4 jongvolwassenen die afgestudeerd zijn met hoedjes op en diploma's in hun hand.

Voor veel pas afgestudeerden is het afstuderen tijdens de coronacrisis een flinke domper geweest. Niet alleen is het jammer om je studietijd zonder je studiegenoten af te ronden, maar ook is het natuurlijk heel zuur dat je studententijd op een ruwe wijze is afgebroken. De tijd van heel vaak uitgaan, je bed uitrollen vlak voor je college en doen waar je zin in hebt is zonder dat je het door had opeens gestopt. En nu is je studie af, maar wat nu? Verlang je stiekem nog terug naar je studentenleven, of heb je wel zin om aan de volgende fase in je leven te beginnen? In deze blog lees je 5 tips voor afgestudeerden tijdens de coronacrisis.

 

Tip 1: Ga op zoek naar een uitdagende startersbaan

Je studententijd is af en het werkende leven kan dan éindelijk gaan beginnen. Misschien ben je al een tijdje helemaal klaar met dat studeren en kijk je er reikhalzend naar uit om met je kersverse diploma op zoek te gaan naar een baan.

Helaas is de arbeidsmarkt door de coronacrisis niet helemaal zoals deze hiervoor was. Volgens de NOS gaan afgestudeerden tijdens de coronacrisis hier nog jarenlang hinder van ondervinden. Zo heb je minder kans op een baan en is ook het startsalaris een stuk lager dan dat het voor de coronacrisis was. In totaal verdien je bijna 6 tot 12% minder dan dat je voor de coronacrisis zou gaan verdienen.

Toch is het zeker niet onmogelijk om in deze tijd een baan te vinden als pas afgestudeerde. De banen liggen namelijk voor het oprapen. Ook al vragen werkgevers in hun vacatures vaak om arbeidskrachten met enkele jaren ervaring, kan het zeker geen kwaad om het alsnog te proberen. Juist omdat de arbeidsmarkt zo gespannen is en er relatief veel vacatures openstaan, worden ook starters zeer vaak aangenomen.

Op Bijna Afgestudeerd zijn verschillende blogs verschenen met tips die jou helpen om dé perfecte baan te vinden. Meer weten?

Lees meer over het zoeken naar de pérfecte baan

Tip 2: Ga op reis nu je nog geen verplichtingen hebt

Je bent klaar met je studie en hebt nog geen verplichtingen. Tijdens de coronacrisis heb je daarnaast waarschijnlijk veel geld bespaard, omdat je niets kon uitgeven aan feestjes en festivals. Dit betekent dat nu hét perfecte moment is om op reis te gaan. Op reis kun je nieuwe culturen ontdekken, feesten tot de zon opkomt, jezelf optimaal leren kennen, lekker relaxen en de mooiste avonturen beleven.

Natuurlijk verschilt het per persoon wat je leuk vindt om op reis te doen, hoe lang je op reis wil gaan, hoe ver weg je wil gaan en of je alleen of samen op reis wil gaan. Dat is helemaal aan jou. Zo kun je bijvoorbeeld…

  • …op groepsreis Verschillende reisorganisaties, zoals Simi Reizen, Shoestring, Sawadee en Koning Aap, bieden groepsreizen over de hele wereld aan. Je kunt zo ongeveer naar ieder continent afreizen met een reisduur van ongeveer een week tot vier weken. Samen met een groep gelijkgestemden beleef je de tijd van je leven.
  • solo op reis Door alleen op reis te gaan leer je jezelf heel goed kennen en kun je helemaal doen wat je zelf leuk vindt. Je kunt voor een kortere periode op reis gaan, ga bijvoorbeeld een paar weken backpacken in de Balkan. Maar je kunt ook voor een paar maanden of zelfs jaren gaan backpacken en een groot deel van de wereld ontdekken.
Lees alle artikelen over reizen na je studie

Tip 3: Maak je studententijd af en doe nog een studie

Heb jij het gevoel dat je studententijd door corona ruw is onderbroken? En wil je daardoor nog helemaal niet stoppen met studeren? Dat is heel erg begrijpelijk. Als je dit gevoel hebt, is het een goede keuze om te gaan doorstuderen. Nu de coronatijd namelijk voorbij is, kun je toch nog even een ‘echte student’ zijn, zonder al je colleges’ thuis te hoeven volgen en mét een sociaal studentenleven. Er zijn meerdere opties mogelijk om je studietijd nog even te verlengen:

  • Zo is het mogelijk om na je mbo een hbo of een associate degree te gaan volgen. Of doe na je hbo een universitaire (master)opleiding. Op deze manier verbreed je je kennis in hetzelfde vakgebied van je studie.
  • Ook kun je ervoor kiezen om je studie te verlengen. Ga bijvoorbeeld een extra stage doen of kies juist voor het volgen van extra vakken van andere studies.
  • Een andere mogelijkheid is om een thuiscursus te volgen. Ook hiermee breid je je kennis uit. Thuiscursussen zijn er in alle lengtes en in bijna alle vakgebieden.
  • Of ga in het buitenland studeren. Hier leer je jezelf pas echt kennen, maak je allemaal nieuwe vrienden en kom je in aanraking met een compleet nieuwe cultuur. Én het hoeft helemaal niet duur te zijn om in het buitenland te gaan studeren. Er zijn zelfs maar liefst 15 landen in Europa waar je gratis kunt studeren.
Verken alle mogelijkheden om door te studeren

Tip 4: Profiteer van je vrije tijd en start je eigen onderneming

Heb jij er ooit al eens aan gedacht om je eigen onderneming te starten? Nu je in de coronatijd afgestudeerd bent, heb je hier alle tijd voor. Maak een businessplan en ga je bedrijf opzetten. Bedenk wat je wilt doen, hoe je je bedrijf winstgevend wilt maken en op welke manier je dat gaat aanpakken. Juist als je veel vrije tijd hebt, heb je de tijd om dingen te gaan proberen en om je dromen waar te gaan maken. Waaronder dus het opstarten van je eigen onderneming. Hierbij zijn er verschillende dingen waar je over na kunt denken:

  • Ga je je onderneming vanuit huis voeren, heb je een kantoorpand of opslagruimte nodig of ga je als digital nomad vanuit het buitenland werken?
  • Ga je helemaal zelf je bedrijf opzetten of ga je hiervoor de hulp inschakelen van andere zzp’ers? Denk hierbij aan hulp met het schrijven van je businessplan, bij het maken van je website of bij het promoten van je aanbod.
  • Hoe zorg je ervoor dat je de regie over je leven houdt? Dit gaat met name over het behouden van een gezonde werk-privébalans. Hiervoor kun je het aantal uren dat je werkt indelen en je uurtarief bepalen.
Kom alles te weten over ondernemen na je studie

Tip 5: Neem de tijd om uit te zoeken wat je echt wilt doen

Weet je nog niet wat je wilt doen na je studie? Als je bent afgestudeerd tijdens de coronacrisis, heb je ook genoeg tijd om dit uit te zoeken. Je studie is af en daardoor heb je nu tijd genoeg om na te denken over alle opties. Of je nu een baan wilt gaan zoeken, wilt gaan ondernemen, op reis wilt gaan of wilt doorstuderen: je kunt met deze opties ook best een tijdje later beginnen. Een half jaar of zelf jaar later is die studie die je wilt doen er nog steeds, zijn er nog steeds genoeg leuke banen op de markt en is je droomreis ook nog steeds te maken.

Als je de tijd neemt om uit te zoeken wat je wilt doen, betekent dat natuurlijk niet dat je helemaal niets hoeft te doen. Je kunt je bijbaan nog even aanhouden om nog wat tijd te vullen, en in de overige tijd nadenken en opties onderzoeken over wat je wilt. Of ga in de tussentijd lekker je rijbewijs halen.

Wat je kan helpen bij het uitzoeken wat je echt wilt doen, is het invullen van persoonlijkheidstesten. Deze professionele (gratis) testen van 123test geven jou het perfecte inzicht in de dingen die je wilt weten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit carrièretests of persoonlijkheidstests.

Hulp nodig bij het uitzoeken van wat je echt wilt doen?