Anoniem solliciteren

De laatste tijd begint anoniem solliciteren steeds ‘normaler’ te worden wanneer je wil schrijven op een leuke vacature. Maar wat houdt anoniem solliciteren precies in? En wat zijn de voor- en nadelen voor jou als kandidaat? In deze blog lees je alles om goed beslagen ten ijs te komen bij een anonieme sollicitatie. Zo weet je precies wat je wel en niet moet doen en wat de reden achter anoniem solliciteren over een bedrijf zegt.

 

Wat is anoniem solliciteren?

Laten we beginnen bij het begin, want wat is anoniem solliciteren eigenlijk? Anoniem solliciteren houdt in dat je een cv en motivatiebrief naar een bedrijf stuurt, zonder hierin persoonsgegevens te vermelden. Normaal gesproken zet je op je cv bijvoorbeeld je foto, je naam, je geboortedatum, je nationaliteit en eventueel nog wat andere gegevens. Als je anoniem gaat solliciteren, laat je al deze gegevens weg. Zo beoordeelt het bedrijf waar je gaat solliciteren je honderd procent op je kennis en ervaring, en niet op je leeftijd, geslacht, afkomst of uiterlijk. Als een bedrijf wilt dat je anoniem solliciteert, dan zetten ze dit uiteraard duidelijk in hun vacature.

 

Argumenten voor anoniem solliciteren

Organisaties laten zien dat ze openstaan voor een divers personeelsbestand

Diversiteit en inclusiviteit zijn thema’s die mensen tegenwoordig steeds belangrijker vinden. Daarom is het ook voor bedrijven belangrijk om zich hiermee bezig te houden. Door anoniem solliciteren als bedrijf dus in te voeren, laten bedrijven hiermee zien dat het ze niets uitmaakt wie je bent, maar dat ze puur selecteren op wat je kan. Hierdoor creëren ze het imago dat ze openstaan voor een personeelsbestand dat bestaat uit onder andere verschillende culturen en geslachten.

Ook laten bedrijven zien dat ze bewust zijn van het feit dat ze anders wellicht wel discrimineren.

Door sollicitanten anoniem te laten solliciteren, stellen organisaties zich heel kwetsbaar op. Eigenlijk laat een bedrijf hiermee namelijk merken, dat als ze niet met anoniem solliciteren werken, dat ze dan misschien wel discrimineren. Door anoniem solliciteren in te voeren, laten bedrijven zien er heel bewust mee bezig te zijn dat ze niet willen discrimineren en dat ze diversiteit en inclusiviteit heel belangrijk vinden.

Voor veel mensen is de drempel lager om te solliciteren, waarmee er wordt ingespeeld op de krappe arbeidsmarkt.

Steeds meer organisaties komen moeilijk aan personeel. Vacatures staan heel lang open en moeten opgevuld worden om het bedrijf draaiende te houden. Toch zijn er veel mensen die bewust niet reageren op sommige functies, omdat ze denken ‘toch niet aangenomen te worden’. Met anoniem solliciteren wordt er helemaal niet naar je personalia gekeken, waardoor voor veel mensen de drempel een stuk lager wordt om toch maar een brief te sturen. Hierdoor kunnen veel bedrijven toch wel hun vacatures opvullen en komen meer mensen aan het werk. Een win-winsituatie dus!

"Door anoniem solliciteren creëer je een diverser personeelsbestand en is voor mensen de drempel lager om te solliciteren."

Tegenargumenten voor anoniem solliciteren

Discriminatie is niet volledig te vermijden, omdat er altijd nog een gesprek volgt.

Alhoewel bedrijven met anonieme sollicitaties hun best doen om niet te discrimineren, kan discriminatie nooit helemaal tegengegaan worden. In het sollicitatiegesprek zien ze je namelijk wel gewoon, dus dan kan er natuurlijk nog steeds gediscrimineerd worden.

Lees ook: Welke outfit trek je aan naar je sollicitatiegesprek?

Uit onderzoek blijkt dat het kansenongelijkheid niet oplost.

Verschillende gemeentes in Nederland zijn begonnen met anoniem solliciteren, maar hier ook weer mee gestopt. Uit hun resultaten van het experiment bleek namelijk dat het personeelsbestand er niet diverser van werd. Toch zijn er ook andere gemeentes en bedrijven voor wie anoniem solliciteren wel een diverser personeelsbestand opleverde, dus het kan ook zeker wel werken.

 

De voordelen van anoniem solliciteren voor jou als kandidaat

Voor jou als kandidaat heeft het verschillende voordelen om anoniem te solliciteren. Ook voor jou is het dus zeer aantrekkelijk om op deze manier een sollicitatiebrief te versturen. Als je voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd wordt, weet je dan ook zeker dat je echt uitgenodigd bent voor wat je kan.

  • Geen discriminatie op basis van leeftijd, geslacht of afkomst. Ben je boven de 50 of heb je een niet-westerse achtergrond? Of probeer je als vrouw in een mannenwereld binnen te komen of andersom? Dan kan het heel lastig zijn om uitgenodigd te worden. En dat terwijl je misschien wel veel geschikter bent voor de baan dan de andere sollicitanten. Als je anoniem solliciteert, dan staan je leeftijd, geslacht, afkomst en andere persoonlijke kenmerken namelijk niet in je brief. Je kunt hier dus ook niet op beoordeeld worden.
  • Je wordt alleen beoordeeld op je kennis en ervaring. Omdat alle personalia dus niet in je cv vermeld staan, is het enige waar je op beoordeeld kunt worden je kennis en ervaring. Hierdoor wordt je uitgenodigd op gesprek als je ervaring aansluit op de brief, of als je in je motivatie kunt aantonen waarom jij zo geschikt bent voor de baan.
  • Als je wordt aangenomen, kom je terecht in een divers team van collega’s. Als iedereen wordt aangenomen op basis van kennis en motivatie, dan betekent dit dat je in een heel divers team terechtkomt. Iedereen is gepassioneerd en heeft verstand van zijn werk.

 

De nadelen van anoniem solliciteren voor jou als kandidaat

Helaas heeft anoniem solliciteren niet alleen maar voordelen. Voor jou als kandidaat zijn er namelijk ook enkele nadelen van anoniem solliciteren.

  • Het is lastiger om je te onderscheiden van andere kandidaten. Omdat je alleen maar op basis van je ervaring beoordeeld wordt, is het lastiger om er met je brief uit te springen. Hierdoor is het extra belangrijk om een goede motivatiebrief te schrijven. Let er dan natuurlijk wel op dat je hierin geen personalia vermeldt. In je motivatiebrief kun je meer vertellen over waarom deze baan je aanspreekt en waarom nou juist jij hier zo geschikt voor bent. Dit is de enige manier om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten en om zo te zorgen dat je uitgenodigd wordt op gesprek.
  • Het is onmogelijk om positief te discrimineren. Alhoewel discriminatie als iets slechts gezien wordt, bestaat er ook positieve discriminatie. Als er in een bedrijf bijvoorbeeld vrijwel alleen maar mannen werken, dan kan er bijvoorbeeld als doelstelling zijn om meer vrouwen aan te nemen, om zo het personeelsbestand diverser te maken. Echter, met anoniem solliciteren kun je hier niet op uitkiezen en zou het kunnen dat het personeelsbestand nog steeds erg hetzelfde blijft.
  • Omdat de werkgever in jouw cv nog niets over je persoonlijkheid heeft kunnen lezen, moet je hier extra op focussen tijdens het gesprek. Je personalia komen niet aan bod in je cv, dus wordt hier in het gesprek extra op ingegaan. Bereid je dus goed voor op het gesprek door een goede pitch te bedenken waarmee je jezelf kunt voorstellen aan het begin van het gesprek, je goede en slechte eigenschappen van tevoren te bedenken en door je motivatie en toekomstdromen goed op een rijtje te hebben.

 

Zou jij het fijn vinden om anoniem te solliciteren? Of juist niet?