Niets te doen

De kans is groot dat je vlak voor het afstuderen nog heel veel uren hebt moeten ploeteren om je scriptie af te krijgen. Dag en nacht heb je bloed, zweet en tranen gegeven om maar te kunnen afstuderen. En wat dan? Even helemaal niks. En dat klinkt misschien leuk, fantastisch zelfs, maar niets is minder waar. Het is tijd om te bepalen wat je nu echt wilt. Bijvoorbeeld solliciteren voor een baan, doorstuderen of op reis gaan. Maar hoe doe je dat? Waar moet je beginnen? En wat doe je dan de rest van je hele dag wanneer je helemaal niets te doen hebt? In dit artikel deel ik tips die ervoor zorgen dat jij de tijd zonder nieuwe uitdaging doorkomt zonder in een gat te vallen.

 

Zorg voor een regelmatig dagritme

Plannen: veel mensen zweren erbij, terwijl anderen er niets aan vinden. Toch is het belangrijk om je dag in ieder geval voor een groot deel te plannen, zodat je niet uiteindelijk helemaal niets te doen hebt en je gedachten met je aan de haal kunnen gaan. Zet op een tijdstip dat jij fijn vindt de wekker, plan een moment op de dag in om te gaan sporten en plan ook een bepaald moment van de dag in waarop je bijvoorbeeld gaat solliciteren of je reis gaat plannen. Houd nog wat tijd vrij om met vrienden of familie af te spreken, om een serie te kijken of om een uitgebreide maaltijd te koken. Misschien heb je zelfs nog wel een bijbaan waarbij je nog af en toe kunt werken zodat je nog inkomsten en een besteding van je vrije tijd hebt. Zo zul je zien dat je dag zich langzaamaan helemaal opvult.

Lees ook: Bijbaan aanhouden na het afstuderen: de voor- en nadelen.

 

Plan tijd in om na te denken over je toekomst

Tijdens het plannen en het zorgen voor een regelmatig dagritme, is het belangrijk om niet de hele dag je gedachten te verzetten. Je moet de gedachten ook af en toe de kans geven om naar boven te komen, want anders heb je een grote kans dat het ’s avonds naar boven komt als je probeert in slaap te vallen. Plan daarom iedere dag een kwartier (of langer, net wat voor jou goed voelt) waarin je even helemaal niets gaat doen. Tijdens dit kwartier kun je je gedachten de vrije loop laten. Als het jou helpt, kun je bijvoorbeeld ook een kladblok of schrift pakken en hierin alles opschrijven wat je denkt. Dat kan helpen om je hoofd leeg te maken en om je gedachten op een rijtje te zetten.

Het is wel heel belangrijk om ook echt een timer te zetten en als die afgaat te stoppen met nadenken. Een goed idee is dus om je ‘nadenkkwartiertje’ vlak voor iets anders te plannen, zodat je meteen daarna je gedachten weer kunt verzetten. Anders blijf je misschien toch weer hangen in je gedachtes en heb je kans dat je alsnog weer in een negatieve spiraal terechtkomt.

Tip: Op bol.com vind je verschillende producten die je kunnen helpen bij je meditatie. Wat dacht je van een meditatieschriftje of een boek over mediteren voor beginners?

 

Besef dat je best even de tijd mag nemen om te bepalen wat je wilt

Bepalen wat je wilt doen, dat klinkt meteen zo heftig. En misschien is dat het ook wel. Daarom is het echt helemaal niet erg om jezelf de tijd te gunnen om hier even over na te denken. En daarbij, je hebt ook drie, vier of vijf jaar (of nog langer) gestudeerd en jezelf altijd vol moeten inzetten. Een kleine pauze kan echt geen kwaad. Je bent nog jong en hebt nog je hele leven om te werken, ondernemen, reizen of om door te studeren. Neem daarom even de tijd en kom tot jezelf.

Lees ook: Jenny over haar banen in loondienst en haar sprong in het diepe als ondernemer. In dit interview vertelt Jenny over de zoektocht naar een baan die bij haar past. De conclusie? Heb niet te veel stress om in een keer goed te kiezen. Je komt vanzelf wel op je pootjes terecht.

 

Realiseer je dat er niet één goede keuze is

Misschien voelt het alsof je in een keer een goede keuze moet maken. Maar wat denk je, niets is minder waar. Je bent nog jong en je zit nergens aan vast. Heb je gesolliciteerd op een baan en blijkt het toch niks voor jou te zijn? Zie het dan als een les en probeer daarna iets anders. Ben je een onderneming gestart maar blijkt het ondernemen toch niet helemaal in je bloed te zitten? Dat geeft niks. Je kunt altijd nog op zoek naar een baan in loondienst. Heb je besloten om toch een master te doen, maar vind je er niets aan? Ook dat kan. Je kunt er altijd weer mee stoppen. Zo kan ik nog wel tientallen voorbeelden geven, maar het principe blijft hetzelfde. Je keuze is niet definitief. Voelt iets op dit moment goed? Ga er dan gewoon voor. Als het niets is dan kun je altijd weer een nieuwe keuze maken.

 

Heb jij nog meer tips die ervoor zorgen dat je niet in een gat valt na je afstuderen?

Deze blog bevat affiliate links.