Redenen niet doorstuderen

Ben je net afgestudeerd van mbo, hbo of van je universitaire bachelor? Dan zullen veel mensen wel van je ‘verwachten’ dat je nog door gaat studeren. Maar doorstuderen is zeker niet altijd nodig en ook lang niet iedereen wordt er blij van. Ook houdt zeker niet iedereen van studeren maar worden sommige mensen veel blijer van de praktijk. In deze blog lees je de 5 belangrijkste redenen om niet te gaan doorstuderen.

 

1. Je behaalde opleiding is voldoende voor de baan die je wil

Tijdens iedere opleiding word je voorbereid om een bepaalde baan te kunnen uitvoeren (of zelfs meer dan een baan). Daarom is het vaak helemaal niet nodig om door te studeren. Als jij een kappersopleiding hebt gedaan en je wil ook kapper worden, dan is je behaalde opleiding al genoeg en hoef je niet nog een hbo te gaan doen. En als jij bent opgeleid om verpleegkundige te worden, dan hoef je ook niet door te studeren. Na je opleiding ben je namelijk bevoegd om als verpleegkundige aan de slag te gaan. Je kunt natuurlijk wel doorstuderen, bijvoorbeeld om te specialiseren, maar het hoeft zeker niet.

 

2. Geld verdienen

Studeren kost veel geld. Misschien heb je wel een studielening om je collegegeld en je kamer te kunnen betalen. Ieder jaar dat je langer studeert, loopt je lening verder op. En misschien heb je ook wel gewoon zin om iets ruimer te kunnen leven dan als student. Het voordeel van stoppen met studeren en beginnen met werken, is natuurlijk dat je salaris aanzienlijk omhoog gaat. Je gaat natuurlijk meer uren werken dan tijdens je bijbaan als student, en de startsalarissen zijn tegenwoordig ook helemaal niet meer zo slecht. Het is dus heel erg aantrekkelijk om lekker te beginnen met werken om zo lekker te gaan verdienen.

 

3. Werkervaring is soms belangrijker dan een diploma

Tegenwoordig is werkervaring soms nog belangrijker dan het hebben van heel veel diploma’s. Natuurlijk is het goed als je een diploma hebt, maar alle extra diploma’s zijn echt niet altijd nodig. Soms kun je ook gewoon beginnen met werken en vanuit daar nog doorgroeien (als je daar behoefte aan hebt). Voor veel leuke banen heb je eerst een aantal jaren werkervaring nodig, dus waarom zou je niet direct na je eerste opleiding beginnen met het opdoen van die werkervaring? Dan kan je al veel sneller reageren op je echte droombaan, omdat je de werkervaring al opgedaan hebt.

 

4. Werken maakt je gelukkiger

De ene vindt het heerlijk, maar de andere niet. Echt lang niet iedereen wordt blij van studeren. De hele dag stilzitten, heel veel lezen, ellenlange verslagen maken, al die vervelende groepsprojecten. En nog niet te beginnen over de nachtenlange studeersessies tijdens de tentamenweken. Veel mensen worden ook gewoon veel gelukkiger van in de praktijk bezig zijn. Niet te lang nadenken over de theorie, maar gewoon doen. En echt bezig zijn voor iets dat nut heeft, in plaats van verzonnen casussen oplossen. Als werken je gelukkiger maakt dan studeren, moet je zeker niet doorstuderen.

 

5. Een betere werk-privébalans

Tijdens je studietijd lopen werk, privé en studie vaak dwars door elkaar heen. Op elk beschikbaar moment ben je iets aan het doen, zelfs ‘s avonds of ‘s ochtends heel vroeg. Als je eenmaal een vaste baan hebt, heb je gewoon vaste werktijden en ben je daarbuiten vrij om je eigen tijd in te delen. Dit zorgt voor meer rust en zo heb je ook veel meer vrije tijd om te sporten, leuke dingen te doen en te relaxen.

 

6. Tijd om voor onbepaalde tijd op reis te gaan

Je hoeft natuurlijk niet te gaan werken als je niet gaat doorstuderen. Je kunt deze vrije tijd ook gebruiken om voor onbepaalde tijd op reis te gaan. Dit is hét moment om te gaan reizen, zonder dat je nog ergens aan vast zit. Misschien wil je na je studie wel net als Lieke op reis naar Midden-Amerika, of ga je juist backpacken aan de andere kant van de wereld, zoals in Australië of Zuidoost-Azië? In de periode na je studie kun je de wereld verkennen, zo lang als je wil!

 

Wat zijn jouw redenen om niet te gaan doorstuderen?