven op de middelbare school en op de basisschool gezeten. Er zijn maar weinig periodes geweest dat je niet studeerde. Dit is dus hét moment om te genieten van wat vrije tijd. Ook al is het maar een maand, geniet er gewoon van en ga eens niet werken. Dan heb je eindelijk eens tijd voor wat dingen die je altijd al uitstelt. Misschien wilde je altijd al wel leren gitaar spelen, een boek over persoonlijke ontwikkeling lezen of je kamer opnieuw inrichten. Dit is het enige moment dat je daar echt tijd voor gaat hebben, dus gun jezelf deze tijd dan ook gewoon.

 

Je hebt minder tijd om je cv en motivatiebrief te schrijven of optimaliseren

Veel mensen onderschatten hoeveel tijd solliciteren kost. Je wilt jezelf naar je potentiële toekomstige werkgever natuurlijk wel op je best presenteren. Daarom is het handig om voor iedere sollicitatie je cv en motivatiebrief weer aan te passen. Zo kun je voor iedere vacature weer passende kwaliteiten naar voren laten komen. Hierdoor laat je goed zien dat je bij het bedrijf en de functie past. Als je iedere keer je cv en motivatiebrief weer wilt aanpassen, kan dit dus best veel tijd kosten. Die tijd heb je misschien niet als je nog een paar dagen per week je bijbaan aanhoudt.

Tip: Veel mensen schrijven een ‘standaard’ sollicitatiebrief en een cv waar alle werkervaring op staat. Deze passen ze dan voor iedere sollicitatie aan. Zo heb je een goede basis van waaruit je je brief en cv kunt laten aansluiten op alle verschillende vacatures.

Sowieso kost het ook al vrij veel tijd om vacatures te zoeken die jou aanspreken. Ik schreef al eerder over hoe je de juiste zoektermen gebruikt om jouw droombaan te vinden, zodat je sneller de juiste vacatures kunt vinden. Zelf gebruik ik om vacatures te vinden graag Indeed, omdat de meeste bedrijven hier hun vacatures op zetten. Ook vind ik Adzuna een heel erg handige site, omdat hier vaak net weer andere vacatures op staan dan op Indeed.

 

Je hebt minder tijd om je sollicitatiegesprekken voor te bereiden

Als je dan eenmaal verschillende sollicitaties hebt gedaan, is de kans groot dat je uiteindelijk bij een paar bedrijven uitgenodigd wordt om op sollicitatiegesprek te komen. In dat geval ben je opnieuw veel tijd kwijt. Je moet je inlezen in het bedrijf, zodat je voorbereid op het sollicitatiegesprek aankomt. En ook kun je alvast wat veelgestelde vragen voor tijdens een sollicitatiegesprek voorbereiden. Daarnaast moet je natuurlijk ook naar het bedrijf toe voor het gesprek. In dat geval is het handig als je niet nog veel dagen ingepland staat bij je bijbaantje, maar dat je gewoon altijd tijd hebt om de sollicitatiegesprekken in te kunnen plannen.

 

Wat weegt voor jou zwaarder: de voor- of de nadelen van je bijbaan aanhouden na het afstuderen?

Deze blog bevat affiliate links.