Een digital nomad die aan het werk is in het zwembad.

Digital nomads zijn de laatste jaren steeds meer in opkomst. Door de coronacrisis is het online werken steeds normaler geworden. Daardoor maken nog meer mensen de stap om digital nomad te worden. Maar wat is een digital nomad eigenlijk precies? En wat moet je voor stappen ondernemen om zelf als digital nomad aan de slag te kunnen gaan? Dat lees je allemaal in deze blog.

 

Digital nomad betekenis

Een digital nomad is letterlijk in het Nederlands vertaald een digitale nomade. Het woord nomade ken je misschien nog wel van je geschiedenisles op de middelbare school. De jagers en verzamelaars waren bijvoorbeeld nomaden: mensen zonder vaste verblijfplaats. Hetzelfde geldt dus voor een digital nomad. Dit is iemand die online werkt zonder vaste verblijfsplaats.

 

Wat is een digital nomad?

Als je gaat werken als digital nomad, dan kun je dus overal ter wereld aan de slag. Je hebt in dit geval namelijk geen vaste verblijfsplaats en kunt online je werk uitvoeren. Het enige dat je nodig hebt, is genoeg werk en een goede internetverbinding om je werk uit te kunnen voeren.

Waar je werkt en hoelang je ergens verblijft, maakt verder ook niets uit voor of je jezelf digital nomad mag noemen. Sommige mensen verblijven bijvoorbeeld 6 maanden achter elkaar op Bali, terwijl andere mensen iedere paar dagen een nieuwe verblijfsplaats opzoeken. Sommige digital nomads werken ook nog een groot gedeelte van het jaar in Nederland. Bij de term digital nomad gaat het er puur om dat je geen vaste verblijfsplaats hebt en online aan het werk bent.

 

Hoe word je een digital nomad?

Om een digital nomad te worden, heb je eigenlijk alleen een baan nodig die je ook online kunt doen. Dit kan een baan in loondienst zijn, maar in veruit de meeste gevallen begint iemand zijn eigen online onderneming. Zo ben je niet afhankelijk van werktijden, maar kun je zelf je dag indelen. Als je een online baan hebt, kun je in principe overal werken waar je goed internet hebt. Vervolgens kun je je gaan verdiepen in een bestemming of in meerdere bestemmingen waar je naartoe zou willen gaan. Daar kun je dan naartoe gaan en online gaan werken.

In de essentie is het idee van digital nomad worden dus heel makkelijk. Maar natuurlijk komt er wel iets meer bij kijken. Want wat voor baan moet je doen? Hoe start je überhaupt een eigen onderneming en hoe vind je klanten? Hoelang ga je reizen en hoelang ben je in Nederland? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Hieronder word je daar stap voor stap in meegenomen.

 

Voorbeelden van beroepen voor digital nomads

Er zijn talloze beroepen te bedenken die je online kunt doen. Hierbij kun je zo origineel of simpel denken als je zelf wilt. Zo zijn veel digital nomads actief in de reisbranche. Denk bijvoorbeeld aan reiscoach (zoals Renee van Aap Noot Reis), het op maat ontwerpen van reizen voor anderen (zoals Lonne van Solon Travel) of aan het bijhouden van een reisblog (zoals Milou van Explorista).

Ook veel andere creatieve beroepen kunnen online gedaan worden. Denk aan tekstschrijven, contentcreatie of beheren, video’s of animaties maken, ontwerpen, websites bouwen en nog veel meer.

Maar je kunt ook meer out of the box denken. Je zou bijvoorbeeld online cursussen of bijles kunnen geven. Of ga net als Michelle aan het werk als reizende psycholoog.

Je kunt het dus zo gek niet bedenken. Als jij in de coronatijd al je werk online hebt kunnen doen, betekent dat dat ook jij een digital nomad kunt worden. Het is de kunst om zelf de mogelijkheden te zien of te creëren.

 

Onderneming opstarten

Als je als digital nomad gaat werken, is de kans groot dat je je eigen onderneming gaat beginnen. Het kan zeker een goed idee zijn om dit in Nederland al op te zetten. Zo bouw je alvast aan een klantenkring en aan een goede naam. Zo weet je zeker dat je ook als je op reis zult zijn, genoeg inkomsten zult hebben.

Om een onderneming te kunnen opstarten en kunnen blijven behouden, heb je een bedrijfsadres in Nederland nodig. Voor veel digital nomads is dat natuurlijk het adres van hun (ouderlijk) huis, want zij hebben geen vaste werkplek. Officieel moet je je zelfs als je langer dan 8 maanden uitschrijven bij de gemeente. Dit kan verschillende gevolgen hebben. In dat geval heb je bijvoorbeeld geen woonadres meer en kun je ook in de problemen komen bij de Kamer van Koophandel. Je hebt namelijk wel een adres nodig waar je onderneming op gevestigd is. Veel digital nomads kiezen er daarom voor om wel vier maanden per jaar in Nederland te zijn, om deze problemen te voorkomen.

 

Rondreizen of langere tijd op een plaats blijven?

Als digital nomad kun je ervoor kiezen om op een snel tempo rond te reizen, of juist om een wat langere tijd op een plaats te blijven. Als je op een snel tempo rondreist, kun je natuurlijk het meeste zien van de wereld. Als je echter ook af en toe gefocust wil blijven op je werk en een paar dagen flink wil kunnen doorwerken, dan kan het ook nuttig zijn om wat langer op een plek te blijven. Dit is compleet je eigen keuze. Je kunt er natuurlijk ook in afwisselen.

Digital nomads zijn dus allemaal heel verschillend. Sommige mensen blijven maanden achtereen in dezelfde accommodatie. Andere mensen reizen iedere paar dagen naar een nieuwe plek. Alles daar tussenin is natuurlijk ook mogelijk.

Een locatie met goede wifi is erg belangrijk

Het enige dat belangrijk is voor een digital nomad, is goed internet. Zonder internet, kun je je werk namelijk niet doen. Je kunt dus overal naartoe reizen, maar houd zeker rekening met de kwaliteit van het internet. Je kunt vaak van tevoren zien op boekingssites of er wifi is in een accommodatie. Ook kun je in de reviews wel lezen of de accommodatie geschikt is voor digital nomads. Natuurlijk zijn er online ook duizenden blogs te vinden met goede locaties voor digital nomads. Zo werken er veel mensen op Bali of in Mexico.

Lees ook mijn interview met Lieke. Zij verbleef afgelopen jaar ook een maand in Mexico om daar te werken als digital nomad.

Vergelijk de kosten van een locatie

Sommige landen zijn heel geschikt om als digital nomad te werken vanwege de internetverbinding, maar weer minder vanwege de kosten. Denk bijvoorbeeld aan Australië of Nieuw-Zeeland. Dit zijn prachtige landen die ver ontwikkeld zijn. Echter, de kosten die je maakt om in deze landen te werken en te reizen zijn ook enorm. Dit betekent dat je veel meer moet werken om je kosten te kunnen dekken. In Bali of Mexico zijn de prijzen daarentegen veel lager. Hier kun je op iedere hoek van de straat voor een paar euro wat eten scoren. In Australië en Nieuw-Zeeland zeker niet. Het is dus zeker goed om deze kosten in je achterhoofd te houden.

Veel digital nomads vestigen zich bijvoorbeeld in Spanje. In Spanje heb je een stuk lagere kosten dan in Nederland en een goede internetverbinding. Werken als digital nomad in Spanje wordt dus door veel Nederlanders aangeraden.

Goede werk-privé balans vinden

Ook is het als je aan het reizen bent belangrijk om een goede werk-privé balans te vinden. Je wil natuurlijk veel van het land zien waar je doorheen reist. Maar ondertussen moet je ook je klanten tevreden houden en wil je genoeg geld verdienen om nog meer van de wereld te kunnen zien. Het is dus goed om hier voor jezelf een duidelijke grens in aan te brengen. Plan dus bewust werkdagen en -uren in. De andere uren heb je dan ‘vrij’ en kan je leuke dingen gaan doen. Het kan best even zoeken zijn om een voor jou goede verdeling te vinden, maar uiteindelijk vindt iedereen hier zijn eigen weg in.

 

Genoeg geld verdienen

Veel digital nomads zorgen ervoor dat ze genoeg verdienen om rond van te kunnen komen op hun bestemming. Daarnaast is het handig om ook je zaken voor de toekomst goed op orde te hebben en ook hier geld voor aan de kant te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van je pensioen als zzp’er. En natuurlijk moet je ook altijd zorgen voor een buffer om bijvoorbeeld vliegtickets of onverwachte kosten van te kunnen betalen. Je wil natuurlijk genoeg verdienen om een comfortabel leven te kunnen leiden, maar ook genoeg vrije tijd hebben om het land waarin je bent te verkennen. Ook hier zul je je eigen weg weer in moeten vinden.

Zo kun je je uurtarief iets verhogen om minder te hoeven werken. Maar je moet je uurtarief ook niet te hoog maken, want dan kunnen klanten weer afknappen. Ook kun je naar een goedkoper land gaan, zodat je minder hoeft te werken om genoeg te verdienen. Maar je zult waarschijnlijk ook wel duurdere landen op je lijstje hebben staan, dus dan moet je weer meer verdienen.

Tip: Via KAYAK vergelijk je heel eenvoudig de kosten van vliegtickets, hotels en autohuur. Zo weet je zeker dat je nooit teveel betaalt. Op deze manier zorg je ervoor dat je minder hoeft te werken om genoeg geld te verdienen.

 

Zou jij graag digital nomad willen worden?

 

Deze blog bevat affiliate links.